Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Izraelu hrozil podobný incident ako Turkom: Rusom mohli zostreliť ďalšie lietadlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

JERUZALEM – Vzdušný priestor Izraela nedávno narušilo ruské lietadlo, hroziacemu incidentu však zabránila otvorená komunikácia medzi oboma krajinami. Oznámil to dnes izraelský minister obrany Moše Jaalon, ktorého citovala agentúra AP.

Putinova veľká odvetná akcia: Rusko takto vracia Turecku úder za zostrelený bombardér

Podľa ministra ruské lietadlo vletelo do vzdušného priestoru Izraela zo susednej Sýrie a dostalo sa do vzdialenosti 1,5 kilometra od hraníc. Stroj sa otočil a vrátil do Sýrie, hneď ako izraelská strana vo veci kontaktovala ruských partnerov. 

Jaalon zdôraznil, že sa celý incident podarilo zvládnuť vďaka nedávno otvorenému komunikačnému kanálu, ktorý má zabrániť "nedorozumeniam" medzi oboma krajinami. "Ruské lietadlá na nás nehodlajú útočiť, takže nie je potrebné ich automaticky zostreľovať, ani v prípade, ak dôjde k nejakej chybe," uviedol Jaalon pre izraelský rozhlas. 

Vyhlásenie izraelského ministra prichádza v čase vyostreného sporu medzi Ankarou a Moskvou, ktorý vyvolalo utorkové zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra v turecko-sýrskom pohraničí. Ruské letectvo od konca septembra podniká nálety voči povstalcom v Sýrii s cieľom podporiť jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Turecko si naopak želá pád Asadovho režimu. 

Viac o téme: LietadloRuskoIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu