Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hrozí nám globálny konflikt? Analytici prezradili, čo sa bude diať po zostrelení ruského stroja

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: greb)

ANKARA - Napätie medzi Ruskom a Tureckom by sa dalo krájať. Po tom, čo Turci zostrelili ruskú stíhačku, sa prezident Putin obul do Turkov. Zároveň Rusi prerušili vojenské styky a k Turecku vyslali vojenskú loď. Turci sa však bránia, lietadlo varovali a zvolali schôdzu NATO. Koho je to vina a hrozí nám veľký vojnový konflikt?

Rusi Turkom po incidente nič nedarujú. Hrozba terorizmu, presunutie vojenskej lode a obvinenie z obchodov s Islamským štátom. Takto sa pustili do Turkov najvyšší predstavitelia Ruska. Napätie medzi dvoma štátmi sa stupňuje a analytici upozorňujú na vyhrotenie, ktoré by mohlo viesť k vojne.

Zostrelenie stíhačky Su-24

Minister zahraničia Sergej Lavrov vyzval spoluobčanov, aby necestovali do Turecka. Hrozba terorizmu v Turecku nie je podľa jeho slov menšia než v Egypte, kde pri októbrovom bombovom útoku na ruské dopravné lietadlo zahynulo 224 ľudí. Navyše, Lavrov mal byť dnes v Turecku na návšteve, ale zrušil ju.

Hrozí nám globálny konflikt?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: greb haber tv)

Rusi posielajú k Turecku vojnovú loď

Rusko prerušilo vojenské styky s Tureckom a do pobrežných vôd západosýrskej provincie Latakíja vysiela svoju vojnovú loď. Podľa šéfa Kremľa je zostrelenie stíhačky "bodnutím do chrbta" a označil to za veľkú chybu Turecka.

Nové video zostrelenej stíhačky

Biznis s Islamským štátom

Putin včera povedal, že Rusko už dlho vie o dodávkach ropy do Turecka zo sýrskych území ovládaných Islamským štátom, z čoho majú teroristi hmatateľnú finančnú podporu. Zároveň zdôraznil, že zostrelenie lietadla bude mať tragické následky pre vzťahy medzi Moskvou a Ankarou.

Turkméni tvrdia, že zabili dvoch pilotov

Koho je to vina?

Opýtali sme sa slovenských bezpečnostných a zahraničnopolitických analytikov, čo si o incidente myslia. Útočili Rusi oprávnene alebo spravili chybu? "Keďže ruské vojenské lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor, kde nemalo čo hľadať, Turecko malo suverénne právo sa brániť a ruské lietadlo zostreliť," rozhodne okomentoval pre Topky incident Róbert Ondrejcsák z inštitútu CENAA (Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy).

Stíhačka Suchoj-24. Vyrábali ju ešte za Sovietskeho zväzu.
Zobraziť galériu (5)
Stíhačka Suchoj-24. Vyrábali ju ešte za Sovietskeho zväzu.

Bezpečnostný expert Jaroslav Naď zatiaľ brzdí unáhlené závery. "Netreba predbiehať. Počkajme si na vyšetrovanie. Faktom ale je, že Ruská federácia opakovane narušuje vzdušný priestor viacerých krajín, vrátane Pobaltia, severských krajín, ale videli sme to v minulých týždňoch aj v Turecku, ktoré už opakovane oficiálne protestovalo," myslí si expert z inštitútu CEPI (Inštitút pre stredoeurópsku politiku), no vzápätí dodáva, že ak stíhačka narušila vzdušný priestor Turecka, reakcia v podobe zostrelenia, bola primeraná. "Najma ak turecká strana upozorňovala narušitela. Ale opakujem, počkajme si na dôkazy," dodal Naď.

Pilot vyskočil padákom, no na zem dopadol mŕtvy. Turkémi ho zastrelili.
Zobraziť galériu (5)
Pilot vyskočil padákom, no na zem dopadol mŕtvy. Turkémi ho zastrelili.  (Zdroj: Twitter)

Čo sa bude teraz diať?

Bezpečnostní experti upokojujú verejnosť, žiadna vojna nám nehrozí. "Ani Turecko, ani Rusko nemajú záujem o eskaláciu napätie, preto si myslím, že to zostane na diplomatickej úrovni. Ak však Rusi opäť narušia turecký vzdušný priestor, Ankara bude opäť podobne reagovať," myslí si Róbert Ondrejcsák.

Podobný názor zdieľa aj Jaroslav Naď. "Ani NATO ani Rusko nemajú záujem o ohrozenie už aj tak narušených vzťahov. Bude sa to riešiť na diplomatickej úrovni, aj keď tvrdšie slová určite padnú," ubezpečil analytik.

Ako k tomu došlo

Incident sa odohral včera dopoludnia. Stíhací bombardér Su-24 zostrelili viacúčelové stíhacie lietadlá typu F-16 tureckého vojenského letectva po tom, ako ruský stroj údajne narušil turecký vzdušný priestor.

Posádka lietadla, ktorú tvorí pilot a navigátor, sa po zásahu raketou vzduch-vzduch a následnom požiari  úspešne katapultovala, avšak počas letu na padáku na nich strieľali z ručných zbraní príslušníci turkménskych milícií. Podľa jedného zo svojich veliteľov oboch zabili.

Turkméni sa chválili zajatím pilota

FSA zajali ruského pilota

Ukrajina reaguje: Zakázala Rusom prelety nad jej územím

Na incident dnes zareagovala aj Ukrajina. Zakázala ruským leteckým spoločnostiam prelety nad svojim územím. Ukrajina dnes zakázala tranzitné lety všetkých ruských leteckých spoločností cez svoj vzdušný priestor. V Kyjeve to oznámil premiér Arsenij Jaceňuk. Moskva by podľa premiéra mohla zneužívať ukrajinský vzdušný priestor k provokáciám.

Viac o téme: StíhačkaAnalyticiRuskoTureckoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu