Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cameron predložil vláde dokument: Teroristi chcú získať zbrane hromadného ničenia

David Cameron Zobraziť galériu (3)
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Teroristické skupiny ako Islamský štát alebo Al-Kájda sa pokúsia získať chemické, biologické a rádioaktívne bojové prostriedky. Uviedla to podľa agentúry Reuters britská vláda v dokumente, v ktorom dnes premiér David Cameron britskému parlamentu predstavil a zdôvodnil stratégiu obrany a národnej bezpečnosti na nasledujúcich päť rokov. V prípade veľkého atentátu v Británii má byť podľa plánu pripravených ihneď pomôcť polícii 10-tisíc vojakov. Podľa vlády však prvoradým terčom teroristov zostávajú civilné dopravné lietadlá.

Cameron poslancom oznámil, že jeho vláda chce zvýšiť v nasledujúcich desiatich rokoch výdavky na armádu a rozviedky o 12 miliárd libier, teda zhruba o sedem percent. Plán má zabezpečiť schopnosť britskej reakcie na rad hrozieb, predovšetkým na vzostup radikálneho hnutia Islamský štát (IS), krízu na Ukrajine a na kybernetické útoky. Cameron dnes naznačil, že vo štvrtok bude v parlamente obhajovať britské údery proti IS v Sýrii.

"Vraždy v uliciach Paríža nám pripomenuli, že drsný Islamský štát nie je nejaký tisícky kilometrov vzdialený problém. Je to priama hrozba pre našu bezpečnosť doma aj v zahraničí," vyhlásil podľa Reuters Cameron.

David Cameron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Premiér oznámil, že Británia v priebehu nasledujúcich desiatich rokov zvýši výdavky na vojenský materiál na 178 miliárd libier. Peniaze majú ísť napríklad na nákup deviatich vojenských lietadiel Boeing P-8 Poseidon, ktoré sú určené okrem iného k protiponorkovému boju alebo k prieskumu. Prvé dva boeingy začnú slúžiť v roku 2018. Británia tiež obmení jadroéj ponorky a vyzbrojí sa novými fregato a diaľkovo ovládanými strojmi (drone) typu Protector. Británie do roku 2025 vytvorí dve "úderné brigády" rýchleho nasadenia, každú o sile 5000 mužov, a predĺži životnosť lietadiel Typhoon o desať rokov do roku 2040. 
 

Po viac ako týždni od teroristických útokov v Paríži so 130 obeťami na životoch dnes britský premiér zavítal do Francúzska. Po rokovaní s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom povedal, že Británia by sa mala zapojiť do úderov na ciele IS v Sýrii. Obaja politici tiež zdôraznili nutnosť zintenzívnenie boja proti IS, ktorý sa k útokom v Paríži prihlásil. 

Viac o téme: David CameronIslamský štátZbrane hromadného ničenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu