Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin vyhlásil kvôli tragédii štátny smútok: Vyšetrovanie sa už začalo, kapitán žiadal o pristátie

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: Twitter)

MOSKVA – Rusko dnes smúti nad obeťami havárie lietadla Airbus A321 spoločnosti Kogalymavia, ktorý sa v sobotu zrútil v Egypte na Sinajskom polostrove.

Do Petrohradu, kam sa stroj vracal s prevažne ruskými turistami z letoviska Šarm aš-Šajch, sa schádzajú rodiny zomrelých. Úrady oznámili, že palivo, ktoré lietadlo naposledy načerpalo v Rusku, aj posádka boli v poriadku. Ruský úrad pre kontrolu leteckej prevádzky dnes zastavil lety všetkých strojov A321 patriacich Kogalymavii.

Palivo aj posádka boli v poriadku

Ruskí vyšetrovatelia hneď v sobotu zahájili trestné vyšetrovanie. Zamerali sa pritom na výsluchy pozemného personálu, ktorý lietadlo pred osudným letom pripravoval či prišiel do kontaktu s jeho posádkou. Odobrali tiež vzorky paliva v ruskej Samare, kde havarovaný stroj naposledy tankoval.
Previerka týchto vzoriek podľa dnešného oznámenia hovorkyne regionálnej prokuratúry Maji Ivanovovej ukázala, že palivo zodpovedalo normám. "V tejto chvíli môžeme povedať, že podľa záveru odborníkov kvalita tohto paliva zodpovedá všetkým stanoveným požiadavkám," povedala televíznu stanicu Rossija 24.

Ivanovová tiež uviedla, že podľa lekárov ani posádka nemala žiadne problémy. "Posádka prešla pred odletom do Šarm aš-Šajchu lekárskou prehliadkou a bola uznaná schopnou k letu," povedala. Úrad pre kontrolu leteckej prevádzky Rostransnadzor dnes podľa ruských agentúr nariadil zastaviť lety všetkých lietadiel Airbus A321 aeroliniek Kogalymavia. Predstavitelia spoločnosti ale podľa RIA Novosti uviedli, že zatiaľ žiadne takéto nariadenia nedostali.
Námestník ministra pre mimoriadne situácie Vladimir Stepanov dnes podľa agentúry Interfax uviedol, že telá ruských obetí leteckej katastrofy budú ešte dnes večer a v pondelok ráno prepravené do Petrohradu. "Na mieste havárie chceme najdlhšie do konca dnešného dňa pracovať na príprave odvozu ostatkov a po ukončení tejto práce sme rozhodnutí ich (telá) prepraviť lietadlami do Petrohradu," povedal.

Na palube boli okrem Rusov aj Ukrajinci

Stepanov okrem iného tiež oznámil, že medzi mŕtvymi sú aj traja pracovníci ministerstva pre mimoriadne situácie. Upresnil tiež, že ruské obete pochádzali z deviatich oblastí Ruskej federácie. Najviac ich bolo z Petrohradu, 127. Haváriu neprežil nikto z 224 ľudí na palube lietadla, vrátane sedemčlennej posádky. Ide o ruských občanov, zrejme okrem troch alebo štyroch Ukrajincov. Hovorca petrohradského gubernátora Andrej Kibitov podľa agentúry Interfax ešte v sobotu večer tvrdil, že na palube boli traja Ukrajinci a jeden občan Bieloruska. Ukrajinské ministerstvo zahraničia oznámilo, že podľa informácie ruského ministerstva pre mimoriadne situácie boli na palube štyria ukrajinskí občania.

Do Petrohradu sa teraz schádzajú príbuzní zomrelých, od ktorých chcú úrady získať vzorky DNA kvôli identifikácii obetí. Priletieť majú podľa agentúry TASS aj pozostalí z Ukrajiny, prví už dnes.

Putin vyhlásil štátny smútok

Ruský prezident Vladimir Putin kvôli tragédii vyhlásil v Rusku na dnes štátny smútok. Vlajky sú spustené na pol žrde a na rôznych miestach krajiny sa konajú smútočné akcie. Pred petrohradským letiskom vznikol improvizovaný pomník. Obyvatelia Petrohradu, mnohí plačúci, tam prinášajú kvety a rôzne veci, zapaľujú sviečky. "Keď som počula, čo sa stalo, rozplakala som sa," povedala 34-ročná Galina Grigorieva, ktorá prišla s päťročnou dcérou a priniesli kvety a plyšové zvieratko.

"Uvedomíte si, že ľudia prišli pre svoje deti, pre svojich vnukov a zistili, že nežijú," dodala.
Pamiatku obetí nešťastia ruského lietadla v Egypte sa podľa agentúry AFP rozhodli uctiť aj niektorí Kyjevčania. Pred ruským veľvyslanectvom položilo niekoľko rodín kvety, zapálené sviečky a plyšové zvieratká. Pri havárii zahynulo aj 17 detí, najmladšiemu bolo desať mesiacov. Ide o nezvyčajný prejav sympatií vzhľadom k napätým vzťahom medzi Moskvou a Kyjevom kvôli konfliktu na východe Ukrajiny.

Vyšetrovanie príčin havárie sa už začalo, môže trvať mesiace

Egyptský prezident Abdal Fattah Sisi dnes povedal, že vyšetrovanie príčin zrúteného ruského lietadla, v ktorého troskách zahynulo v sobotu na Sinaji všetkých 224 ľudí na palube, môže trvať mesiace. Súčasne vyzval, aby sa nešpekulovalo o možnej príčine zrútenia airbusu a počkalo sa na výsledky medzinárodného vyšetrovania, ktoré práve začalo skúmaním čiernych skriniek. Do Egypta dnes priletel ruský minister dopravy Maxim Sokolov a ruský tím špičkových vyšetrovateľov. Tí pomáhajú egyptským úradom s identifikáciou tiel a pátraním po tom, čo spôsobilo pád airbusu na Sinaji. Nevylučuje sa podľa agentúry AFP ani možnosť bombového atentátu. Pomoc s vyšetrovaním prišli aj francúzski experti.

SISI vyzval k trpezlivosti a na to, aby správy o príčinách katastrofy boli ponechané špecialistom. "Ide o zložitý prípad, ktorý si vyžaduje pokročilé technológie a rozsiahle vyšetrovanie, ktoré môže trvať mesiace," povedal prezident podľa agentúry Reuters v televíznom prejave.

Kapitán pred stratou spojenia žiadal o núdzové pristátie

Egyptskí predstavitelia v sobotu oznámili, že kapitán sa krátko pred stratou spojenia sťažoval dispečerom na zlyhanie komunikačných systému stroja a žiadal o núdzové pristátie. Egyptský minister civilného letectva Husan Kamal ale podľa BBC potom povedal, že na palube letu nič nič nenaznačilo nejaký technický problém. Skupina miestnych islamských radikálov, ktorí sa hlásia k Islamskému štátu, v sobotu uviedla, že lietadlo zostrelila. Minister Sokolov to odmietol ako "ničím nepodložené" tvrdenia. Tiež odborníci usudzujú, že islamisti nemajú zbrane k zasiahnutiu lietadla v takej výške. Prikláňa sa podľa agentúr predovšetkým k dvom hypotézam, a to že nešťastie spôsobila technická porucha alebo výbuch bomby ukrytej v lietadle.

Egyptský premiér Šaríf Ismail podľa BBC tiež odmietol tvrdenia islamistov a za najpravdepodobnejšiu príčinu katastrofy považuje technickú závadu. Túto hypotézu posilnilo aj tvrdenie manželky kopilota airbusu, že jej manžel si krátko pred štartom sťažoval, že technický stav stroja nie je uspokojivý. Ruskí a egyptskí experti veria, že všetko vyjasní nájdenie takzvanej čiernej skrinky so záznamami o lete zrúteného lietadla. Ich analýzy ruskými, francúzskymi a egyptskými expertmi dnes začali v Káhire. Kedy budú výsledky, sa zatiaľ nevie.

Viac o téme: Airbus A321
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu