Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Verejné vyhlásenie Asada: Sýrski povstalci začali dostávať viac zbraní a financií

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

BEJRÚT/AMMÁN – Sýrsky prezident Bašár Asad dnes vyhlásil, že jeho nepriatelia v poslednom období zintenzívnili dodávky zbraní a financií pre protivládnych povstalcov v Sýrii. Asad to uviedol na stretnutí s vysokopostaveným iránskym predstaviteľom, ktorý pricestoval na návštevu Damasku.

K údajnému vystupňovaniu podpory pre vzbúrencov došlo po tom, ako koncom septembra začalo Rusko s náletmi v Sýrii. Ruské letecké údery pomáhajú sýrskej armáde a s ňou spriazneným silám podnikať zatiaľ najmohutnejšiu pozemnú ofenzívu od začiatku občianskej vojny, ktorej cieľom je znovuzískanie stratených území. 

Asad sa dnes stretol s Alím Akbarom Velajátím, popredným poradcom iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího pre zahraničné záležitosti. Sýrsky prezident pri tejto príležitosti vyhlásil, že vojenská podpora, ktorú Damask dostáva od Iránu a Ruska, prinútila bližšie nešpecifikované nepriateľské štáty "k ďalšiemu nárastu financovania a vyzbrojovania teroristov v Sýrii"

Podľa Asada je porážka povstaleckých skupín nevyhnutnou podmienkou k politickému urovnaniu konfliktu v Sýrii. Velajátí uistil svojho sýrskeho spojenca, že Irán bude naďalej pomáhať Damasku v boji proti terorizmu. 

Sýrska armáda tento víkend uviedla, že Turecko zintenzívnilo dodávky zbraní, munície a vybavenia pre vzbúrencov v Sýrii, ktorých Asadov režim plošne nazýva teroristami. Povstalci údajne začali s úspechom využívať protitankové strely TOW americkej výroby, ktoré pre nich zakúpila Saudská Arábia a do Sýrie sa dostali cez územie Turecka. Ide o najsilnejšiu zbraň v arzenáli vzbúrencov, ktorú začali výraznejšie nasadzovať do bojov po začiatku ruských náletov. 

Viac o téme: PovstalciSýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu