Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turci zverejnili nahrávku varovania ruského bombardéra: Pilot to popiera, chce pomstiť mŕtveho kolegu

Konstantin Murachtin sa po smrti veliteľa nevzdal. Zobraziť galériu (2)
Konstantin Murachtin sa po smrti veliteľa nevzdal. (Zdroj: profimedia.sk, YouTube)

MOSKVA - Pilot ruského bombardéra Su-24, ktorý v utorok zostrelili turecké stíhačky, poprel, že by bombardér preletel hranice Turecka a že by Turci posádku vopred varovali. Konstantin Murachtin ani po tragickom zážitku nechce opustiť armádu, práve naopak, podľa jeho slov sa chce čo najskôr vrátiť do aktívnej služby, aby mohol pomstiť svojho kolegu Olega Peškova, ktorý nemal toľko šťastia ako on. Pri zoskoku padákom ho postrelili a neskôr dobili sýrski povstalci, ktorí zverejnili video osláv nad jeho mŕtvym telom.

Drastické VIDEO: Pilotov bombardéra mali rozstrieľať povstalci, nad mŕtvolou oslavovali

Turecko zverejnilo zvukový záznam, ktorý zachytáva varovanie tureckej armády adresované pilotovi ruského stíhacieho bombardéra, ktorý bol neskôr zostrelený v oblasti hranice so Sýriou. O nahrávke, ktorú medzičasom odvysielali mnohé turecké a západné médiá, informovala dnes aj agentúra RIA Novosti, ktorá však poukázala na to, že audiozáznam je pomerne zlej kvality a nezaznieva v ňom varovanie o spustení paľby.

Podľa agentúry AP, ktorá má audiozáznam tiež k dispozícii, ruská posádka dostala niekoľko varovaní, keď sa približovala do tureckého vzdušného priestoru, a viacero výziev na zmenu kurzu lietadla. Podľa AP na nahrávke zaznieva: "Tu hliadka tureckého vojenského letectva. Približujete sa k tureckému vzdušnému priestoru. Okamžite zmeňte kurz na juh."

Turci zverejnili audio nahrávku varovania ruského bombardéra.

Turecká stíhačka F-16 napokon zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, pričom ako dôvod uviedla, že ruský stroj napriek viacerým varovaniam narušil turecký vzdušný priestor. Pilot havarovaného ruského bombardéra, ktorý haváriu prežil, však interpretáciu incidentu zaznievajúcu z Turecka odmieta a tvrdí, že jeho lietadlo do tureckého vzdušného priestoru nevniklo. Jeho tvrdenie podľa RIA Novosti potvrdzujú aj záznamy sýrskej protivzdušnej obrany.

"Nie, vylučujem to (preniknutie do tureckého vzdušného priestoru), ani na jedinú sekundu sa to nestalo, a to tým skôr, že sme leteli vo výške okolo 6000 metrov, počasie bolo jasné. Celý náš let až do výbuchu rakety som plne kontroloval, mal som prehľad, kde je hranica a kde sa nachádzame. Ani nehrozilo, že by sme sa dostali do vzdušného priestoru Turecka," povedal novinárom Konstantin Murachtin.

Konstantin Murachtin
Zobraziť galériu (2)
Konstantin Murachtin  (Zdroj: profimedia.sk)

Zdôraznil tiež, že turecká strana ruské lietadlo pred zostrelením nijako nevarovala, ani rádiom, ani vizuálne. "Žiadne kontakty vôbec neboli," povedal. "Keby nás chceli varovať, mohli sa ukázať, nabrať súbežný kurz. Ale nič také sa nestalo. Raketa zasiahla chvost nášho lietadla znenazdania," dodal s tým, že v opačnom prípade by sa posádka bombardéra pokúsila únikovým manévrom vyhnúť sa zásahu.

Olega Peškova po katapultovaní zostrelili sýrski povstalci, Konstantin Murachtin dosadol na nepriateľské územie v poriadku a niekoľko hodín sa skrýval v lesnom poraste, kým mu prišla na pomoc špeciálna jednotka. Napriek tomu, že si život zachránil len takmer zázrakom, rozhodol sa, že bude v lietaní pokračovať a stanovil si aj nový cieľ - pomstiť sa za Peškovovu smrť. Čím skôr nastúpi do služby, tým podľa neho lepšie. "Neviem sa dočkať, kedy sa vrátim. Ďalšie misie budú odplatou za smrť môjho veliteľa," povedal na tlačovej konferencii.

Povstalci nad telom mŕtveho pilota. Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov!

Murachtin je skúsený letec, Putin ho vyznamenal

Kapitán Murachtin podľa miestnej tlače v Lipecku, kde sa nachádza letecká základňa, vlani - s iným pilotom - vyhral medzinárodnú súťaž ruských, bieloruských a čínskych letcov v kategórii bombardérov. Ako odmenu letci dostali terénne vozidlo Land Rover Freelander.

Prezident Vladimir Putin včera udelil Murachtinovi vysoké štátne vyznamenanie za odvahu. Rovnaký rád posmrtne dostal Alexander Pozynič z jednotky námornej pechoty, ktorý prišiel o život počas pátrania po zostrelených pilotoch. Pilot Oleg Peškov bol posmrtne vyznamenaný titulom Hrdina Ruska.

Murachtin prehovoril pre ruské médiá

Viac o téme: Konstantin Murachtin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu