Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusi opäť stopli dodávky zemného plynu: Vyhrážajú sa Ukrajine a pred zimou strašia Európu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

MOSKVA - Rusko dnes prerušilo dodávky zemného plynu na Ukrajinu a vyhlásilo, že tento stav potrvá, kým Kyjev za ďalšie dodávky suroviny nezaplatí vopred. Podľa Gazpromu existuje "vážne riziko" narušenia tranzitu ruského plynu ďalej do Európy počas zimného obdobia.

Naposledy boli dodávky plynu na Ukrajinu pozastavené tento rok v lete, pretože sa obe strany nezhodli na cene za ruský plyn. Ukrajina ho v júli prestala odoberať. Zásobovanie sa obnovilo až 12. októbra, keď Gazprom podpísal s ukrajinským partnerom Naftogaz konečnú dohodu o predaji plynu Ukrajine na zimné obdobie.

Rusi opäť stopli dodávky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Teraz Gazprom oznámil, že Ukrajina do dnešných 08:00 SEČ dostala všetok plyn, ktorý si predplatili, a žiadna nová platba vopred nebola vykonaná. Gazprom teda zásobovanie pozastavil a čaká na novú zálohu. Gazprom zároveň vyjadril znepokojenie nad údajnou nedostatočnou úrovňou zásob v podzemných zásobníkoch na ukrajinskom území, ktoré sú určené na zabezpečenie bezpečného tranzitu ruského plynu ďalej do Európy.

Rusi opäť stopli dodávky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú mimoriadne napäté od doby, čo Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporuje proruskej povstalcov na východe Ukrajiny. Skoršie rusko-ukrajinskej spory o plyn mali dopady aj na dodávky do Európy.

Viac o téme: RuskoUkrajinaGazpromDodávky zemného plynu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu