Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin vo veľkom kritizoval USA: Nechcú s nami spolupracovať

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin dnes dôrazne kritizoval Spojené štáty, ktoré podľa neho nedostatočne spolupracujú pri riešení konfliktu v Sýrii. Na investičnom fóre v Moskve pritom uisťoval, že Rusko sa neusiluje o vedúce postavenie v tejto blízkovýchodnej krajine.

"Ako môžeme spolupracovať? Pýtam sa sám seba, o čo im ide?" vyhlásil ruský prezident. V tejto súvislosti si okrem iného posťažoval, že Američania neodpovedali Moskve ani na otázku, na aké ciele by sa Rusko malo v Sýrii zamerať.

"Požiadali sme, aby nám dali tie ciele, ktoré považujú za stopercentne teroristické. Odpoveď znela nie, neboli sme na to pripravení ... To nie je žiadny vtip, nič som si nevymyslel, je to presne tak. Nedávno sme Američanom navrhli: dajte nám teda objekty, na ktoré nemáme útočiť, a tiež žiadna odpoveď. Mne sa zdá, že niektorí naši partneri majú v hlave zmätok," citovala Putina agentúra TASS.

Ruský prezident tiež poznamenal, že západní partneri nechápu, čo sa v Sýrii naozaj deje, a nemajú jasno, čoho vlastne chcú v tejto krajine dosiahnuť. Šéf Kremľa okrem iného kritizoval zhadzovanie munície na padákoch Sýrskej slobodnej armáde, ktorá sa usiluje o zosadenie prezidenta Assada. Podľa neho totiž nie je žiadna záruka, že sa táto munícia nedostane do rúk "teroristov".

"Nechcem teraz s nikým polemizovať, ale chcem povedať, že neusilujeme o nejaké vedenie v Sýrii. V Sýrii môže byť len jeden vodca a tým je sýrsky ľud," tvrdil tiež Putin. Uisťoval pritom, že Moskve ide len o to prispieť k boju s terorizmom, ktorý ohrozuje "Spojené štáty, Rusko, európske krajiny, ba celý svet".

Viac o téme: USASýriaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu