Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odhalili majetky Putinových dcér: Miliardy, luxus a moc! Toto je nové feudálne impérium v Rusku

Putinove dcéry Mária a Katerina Zobraziť galériu (3)
Putinove dcéry Mária a Katerina (Zdroj: Putin)

MOSKVA - Všetci im môžu závidieť. Mária a Katerina sú dve Putinove dcéry s miliardovými majetkami. Investigatívni novinári agentúry Reuters sa pozreli na majetok Putinovej rodiny a odhalenia sú ohromujúce.

Milionárky, ktoré sa vedeli narodiť. Za vlády Vladimira Putina sa niektorým ľuďom veľmi darí. Konkrétne jeho rodine a blízkym spolupracovníkom. Ruský vladár iba za rok 2014 priznal majetok v hodnote 120 tisíc dolárov a dva apartmány s jedným autom, píše Reuters. Aj keď si Putin dobre stráži súkromie, investigatívcom sa podarilo nazrieť pod pokrývku a poodhaliť majetky, ktorými Putinov rodinný klan disponuje.

Putinovým dcéram sa darí

Putin s exmanželkou Ľudmilou majú dve dcéry - Katerinu a Máriu. Ruský prezident sa s manželkou rozviedol minulý rok. No dcéram sa napriek problémom vo vzťahu rodičov darí veľmi dobre. Katerina Putinová (29), resp. Tichonová po tom, čo si zmenila priezvisko, je mladšia Putinova dcéra. Podľa agentúry sa Katerina vydala za Kirilla Šamalova (33), syna dlhoročného kamaráta Vladimira Putina Nikolaja Šamalova, ktorý bol akcionárom Banky Ruska. Tú označovali americkí predstavitelia za osobnú banku ruskej elity.

Putin s exmanželkou Ľudmilou
Zobraziť galériu (3)
Putin s exmanželkou Ľudmilou  (Zdroj: Putin)

Katerina a Kirill majú spolu majetok v hodnote 2 miliárd dolárov, píše Reuters, ktorým tieto zistenia vypočítali analytici. Majetok nadobudli manželia práve vďaka podielom v energetických firmách. K tým sa dostali, ako inak, pomocou kontaktom s Putinom. Pár vlastní aj vilu na pobreží Francúzska. Jej hodnotu odhadujú odborníci na 3,7 milióna dolárov. Aj túto nehnuteľnosť mal získať Kirill od Gennadyho Timčenka, ktorý pozná Putina od deväťdesiatych rokov.

Katerina narába s miliardami dolárov

Katerina sa pritom zaoberá verejne financovanými projektami na Moskovskej štátnej univerzite. Na škole podpisovala miliónové zmluvy od štátnych firiem. Peniaze potom prešli pod projekty, ktoré sama spravuje.

Pod jej rukami je tiež 1,7 miliardy dolárov, ktoré investuje do vlastného kampusu. Sama zamestnáva piatich poradcov, z toho dvoch bývalých KGB-ákov, ktorí ju poznali ešte ako batoľa. Obidvaja tiež slúžili s Putinom vo východnom Nemecku v tajnej službe.

Staršia dcéra Mária je tiež spojená so štátnou univerzitou v Moskve. Vyštudovala medicínu a podľa verejne dostupných informácii kariéru buduje v obore endokrinológia. Reuters sa pokúšala k ich zisteniam dotyčných aj osloviť, ale všetci - Katerina, Kirill aj Mária - odmietli tieto záležitosti komentovať. Kirill nechcel prezradiť ani to, odkiaľ majú vilu v Biarritze, na slnečnom pobreží Francúzska.

Katerina a Kirill sa podobajú na čínskych potomkov komunistických pohlavárov, ktorí si užívajú neskutočné výhody svojich vďaka rodičom. Oľga Kryštanovská pre Reuters povedala, že v Rusku vzniká nová aristokracia. "Veľa ľudí v spoločnosti sa pýta, kto sú a odkiaľ prišli," povedala pre Reuters. Práve toto je spoločný znak Putinových dcér.

Katerina Tichonová, Putinova mladšia dcéra
Zobraziť galériu (3)
Katerina Tichonová, Putinova mladšia dcéra  (Zdroj: Twitter)

Okrem iných sa v Putinovom okruhu veľmi dobre darí Borisovi Kovalčukovi, synovi najväčšieho akcionára Ruskej banky, Glebovi Frankovi, synovi bývalého ministra Sergeja Franka, Igorovi Rotenbergovi, synovi miliardára Arkadia Rotenberga, bývalého Putinovho partnera v džude či Sergejovi Ivanovi, synovi šéfa kremeľského odboru Sergeja Ivanova seniora.

Nový feudálny systém

Opozičný líder Alexej Navaľnyj tento systém nazýva neofeudalizmom. "V dnešnom Rusku je bežné, že na najvyšších postoch sú ľudia, ktorí ešte nemajú ani 30 rokov. To je horšie ako dynastia. Deti okrem zdedenia vysokých postov si ešte aj vyberajú, koho na lukratívne posty nominujú. Hrozí nebezpečenstvo, že všetko bohatstvo v krajine bude onedlho kontrolovať päť či sedem rodín," povedal opozičník Reuters.

Agentúra sa chcela spýtať Kremľa na tieto skutočnosti okolo Kateriny, no hovorca Putina Dimitri Peškov odmietol špecifikovať detaily o jej živote. Prominentná dcéra dokonca súťažila v akrobatickom rock´n rollovom tanci. V roku 2013 na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku skončila piata. Dodnes predsedá dvom inštitúciám, ktoré organizujú tieto tance v Rusku.

Viac o téme: RuskoPrezidentVladimir PutinKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu