Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Totálna zmena EÚ, tvrdá rana Slovákom: Chcú nás vykopnúť zo Schengenu, ozýva sa zo Západu

Toto bude nová mapa Schengenského priestoru. Zobraziť galériu (4)
Toto bude nová mapa Schengenského priestoru. (Zdroj: topky)

BRUSEL - Kritická situácia si podľa Holanďanov žiada extrémne riešenia. S týmto úmyslom zrejme nedávno navrhli, aby sa doterajší Schengenský priestor zmenšil. Vypadnúť by z neho malo viacero štátov, okrem iných aj Slovensko, čím by však Európa dostala tvrdú ranu. Slovenské ministerstvo vnútra takýto scenár rázne odmieta.

Holandská vláda navrhuje vytvorenie akejsi malej schengenskej zóny, v rámci ktorej by sa zaviedli pasové kontroly na hraniciach viacerých západoeurópskych štátov. Prostredníctvom takéhoto kroku by sa mal dostať pod kontrolu prílev migrantov prichádzajúcich do Európy. Holandský denník De Telegraaf napísal, že "mimischengen" by mal zahŕňať päť krajín - Belgicko, Luxembursko, Nemecko, Holandsko a Rakúsko. Okrem toho by podľa plánu mali byť mimo hraníc tejto oblasti vytvorené tranzitné tábory pre migrantov.

Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders
Zobraziť galériu (4)
Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders  (Zdroj: SITA)

Holandsko už možnosť vytvorenia "minischengenu" načrtlo v diskusiách s Nemeckom a ďalšími partnerskými krajinami. O myšlienke sa však naďalej diskutuje aj na úrovni samotnej holandskej vlády, v rámci ktorej sú na vec rozdielne názory. Európska komisia (EK) však rázne poprela, že by jej niekto takýto návrh oficiálne predložil.

Hovorkyňa Európskej komisie zdôraznila, že o prípadných opatreniach na kontrolu hraníc budú v piatok diskutovať ministri vnútra krajín EÚ. Vytvorenie "minischengenu" by však bolo v rozpore s garanciami zaručujúcimi slobodu cestovania medzi členskými štátmi Únie. Prvotne sa nás, aj ďalších šiestich krajín, zastali najmä Nemci.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere
Zobraziť galériu (4)
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere pripustil, že možnosť vytvorenia menšej zóny v rámci existujúceho Schengenu v rozhovore s ním otvoril jeho holandský rezortný kolega Bert Koenders. De Maiziere však zdôraznil, že ho takáto predstava vôbec nenadchla. "Naším cieľom musí byť to, aby schengenská oblasť fungovala ako celok. Všetko ostatné budú len doplnkové úvahy," konštatoval nemecký minister.

Minischengen by mal podľa správ holandských médií zahŕňať štáty Beneluxu, ako aj Nemecko a Rakúsko. Súčasťou plánu by bolo vytvorenie tranzitných táborov pre migrantov, ktoré by sa nachádzali mimo hraníc tejto oblasti. Holandská vláda zdôraznila, že jej návrh je len jednou z mnohých možností zvládnutia migračnej krízy, o ktorých sa v súčasnosti diskutuje. Rozhodne je však jednou z najextrémnejších.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová
Zobraziť galériu (4)
Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová  (Zdroj: SITA)

Slovenské ministerstvo vnútra na tieto správy okamžite reagovalo odmietavým postojom: "Takýto bod zajtra na programe Rady ministrov vnútra a spravodlivosti nefiguruje. Myslíme si, že tento návrh je nebezpečný, keďže by to smerovalo k zrušeniu jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ. Slovensko ako jedna z mála krajín, na rozdiel od iných štátov aj západnej Európy, stále precízne dodržuje schengenské pravidlá a dôsledne stráži svoju vonkajšiu hranicu EÚ, ktorá patrí k najstráženejším v EÚ."

Francúzsko napríklad, malo po minulotýždňových parížskych útokoch omnoho schodnejší plán, navrhlo zavedenie systematických kontrol na hraniciach celej schengenskej oblasti. Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová dnes v reakcii pre agentúru APA uviedla, že pre Viedeň nie je v súčasnosti tento "myšlienkový experiment" prioritou.

SDKÚ: Úvahy o minischengene sú škandál

 SDKÚ-DS nechce veriť tomu, že časť európskych politikov myslela úvahy o vytvorení malej schengenskej zóny vážne. Takýto krok by podľa nej rozdelil Európsku úniu na krajiny dvoch kategórií. Zároveň by sa tým narušili základné princípy, na ktorých je EÚ postavená. "Za myšlienku minischengenu by sa nemuseli hanbiť ani militantní euroskeptici a radikálni nacionalisti," uvádza strana vo svojom vyhlásení.

Ako poznamenal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, takéto úvahy sú obrovským škandálom a prakticky znovuvybudovaním železnej opony ako za čias studenej vojny. "Je to rana pod pás obyvateľom Slovenska, ktorí sa v záujme zachovania EÚ podieľali napríklad na záchrane bankrotujúceho Grécka. Vytvorenie minischengenu by bolo víťazstvom teroristov nad Európou," podčiarkol s tým, že jeho realizácia by mohla byť prvým krokom k postupnému rozkladu Európskej únie.

Viac o téme: Nová mapaSchengenský priestor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu