Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Ruskú ambasádu v Damasku zasiahli dve rakety: Teroristický útok, tvrdí Lavrov

Útok na ruskú ambasádu v Sýrii.
Útok na ruskú ambasádu v Sýrii. (Zdroj: Twiiter)

DAMASK - Ruské veľvyslanectvo v sýrskej metropole Damask dnes zasiahli dve mínometné strely vo chvíli, keď sa pred ním zhromaždili stúpenci Moskvy. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov označil útok za teroristickú akciu, ktorej cieľom je zastrašiť tých, ktorí podporujú boj proti Islamskému štátu. Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) oznámila, že na veľvyslanectvo útočili islamskí rebeli zo svojich pozícií pri hlavnom meste.

Veľvyslanectvo je v centre Damasku a po útoku na mieste zavládla panika. Prvá strela zasiahla budovu, z ktorej začal stúpať dym. Keď ľudia začali utekať, ozval sa druhý výbuch. Podľa agentúry RIA Novosti nebol nikto z pracovníkov úradu ranený, ale na mieste sú materiálne škody. Podľa svedkov nie sú ranení ani medzi manifestujúcimi.

Mnohí prišli k ambasáde s portrétmi prezidentov Ruska a Sýrie Vladimira Putina a Bašára Asada a po výbuchu niektorí volali: Budeme svojou krvou brániť Putina, Asada aj Sýriu. Na ďalších transparentoch stálo "Ďakujeme Rusku" a "Sýria a Rusko spoločne bojujú proti terorizmu". Jeden z účastníkov manifestácie povedal agentúre AP, že "celý Západ stál proti Sýrii a postavilo sa za ňu iba Rusko". "Všetko, čo o Sýrii hovorí Putin, je správne," povedal ďalší.

 

Rockets hit #Russian embassy compound in #Damascus Read more: http://t.co/67QC8XyhLl pic.twitter.com/M4rHwEv4Vj

Zhodou okolností v pondelok šéf sýrkej pobočky al-Kájdy zvanej an-Nusra vyzval extrémistov z Kaukazu k útoku na ruských civilistov a vojakov ako odvetu za nálety Moskvy v Sýrii.

Rusko poslalo do Sýrie bojové lietadlá, vojenskú techniku ​​aj vojakov a 30. septembra vstúpilo do bojov. Moskva tvrdí, že Rusi útočia na teroristov z Islamského štátu, avšak nálety sa sústreďujú na lokality v západnej Sýrii, kde IS takmer nepôsobí. Snažia sa vytvoriť vhodné podmienky pre sýrsku armádu a jej spojencov tak, aby mohol Damask zabezpečiť veľké mestá na západe a tiež provinciu Latákíja, ktorá je domovom vládnucich alávitov.

Zástupca kurdských oddielov, ktoré bojujú na severe krajiny, dnes povedal, že do niekoľkých týždňov by mala začať operácia proti sídlu IS v provincii Rakka. Tieto oddiely známe pod skratkou YPG vraj už o začiatku operácie rokujú s koalíciou, ktorú vedú USA a ktoré na severe Sýrie proti IS bojujú vyše roka. Tento týždeň YPG oznámili, že sa pripájajú k širšej koalícii arabských a kresťanských oddielov k spoločnému boju proti IS. Dúfajú, že USA im poskytnú podporu.

Práve v jej rámci zrejme spojenci pod vedením USA v noci na pondelok zhodili v kurdskej provincii Hasaká 50 ton munície. V zásielke boli údajne malé strelné zbrane, náboje a takisto granáty.

Zo Sýrie je dnes hlásený tiež incident, pri ktorom dopadli rakety vypálené zo Sýrie na Izraelom kontrolovanú časť Golanských výšin. Nespôsobili žiadne škody, ale izraelská armáda potom začala ostreľovať pozície sýrskej armády pri hranici.

Ďalší incident ohlásilo aj Turecko. Podľa jeho armády ohrozila protilietadlová obrana zo sýrskeho územia turecké vojenské lietadlá. Turecko protestovalo už pri začatí ruských operácií proti narušovaniu svojho vzdušného priestoru ruskými lietadlami. Podľa armády sú incidenty, za ktoré je zodpovedná protilietadlová obrana, na hranici dlhej 900 kilometrov takmer dennou rutinou

 

Lavrov označil ostreľovanie za teroristický čin

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil dnešné ostreľovanie ruského veľvyslanectva v Damasku za teroristický čin, informovala agentúra RIA Novosti.  Vyhlásil, že cieľom útoku zrejme bolo zastrašiť podporovateľov boja proti terorizmu. Pred ruskou ambasádou v Damasku sa totiž dnes zišli desiatky prívržencov súčasnej sýrskej vlády, aby sa Rusku poďakovali za vojenskú intervenciu po boku sýrskej armády.

Rusko začalo s náletmi na pozície protivládnych povstalcov v Sýrii 30. septembra. Nálety pomohli sýrskej armáde a spriazneným silám, aby podnikli zatiaľ najmohutnejšiu ofenzívu, ktorá sa sústreďuje na západnú časť krajiny. Rusko tvrdí, že pri náletoch ničí infraštruktúru extrémistickej organizácie Islamský štát. Sýrska opozícia i jej západní spojenci však vyhlasujú, že Rusko útočí aj na pozície umiernenej opozície, spôsobuje straty na životoch a zranenia civilistov a marí možnosti pre politický dialóg. Táto situácia podľa nich povedie k predĺženiu ozbrojeného konfliktu, ktorý v Sýrii trvá od jari 2011.

Lavrov, ktorý sa dnes má stretnúť s vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom, uviedol, že podľa názoru Ruska veľká časť dodávok zbraní z USA určených pre sýrsku opozíciu končí v rukách teroristických skupín. Ruský minister tiež vyhlásil, že Rusko podporuje de Misturove snahy o dosiahnutie politického riešenia krízy v Sýrii.

Rusko je podľa Lavrovových slov "sklamané neochotou USA koordinovať úsilie všetkých strán zainteresovaných v boji proti terorizmu v Sýrii". Dodal, že Rusko predložilo svoje návrhy na koordináciu postupov v Sýrii, ale z USA na ne nedostalo konkrétnu odpoveď.

 Jednou z povstaleckých skupín, ktoré sú vystavené ruským náletom, je aj sýrska odnož al-Káidy, skupina Front an-Nusra. Jej vodca abú Muhammad Džulání na zvukovej nahrávke zverejnenej na YouTube uviedol, že vojenská intervencia Ruska v Sýrii od minulého týždňa má za cieľ zachrániť pred pádom vládu prezidenta Baššára Asada, bude však neúspešná rovnako ako predošlá vojenská podpora Iránu a libanonského Hizballáhu. Vyzval tiež moslimov v bývalých republikách Sovietskeho zväzu, aby zaútočili na ruských civilistov v prípade, že Rusko podnikne útoky na civilistov v Sýrii.

 

Viac o téme: RuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu