Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rómovia mali rezerváciu, z hotela ich vyhodili: Rozhodnutie súdu rozdelilo Česko na dva tábory

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRNO - Traja Rómovia z Ostravska sa v novembri 2005 chceli ubytovať v moteli, kde však nebolo miesto. Z recepcie si preto zavolali do iného zariadenia, kde im ubytovanie prisľúbili. Po príchode do hotela Cascade im ale personál oznámil, že nemá voľné izby. Obaja muži v tom videli diskrimináciu založenú na príslušnosti k rómskej menšine.

Český ústavný súd nariadil znovu otvoriť prípad Rómov, ktorí mali rezerváciu v hoteli v Moste, ale po príchode na miesto izbu nedostali. Podľa pôvodného verdiktu sa diskriminácia založená na ich etnickej príslušnosti nepreukázala, podľa ústavného súdu ale pretrvávajú pochybnosti, či obhajoba hotela nebola len účelová. Česi sa tak rozdelili na dve skupiny, jedni si myslia, že o diskrimináciu v tomto prípade šlo, ostatní tvrdia, že hotel má právo obslúžiť, koho chce.


Podľa predsedu Rómskej únie Rómovia vládu nezaujímajú: Viac ich trápia utečenci!


Kauzou sa tak musí znovu zaoberať Vrchný súd v Prahe. Aktéri sporu sa dnešného vyhlásenia nálezu nezúčastnili. Od prevádzkovateľa neskôr dvaja Rómovia v žalobe požadovali ospravedlnenie a ako zadosťučinenie 25-tisíc korún. Krajský súd v Ústí nad Labem a následne aj Vrchný súd v Prahe ich žalobu zamietli.

Hotel najprv vyhral

Rómom sa vraj nepodarilo preukázať, že skutočným dôvodom odmietnutia ubytovacích služieb bol ich pôvod. Naopak, hotel vraj dokázal, že zaobchádza rovným spôsobom s hosťami akéhokoľvek etnika, rasy či národnosti. Hotel pre sporný dátum predložil objednávku všetkých izieb od nemeckého podnikateľa, ktorý však rezerváciu nevyužil.

Rómovia mali rezerváciu, z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa ústavnej sťažnosti medzi dôkazmi existujú rozpory. Prípad vraj predstavuje "notorickú klasiku", s ktorou sa Rómovia stretávajú aj pri hľadaní práce či bývania. Po telefóne dostanú prísľub, keď ale prídu osobne, je náhle všetko inak. Podľa ústavných sudcov sa v mosteckom prípade nepodarilo prevádzkovateľovi hotela jednoznačne vyvrátiť tvrdenia o diskriminácii. K nevyužitej objednávke 156 izieb nepredložil žiadne bližšie informácie, napríklad zoznam účastníkov alebo účel ich cesty.

Formálna objednávka "kamaráta"

"Ústavný súd zastáva názor, že vykonané dôkazy neodstraňujú pochybnosti o tom, či k vystaveniu objednávky nedošlo len formálne za účelom dodatočného ospravedlnenie rokovania zamestnancov hotela," povedal predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský. Personál síce nepovedal Rómom nič otvorene rasistického, to však diskrimináciu nevylučuje.


Ministerstvo investuje 64 miliónov do integrácie Rómov, chce zvýšiť ich životnú úroveň


"Predstava, že takáto pohnútka bude dotknutému jednotlivcovi výslovne oznámená, je iluzórne. Možno, samozrejme, pripustiť aj túto situáciu, v každodennej realite však pôjde skôr o výnimku, než o pravidlo," povedal Rychetský. Hoci je podobné zaobchádzanie podľa mnohých rómskych aktivistov bežné, k súdom sa príliš často nedostáva.

Podobné české prípady

Justícia riešila napríklad aj prípad z roku 2001, kedy sa Róm nedostal na diskotéku v jednom zo západočeských miest. Súdy uznali, že ide o diskrimináciu na základe jeho etnickej príslušnosti. O dva roky neskôr sa Rómka so svojím známym informovala o možnosti bývania v ubytovni. Vedúci im odpovedal, že voľné miesta nie sú. Figuranti vzápätí dostali možnosť získať dvojizbový byt. Žena podala žalobu na ochranu osobnosti. Súd jej priznal peňažné zadosťučinenie.

Rómovia mali rezerváciu, z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tento rok sa litoměřický okresný súd zaoberal prípadom realitnej maklérky, ktorá odmietla rómsku záujemkyňu o byt s vysvetlením, že prenajímateľ si Róma nepraje. Súd priznal záujemkyni právo na ospravedlnenie, nie však na odškodnenie vo výške 100-tisíc korún. Išlo o test, na ktorom sa podieľala aj kancelária ombudsmana.

Viac o téme: DiskrimináciaRómoviaÚstavný súdČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu