Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Kapitán potopeného trajektu, v ktorom našlo smrť 304 študentov, už pozná svoj trest

Kapitán I Čun-sok v strede si odsedí doživotný trest Zobraziť galériu (2)
Kapitán I Čun-sok v strede si odsedí doživotný trest (Zdroj: SITA)

SOUL - Juhokórejský najvyšší súd potvrdil dnes trest doživotného väzenia pre kapitána trajektu Sewol, ktorého potopenie z apríla 2014 si vyžiadalo 304 mŕtvych, prevažne z radov študentov na školskom výlete.

Sedemdesiatročného I Čun-soka uznali v apríli tohto roka vinným zo zabitia z "vedomej nedbalosti", keďže v rozpore s predpismi opustil svoje potápajúce sa plavidlo bez toho, aby nariadil evakuáciu, informuje agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie súdu. V platnosti zostávajú taktiež tresty v rozsahu 18 mesiacov až 12 rokov odňatia slobody, ktoré si majú odpykať ďalší 14 členovia posádky Sewolu. Podobne ako v prípade kapitána voči nim vzniesli obvinenia z nedbalosti a opustenia cestujúcich, nie sú však vinní priamo zo zabitia, keďže sa museli riadiť pokynmi nadriadeného.

Kapitán I Čun-sok v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Juhokórejský trajekt Sewol sa prevrátil a potopil počas plavby medzi mestom Inčchon a ostrovom Čedžu. Pobúrenie verejnosti vyvolala skutočnosť, že medzi prvými zachránenými osobami bol práve kapitán a ďalší členovia posádky. Potápači vytiahli z vraku a okolitých vôd telá 295 obetí, zatiaľ čo ďalších deväť ľudí je stále nezvestných. V čase tragickej udalosti sa nachádzalo v trajekte 476 cestujúcich a členov posádky. Kapitán I sa obhajoval tvrdením, že pred opustením lode nariadil evakuáciu. Mnohí študenti, ktorí nehodu prežili, však vypovedali, že namiesto toho ich opakovane vyzývali, aby zostali na palube.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu