Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia prekazila v Paríži ďalší plán IS: Organizátor beštiálnych útokov je mŕtvy

Armáda zaplavila ulice Paríža. Na severnom predmestí Paríža sa strieľalo. Zadržali siedmich podozrivých Zobraziť galériu (55)
Armáda zaplavila ulice Paríža. Na severnom predmestí Paríža sa strieľalo. Zadržali siedmich podozrivých (Zdroj: Foto: Sita, tv france 24)

PARÍŽ – Streľbu bolo dnes ráno počuť počas policajnej protiteroristickej operácie vo francúzskom meste Saint-Denis ležiacom v severnej časti metropolitnej oblasti Paríža, ktoré je od jeho centra vzdialené necelých desať kilometrov. Informovali o tom francúzske médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov.

Online spravodajsto sme ukončili, ďakujeme za pozornosť.

20:33 Talianska polícia uviedla, že na dnešnom prejave pápeža vo Vatikáne sa zúčastnilo približne 20.000 ľudí, čo je výrazne menej než je bežné. Taliansko po útokoch v Paríži zvýšilo stupeň výstrahy na druhý, čo je najvyšší možný bez toho, aby krajina priamo čelila teroristickému útoku. Rím je v rámci Talianska vnímaný ako najpravdepodobnejší cieľ islamistických militantov, čiastočne práve pre prítomnosť pápeža, varoval dnes taliansky minister vnútra Angelino Alfano.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

20:30 Taliansko dnes viditeľne posilnilo bezpečnosť v metropole Rím. Do rušných ulíc hlavného mesta boli nasadení vojaci, zvýšenej kontrole sú podrobení aj návštevníci Vatikánu. Informovala o tom agentúra Reuters. Vojaci boli dnes rozmiestnení pri rímskych staniciach metra, ako aj na vatikánskom Námestí svätého Petra, kde sa pápež František prihováral pútnikom. Talianska polícia posilnila aj bezpečnostné kontroly na uliciach a do davov sa zamiešali jej príslušníci prezlečení do civilu.

19:35 Údajný organizátor piatkových teroristických útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud zahynul pri dnešnej rozsiahlej razii na parížskom predmestí Saint-Denis. S odvolaním sa na zdroj vo francúzskych tajných službách o tom informoval denník The Washington Post. Minister vnútra Bernard Cazeneuve už skôr uviedol, že pri razii zahynuli "aspoň" dvaja ľudia vrátane samovražednej atentátničky, ktorá bola podľa francúzskych médií Abaaoudovou sesternicou.

 

18:30  Samovražedná atentátnička, ktorá sa dnes počas policajnej razie odpálila v byte na parížskom predmestí Saint-Denis, bola zrejme sesternicou predpokladaného strojcu teroristických útokov v Paríži. Agentúre Reuters to prezradil zdroj blízky vyšetrovaniu. "Čo sa týka ženy, ktorá sa vyhodila do vzduchu..., mohla to byť sesternica 28-ročného Albdelhamida Abaaouda," povedal zdroj. Polícia sa domnieva, že Abaaoud mohol byť v byte, ktorý bol cieľom dnešného policajného zásahu. Ešte stále overujú totožnosť dvoch ľudí, ktorí prišli pri akcii o život.

18:10 Ľudia stále smútia kvôli piatkovým útokom v Paríži. Molenbeek, Belgicko. 

Ľudia stále smútia a
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Ľudia stále smútia a
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Sviečku zapálil aj Mohammad Abdeslam, brat útočníkov z Paríža Salaha a Brahima Abdelslama.

Vľavo: Mohammad Abdeslam, brat
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

18:00 Podozrivého z útokov v Paríži Salaha Abdeslama pokutovali vo februári v Holandsku za prechovávanie drog, informovala dnes podľa agentúry AP tamojšia polícia. Uviedla, že Abdeslama s bratom a tretím mužom zastavili policajti pri rutinnej kontrole neďaleko belgickej hranice a udelili mu pokutu 70 eur za prechovávanie "mäkkých drog", čo znamená konope alebo hašiš. Trojica cestovala autom do Belgicka. 

17:50  Turecko a Spojené štáty v nadchádzajúcich dňoch zintenzívnia vojenské operácie zameraná na vytlačenie militantov z organizácie Islamský štát (IS) z územia v severnej Sýrii pri tureckej hranici, vyhlásil dnes turecký minister zahraničných vecí Feridun Sinirlioglu.

16:50  Islamský štát dnes oznámil, že zabil rukojemníkov nórskej a čínskej štátnej príslušnosti, informovala agentúra AP. 

16:30 Švédsko - rozšírená správa o hrozbe útokov

Švédska bezpečnostná polícia (Säpo) zvýšila dnes po útokoch v Paríži stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi v krajine na štvrtý z možných piatich.  "Jednou z príčin tohto zvýšenia je, že bezpečnostná polícia dostala konkrétnu informáciu a zhodnotila, že musíme konať v rámci systému našich protiteroristických operácií," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia Säpo.   Štvrtý stupeň varovania znamená, že je vysoká pravdepodobnosť, že "ľudia majú v úmysle a sú schopní uskutočniť útok".

16:15  Dánska polícia dnes v reakcii na útoky v Paríži zvýšila v celej krajine stav pohotovosti.Terminál 3 na medzinárodnom letisku Kastrup v Kodani bol dnes na pol hodinu evakuovaný kvôli nálezu podozrivej batožiny. Neskôr sa ale zistilo, že išlo o planý poplach.

Žiadna bomba na letisku
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Žiadna bomba na medzinárodnom
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

15:59 Hrozby útokov vo Švédsku sú na vysokej úrovni. Bezpečnostné zložky majú mať tlačovú konferenciu. Z toho dôvodu orgány zvýšili počty policajtov v uliciach.

15:44 Francúzska súkromná rozhlasová stanica RTL citovala zdroj blízky polícii, že zadržaní teroristi sa chystali na nový útok vo štvrtok v parížskej obchodnej štvrti La Défense. Internetové stránky stanice hovoria o tom, že samovražedná atentátnička si nasadila vestu tesne po tom, čo dotelefonovala. Mohlo ísť o potenciálny kontakt s komplicmi, tvrdí BBC, odvolávajúc sa na RTL.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

15:38 Aktuálne je v Londýne na stanici Broadway poplach. Evakuovali ju, prišlo množstvo policajných áut, informoval britský The Sun. 

 

15:35 Minister vnútra Bernard Cazeneuve potvrdil, že "akcia dnes ráno bola vykonaná proti ľuďom, ktorí by mohli udrieť znova."

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

15:23 Hollande dnes v prejave k účastníkom kongresu starostov a primátorov francúzskych miest a obcí uviedol, že Francúzsko zachvátil smútok, ale aj hnev.  Vyhlásil, že terčom útokov bol "francúzsky národ vo všetkej svojej rôznorodosti, bez ohľadu na pôvod", a vyzval občanov, aby nepodľahli strachu. Prezident vyzval starostov a primátorov na rozhodný boj so všetkými formami nenávisti. "Žiaden akt xenofóbie, nenávisti k moslimom, židom nesmie byť tolerovaný," zdôraznil. Apeloval na jednotu francúzskeho národa, ktorá je podľa neho najlepšou odpoveďou.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

15:20 Hollande zároveň informoval, že lietadlová loď Charles de Gaulle odplávala zo svojho kotviska, aby pomohla francúzskym silám v ich vojenskej operácii voči IS v Sýrii.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)

15:18 Francúzsko je vo vojne proti terorizmu vedenej extrémistickou skupinou Islamský štát (IS), uviedol to dnes francúzsky prezident Francois Hollande. Súčasne vyzval na vytvorenie veľkej koalície, ktorá by zasadila rozhodný úder IS. Hollande ako obyčajne použil pre IS arabskú skratku Dáiš.

15:15 IS zverejnil video, na ktorom dvaja po francúzsky hovoriaci militanti oslavujú piatkové útoky. Vyznávajú sa z pocitov po tom, čo zabili viac ako 100 ľudí.

15:05 Islamský štát by mohol byť vojensky porazený v priebehu niekoľkých mesiacov, možno aj týždňov, ak sa západné krajiny "plne zapoja" v boji proti IS, povedal šéf kurdských bezpečnostných síl pre BBC a dodal, že ak bojovníci stratia svoje územie, stanú sa menej aktívnymi. Vojenská porážka by bola začiatkom "úplnej porážky".

14:52 Podľa agentúry AFP Turecko údajne zadržalo osem podozrivých bojovníkov ISIS, ktorí sa vydávali za utečencov a takto sa chceli prepašovať do Európy.

14:50 Francúzske orgány vyhlásili, že pátrajú po aute Citroen Xsara, ktoré by mohlo byť hľadaného teroristu.

14:19 Podľa BBC francúzska polícia hľadá radikálov na letisku Charles de Gaulle v Paríži, podľa Le Monde letisková polícia tvrdí, že akcia "nie je priamo spojená" s piatkovými útokmi. 

14:14 Právne predpisy týkajúce sa boja proti terorizmu bude potrebné novelizovať a doplniť. Uzniesla sa na tom Bezpečnostná rada Slovenskej republiky na svojom dnešnom zasadnutí. O výsledkoch informoval jej predseda Robert Fico. 

14:03 Podľa doterajších informácií sú medzi obeťami piatkových útokov napríklad cudzinci z USA, Tuniska, Švédska, Mexika, Španielska, Rumunska, Portugalska, Maroka, Čile, Británie, Belgicka, Alžírska a Nemecka.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)

13:59 Kvôli podozrivej batožine evakuovali časť letiska v Kodani.

13:49 Podľa medializovaných informácií, dnešný zásah polície súvisel aj s tým, že teroristi chystali ďalší útok v modernej obchodnej štvrti s výškovými budovami La Défense. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu nájdené telefóny a komunikácia v nich, ako aj odpálenie atentátničky tomu nasvedčovali.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)

13:47 Francúzska vláda dnes oznámila, že identifikovaných bolo všetkých 129 obetí atentátov v Paríži. Podľa dnešného vyhlásenia francúzskej vlády telá obetí malo doteraz možnosť vidieť asi sto rodín. Pri útokoch bolo zranených aj ďalších 352 ľudí, pričom stav mnohých z nich je veľmi vážny až kritický.

 

13:43 Podľa najnovších informácií je samovražednou atentátničkou Asma, sesternica 28-ročného Abdelhamida Abaaouda, považovaného za strojcu piatkových útokov. Zatiaľ sa nevie, či je to jej meno alebo prezývka.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)

13:42 Podľa investigatívnej webovej stránky Mediapart.fr, ktorá ako prvá priniesla správu o existencii telefónu, malo toto zariadenie obsahovať aj podrobný plán koncertnej haly. Telefón priviedol políciu k hotelu na parížskom predmestí, o ktorom sa predpokladá, že ho využívali teroristi. Na základe geolokalizačného systému sa zistilo, že osoba, ktorá mala telefón pri sebe, sa pred bombovými a streleckými útokmi nachádzala v inkriminovanom hoteli, tvrdí Le Monde.

13:40 Francúzska polícia objavila mobilný telefón so zlovestnou textovou správou, o ktorej vyšetrovatelia predpokladajú, že bola odoslaná páchateľom tesne pred jedným z piatkových teroristických útokov v Paríži. Informovali o tom amojšie médiá, ktoré citovala agentúra DPA. "Sme na ceste, začíname," uvádza sa v inkriminovanej správe, napísal denník Le Monde. Policajti našli telefón v odpadkovom koši neďaleko koncertnej haly Bataclan, kde teroristi počas rockového vystúpenia zastrelili najmenej 89 ľudí. SMS bola údajne odoslaná v piatok o 21.42 h. Prokurátor Francois Molins uviedol, že útočníci zaparkovali svoje autá pred Bataclanom o 21.40 h.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

13:27 Ako uviedol britský portál MailOnline, samovražedná atentátnička, ktorá sa dnes odpálila pri policajnej razii, mohla byť manželka hľadaného Abdelhamid Abaaouda. Na policajtov najprv strieľala z kalašnikova, potom aktivovala vestu s výbušninami.

13:24 Ako informoval francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, na dnešnej operácii v Saint-Denis sa zúčastnilo 110 príslušníkov elitných jednotiek RAID a BRI. Minister ocenil ich odvahu a statočnosť a potvrdil, že piati policajti utrpeli ľahké zranenia. Ocenil aj chladnokrvnosť obyvateľov mesta a ich súčinnosť s políciou.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

13:23 Francúzske médiá uvádzajú, že do prípravy a spáchania atentátov v Paríži bolo priamo zapojených najmenej 14 ľudí, z nich deviati prišli o život - siedmi v piatok, dvaja dnes.

13:21 Hollande chce zaviesť novú kontrolu hraníc.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

13:20 Molins ďalej uviedol, že nateraz nie je možné zverejniť identitu zabitých ani zadržaných. Potvrdil, že dnešný, takmer sedem hodín trvajúci zásah súvisel s piatkovými atentátmi a konal sa na základe rozhovorov odpočutých políciou, výpovedí svedkov a informácií tajných služieb, z ktorých vyplynulo, že Abaaoud by sa mohol nachádzať v konšpiračnom byte v Saint-Denis.

13:18 Parížsky prokurátor Francois Molins zatiaľ nepotvrdil, či medzi zadržanými alebo zabitými počas dnešnej policajnej operácie na parížskom predmestí Saint-Denis je aj predpokladaný hlavný strojca útokov z minulého piatku, 28-ročný Abdelhamid Abaaoud. Molins dnes v Saint-Denis uviedol, že nateraz nie je možné zverejniť identitu zabitých ani zadržaných. Zdôraznil, že vyšetrovatelia urobia všetko pre to, aby zistili, čo sa dialo v byte a načo presne bol používaný.

13:10 Francúzsky prezident Hollande po razii v Saint - Denis oficiálne potvrdil, že dvaja teroristi sú mŕtvi. Zdôraznil, že sú vo vojne proti terorizmu. Podľa neho sa útočilo na celú krajinu, na hodnoty všetkých obyvateľov.

12:42 Policajti sa snažia dostať do kostola, ktorý obkľúčili.

12:35 Podľa prvých čiastkových výsledkov vyšetrovania boli útoky v Paríži zrejme zosnované na bruselskom predmestí Molenbeek-Saint-Jean. Zodpovednosť za ne prebral Islamský štát (IS). Polícia medzičasom zistila, že mužom, ktorý sa na zvukovej nahrávke v mene IS prihlásil k útokom z Paríža, je rodák z Toulouse Fabien Clain, ktorý bol vo väzení za nábor džihádistických bojovníkov do Sýrie a momentálne sa zrejme nachádza v Sýrii.

12:32 Polícia teraz podľa francúzskych médií pokračuje v zabezpečovacej akcii: prehliada ulice a budovy, pátra po prípadných skrýšach zbraní či výbušnín a vypočúva svedkov.

12:30 Útočník z Paríža, pri ktorom našli zrejme falošný sýrsky pas na meno Ahmad al-Mohammad, mal pri ceste z Balkánu na západ zrejme komplica. Ich cestu do Paríža mohlo urýchliť aj hromadné prevážanie utečencov cez jednotlivé štáty Európy, uviedla agentúra Reuters.

12:22 Francúzska rada pre moslimské vyznanie (CFCM) pripraví na tento piatok vyhlásenie, v ktorom odsúdi všetky formy násilia a terorizmu. Vyhlásenie sa bude čítať vo všetkých mešitách na území Francúzska, informovali dnes francúzske médiá.

12:19 Francúzska vláda dnes podľa očakávaní oznámila, že chce predĺžiť výnimočný stav v krajine, ktorý bol vyhlásený na tri dni po piatkových teroristických útokoch. Predĺžený má byť na tri mesiace. Zámer ešte musí schváliť parlament. Oznámil to hovorca vlády.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

12:10 Samovražedná atentátnička, ktorá sa dnes pri policajnom zásahu odpálila, bola príbuznou Abdelhamida Abaaouda, informovala BBC a francúzska televízia.

12:05 Podľa Le Figaro tucet policajtov vstúpil do kostola St. Denis de l'Estrée, bočné dvere vľavo rozbili sekerou.

11:59 20 tisícom ľudí žijúcich v tejto oblasti francúzske ministerstvo vnútra stále odporúča, aby zostali doma.

11:50 Po zhruba siedmich hodinách skončila rozsiahla razia na parížskom predmestí Saint-Denis, ktorá bola namierená proti údajnému organizátorovi teroristických útokov Abdelhamid Abaaoudovi. Oznámili to francúzske úrady. Pri záťahu bolo sedem ľudí zadržaných, hovorí sa až o dvoch mŕtvych radikáloch. Potvrdená je smrť samovražedné atentátničky. 

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Sita, tv france 24)

11:47 Pri dnešnej policajnej operácii na parížskom predmestí Saint-Denis, ktorej cieľom bolo zadržať osoby podozrivé z účasti na piatkových atentátoch v Paríži, bolo ľahko zranených päť zasahujúcich policajtov. Pri prieniku do jedného z dvoch bytov, ktoré sú terčom zásahu, pri výbuchu nastražených náloží zahynul policajný pes - sedemročná sučka menom Diesel, informovali francúzske médiá. Podľa televízie RTL bola zranená aj obyvateľka domu, v ktorom sa odohral prvý zásah. Polícia však túto správu zatiaľ nepotvrdila.

11:45 Polícia od dnešného skorého rána v Saint-Denis zadržala spolu sedem osôb - "troch teroristov a štyroch podozrivých", ako informovali francúzske médiá. Predpokladaný strojca útokov v Paríži 28-ročný Abdelhamid Abaaoud medzi zadržanými nie je, uviedol s odvolaním sa na dobre informované zdroje portál 20 Minutes, ako aj televízia RTL. Najmenej dvaja ďalší teroristi pri operácii prišli o život. Medzi nimi je aj samovražedná atentátnička - prvá na území Francúzska.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Sita, tv france 24)

11:30 Policajti vbiehajú do budovy.

11:28 Podľa France 24 obliehanie bytu vstupuje do finálnej fázy. Podľa BBC bol v byte najmenej jeden muž, no identita nie je známa. Špekuluje sa, že je to strojca piatkových útokov Abdelhamid Abaaoud, polícia to zatiaľ potvrdila.

11:24 Ako informovala agentúra Reuters teroristi plánovali útoky aj v najmodernejšej štvrti La Défense.

11:20 Z budovy, kde prebieha protiteroristická akcia v parížskom St-Denis, evakuovali podľa Le Figaro 15 ľudí vrátane žien a detí. Osoby, ktoré tam zadržali plánovli podľa Reuters útoky na parížsku obchodnú štvrť. Cieľom útokov malo byť aj ministerstvo obrany.

11:18 Podľa medializovaných informácií je zranený už šiesty policajt.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

11:15 Na margo Abaaoudovho voľného pohybu po Európe Moniquet, ktorý je bývalým agentom francúzskej kontrarozviedky DGSE, vyhlásil, že po svete sa pohybujú desiatky tisíc zločincov a teroristov, ktorí žijú bez problémov, lebo "sú inteligentní, majú falošné doklady a sú súčasťou teroristickej siete".

11:10 Moniquet uviedol, že Abaaoud podľa jeho názoru patrí k ústredným postavám európskeho terorizmu. "Je to taký casting. Tým, čím bol Džihádista John pre anglosaskú mládež, tým je Abaaoud pre mladých ľudí z frankofónnych krajín. Je plný energie, zdravý a schopný všetkého. Je to ten typ ľudí, akých Dáiš (Islamský štát - IS) hľadá," vyhlásil. Abdelhamid Abaaoud je podľa Moniqueta pre Dáiš dôležitou postavou kvôli svojim intelektuálnym schopnostiam, ako aj kvôli propagande. "Ak ho Dáiš vyslal, znamená to, že pripravovaná operácia vo Francúzsku si vyžadovala maximálne nasadenie, bez pochyby ide o začiatok série atentátov," varoval Moniquet a doplnil: "V tomto pomýlenom svete (islamistov) sa tento muž stane legendou."

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Sita, tv france 24)

10:58 Francúzsky bezpečnostný analytik Claude Moniquet sa obáva ďalších atentátov vo Francúzsku - "o to viac, že organizátor útokov, ktoré sa odohrali minulý piatok v Paríži", uniká. "Je pravdepodobné, že ďalšie útoky sa pripravujú," uviedol Moniquet pre televíziu i-Télé. Upozornil na to, že Francúzsko sa pripravuje na Vianoce, keď sa prakticky vo všetkých mestách budú konať tradičné trhy. "Sme na začiatku procesu, série atentátov," upozornil.

10:57 Podľa kriminológa Alaina Bauera je Abdelhamid Abaaoud, považovaný za strojcu atentátov Paríži, rád v centre pozornosti.

10:36 Francúzsky prezident François Hollande je momentálne na mimoriadnej schôdzi v Elyzejskom paláci s premiérom Manuelom Vallsom, ministrom vnútra Bernardom Cazeneuveom, ministrom obrany Jean-Yvesom Le Drianom, ministrom zahraničia Laurentom Fabiusom a ministrom spravodlivosti Christianeom Taubiraom, uvideol The Guardian. 

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

10:28 Podľa medializovaných informácií je aktuálne päť policajtov zranených ľahko.

10:14 Počas akcie v St. Denis bol zabitý policajný pes.

Policajti sú v uliciach stále v pohotovosti
Zobraziť galériu (55)
Policajti sú v uliciach stále v pohotovosti  (Zdroj: Foto: SITA)

10:00 Z bezpečnostných dôvodov zrušili cez štvrť všetky linky. Celý deň bude uzavretá aj bazilika.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)

9:56 Samovražedná atentátnička sa odpálila krátko po začiatku policajného útoku na byt. Ďalších troch ľudí, ktorí sa tu ukrývali a ktorých identita zverejnená zatiaľ nebola, bezpečnostné jednotky prepadli živých. Neďaleko bytu polícia zadržala ešte dvoch ďalších ľudí. 

VIDEO Dvaja mŕtvi a piati zatknutí po policajnej akcii.

9:53 Nie je potvrdené, že by sa v byte, ktorý obkľúčili policajti, nachádzal aj pravdepodobný organizátor útokov Abdelhamid Abaaoud.

9:48 Podľa Daily Mail až osem imigrantov bolo identifikovaných podľa údajov z pasu, ktorým bol identifikovaný aj jeden útočník.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)

9:26 Polícia naďalej oblieha byt, v ktorom sa skrýva niekoľko podozrivých osôb. Existujú obavy, že v byte by mohli byť nastražené výbušniny.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

9:25 Počas operácie v Saint-Denis polícia zadržala najmenej štyri osoby vrátane spomínaného prenajímateľa bytu, informovala televízia i-Télé.

9:21 Francúzska polícia dnes pri svojej operácii na parížskom predmestí Saint-Denis zadržala aj muža, ktorý tvrdí, že vo svojom byte ubytoval dve osoby z Belgicka. Muža o to podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu požiadal jeho známy. Dočasným prenajímateľom neprekážalo, že byt je nevybavený, "chceli len vodu a priestor na modlenie". "Chceli, aby som pomohol, tak som pomohol, nevedel som, že by mohli byť teroristi," vyhlásil muž, keď ho s putami na rukách odvádzala polícia.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

9:20 Počas policajnej operácie, ktorá sa začala dnes skoro ráno, úrady neustále vyzývajú obyvateľov štvrte, aby nevychádzali. Školy všetkých stupňov a univerzity v štvrti sú až do odvolania zavreté. Operácia mala od začiatku dramatický priebeh. Zásahové jednotky polície sa sústreďovali na dva byty, v ktorých sa podľa všetkého skrývali podozrivé osoby. Hlavným terčom operácie bol predpokladaný organizátor piatkových útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

 
9:18 Parížska prokuratúra medzičasom potvrdila smrť mladej samovražednej atentátničky. Identita obetí nie je zatiaľ známa; nie je teda jasné, či je medzi nimi muž, po ktorom bolo vyhlásené pátranie.

9:10 Česká polícia zatkla tento rok v apríli na česko-slovenských hraniciach dvoch mužov s francúzskymi dokladmi a autom plným zbraní. Informoval o tom server Lidovky.cz, podľa ktorého mohla byť Česká republika jednou z krajín, cez ktoré putovali zbrane použité pri teroristických útokoch v Paríži.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

9:05 V rámci prostiteroristickej akcie francúzska polícia zasiahla na dvoch rozličných miestach súčasne.

8:42 Polícia potvrdila, že žena so samovražednou vestou, ktorá sa odpálila, bola medzi zabitými. Podľa celkovej bilnacie sú zatiaľ traja mŕtvi, traja zatknutí a štyria zranení policajti.

8:37 "Operácia naďalej pokračuje. Neskončila," citovala rozhlasová stanica France Inter miestneho zástupcov Mathieua Hanotina. "Všetci musia zostať vnútri. V byte sa schovávajú ozbrojenci," dodal.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

8:29 Cieľom útokov je okrem Abaaouda, duchovného otca a strojcu piatkových útokov, aj Salah Abdeslam, ktorý sa stal predmetom medzinárodného pátrania, informovala BBC.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

8:22 Podľa AFP polícia zatkla aj dvoch ľudí.

8:19 Tretí strelec mŕtvi. Zatiaľ nie je známe, či sú ešte nejakí ďalší strelci v budove, informovala BBC.

8:12 Podľa AFP sú zatiaľ dvaja mŕtvi, jednou z mŕtvych by mala byť samovražedná atentátnička.

8:10 Polícia povedala, že Abaaoud je v byte zabarikádovaný s piatimi ťažko ozbrojenými ľuďmi od minulého týždňa, informovala BBC.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

8:02 Podľa správ BBC priniesla France TV informáciu, že sa v budove sa nachádzala žena so samovražedným pásom a následne sa odpálila. Informácia zatiaľ nie je potvrdená.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

7:58 Parížska polícia verí, že strojca piatkovýh teroristických útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud je zabarikádovaný v mŕtvom bode.

7:53 Bolo počuť minimálne 7 výbuchov na mieste policajnej razie, potvrdila agentúra AP

7:52 Z miesta francúzskej protiteroristickej operácie na predmestí Saint-Denis sa ozývajú výbuchy. “Začalo to jednou explóziou, potom prišiel druhý veľký výbuch. A nasledovali ďalšie dve explózie a streľba,” opisoval obyvateľ predmestia pre agentúru AP.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

7:45 Niekoľko podozrivých atentátnikov a potenciálnych komplicov zostáva aj po prestrelke stále zabarikádovaných v byte, tvrdia policajné zdroje. Polícia vyzvala obyvateľov, aby nevychádzali von. Nad oblasťou krúžia vrtuľníky. 

7:28 Podľa reportérky CNN bolo počuť 6 výbuchov a videla policajtov s maskami.

7:30 Záťah, ktorý sprevádzala streľba, si zatiaľ udájne vyžiadala najmenej jedného mŕtveho. Médiá už skôr informovali o zranenom policajtovi. Podľa televízie BFMTV je mŕtvym chodec.

Cieľom rozsiahlej razie na severnom parížskom predmestí Saint-Denis je Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, ktorý je považovaný za organizátora piatkových teroristických útokov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na policajné zdroje. Záťah si doteraz údajne vyžiadal najmenej jedného mŕtveho. V mieste platí zákaz vychádzania.

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud  (Zdroj: SITA)

Francúzska polícia dnes vykonáva na severnom predmestí Paríža Saint-Denis rozsiahly zásah v súvislosti s piatkovými atentátmi vo francúzskej metropole. Informovala o tom podľa agentúry AFP parížska prokuratúra. Operáciu protiteroristickej polície a elitnej jednotky Raid nadránom sprevádzala streľba. Niekoľko policajtov bolo podľa informácií AFP zranených.

Televízne stanice BFMTV a iTele odvysielali amatérske video zachytávajúce zásah v Saint-Denis. Citovali svedkov, podľa ktorých bolo sporadickú streľbu a výbuchy počuť približne od 04.30 h SEČ. Hasiči uviedli, že pri prestrelke bolo zranených niekoľko osôb. Zatknutí boli traja ľudia.

Na severe Paríža sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

K streľbe malo podľa agentúry DPA dôjsť po tom, ako sa v jednom byte zabarikádovalo niekoľko mužov. Polícia vyzvala obyvateľov, aby nevychádzali von. Nad oblasťou krúžia vrtuľníky. Zatiaľ nie je jasné, či akcia súvisí s pátraním po komplicoch atentátnikov, ktorí v Paríži zavraždili 13. novembra pri sérii útokov najmenej 129 ľudí. Odvtedy prebiehajú v celom Francúzsku rozsiahle pátracie akcie.

Na severe Paríža sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

V Saint-Denis sa nachádza štadión Stade de France postavený v roku 1997, kde chceli traja teroristi v piatok zaútočiť na priateľský futbalový medzi národnými tímami Nemecka a Francúzska. Keďže sa tam nedostali, odpálili sa pred ním.

Na severe Paríža sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Na úteku sú zrejme dvaja útočníci z Paríža 

V súvislosti s krviprelievaním v Paríži polícia predpokladá, že koordinované útoky uskutočnilo nie osem, ale deväť páchateľov. Na úteku sú dvaja z nich a nie jeden, ako sa doteraz predpokladalo, uviedli v utorok večer francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovatelia dospeli k tomuto záveru na základe analýzy videozáznamu. Podľa nich tvorili komando atentátnikov, ktorí pred reštauráciami a kaviarňami vo francúzskom hlavnom meste zastrelili niekoľko ľudí, traja muži. Jedným z nich je 26-ročný Salah Abdeslam, ktorý je na úteku. Druhým je jeho brat Brahim, ktorý sa vyhodil do vzduchu pred kaviarňou. Posledným je zatiaľ neznámy muž, ktorý je takisto na úteku. Všetci sedeli v čiernom aute zachytenom na videu.

Salah Abdeslam
Zobraziť galériu (55)
Salah Abdeslam  (Zdroj: SITA)

Salah Abdeslam si prenajal celkom dve vozidlá, ktoré boli nájdené v Paríži po piatkových útokoch: čierny Volkswagen Polo s belgickým evidenčným číslom (našiel sa neďaleko hudobného klubu Bataclan) a čierny Renault Clio, nájdený v utorok v 18. parížskom obvode. Polícia prehľadala v utorok hotel v Alfortville pri Paríži, kde bolo deň pred útokmi Abdeslamovou kreditnou kartou zaplatené za dve izby. Hotel sa mohol slúžiť ako základňa pre atentátnikov.

Doteraz identifikoval štyroch atentátnikov

Doteraz sa podarilo identifikovať štyroch zo siedmich mŕtvych útočníkov, ktorí zabili 129 ľudí; ide všetko o francúzskych občanov. Traja prišli o život pri futbalovom štadióne Stade de France, traja v hudobnom klube Bataclan a jeden pri neďalekej reštaurácii. Šiesti sa odpálili sami a siedmeho zastrelila polícia. Deväť ľudí z okolia dvoch atentátnikov je stále vo väzbe.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Rakúske ministerstvo vnútra oznámilo, že Abdeslam sa v septembri zdržiaval aj v Nemecku a Rakúsku. S dvoma mužmi vstúpil 9. septembra z Nemecka na územie Rakúska, pričom pri dopravnej kontrole uviedol, že tam chce stráviť týždennú dovolenku.

Vyšetrovatelia identifikovali aj 35-ročného Francúza ako človeka, ktorý sa na zvukovej nahrávke menom tzv. Islamského štátu (IS) prihlásil k útokom z Paríža. Ide o rodáka z Toulouse Fabiena Claina, ktorý bol vo väzení za nábor džihádistických bojovníkov do Sýrie. 

Sedem ľudí zatknutých v súvislosti s útokmi v Paríži prepustili 

Sedem osôb, ktoré v utorok v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži zadržala nemecká polícia v mestečku Alsdorf ležiacom neďaleko Aachenu, je opäť na slobode. Ich predpokladané prepojenie s útokmi v Paríži sa nepotvrdilo, uviedol v noci nadnes hovorca prokuratúry v Aachene. Medzi zadržanými - piatimi mužmi a dvoma ženami - nebol Salah Abdeslam, brat jedného zo zabitých útočníkov, ktorý je na úteku.

Polícia prekazila v Paríži
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Polícia podľa agentúry DPA spustila rozsiahlu pátraciu akciu v blízkosti belgických hraníc po tom, čo jedna svedkyňa tvrdila, že v aute s aachenským evidenčným číslom videla jedného z atentátnikov z Paríža.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere pripustil, že po záťahu v Alsdorfe to chvíľu vyzeralo, že sa podarilo chytiť "veľkú rybu". Aj on potvrdil, že zadržaní nemali s udalosťami vo francúzskej metropole nič do činenia.

Viac o téme: FrancúzskoParížProtiteroristická operácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu