Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Teroristický útok v Turecku: VIDEO Sekundy výbuchu na mierovom zhromaždení, zahynulo 97 ľudí

Fotografie z miesta výbuchu, Ankara Zobraziť galériu (14)
Fotografie z miesta výbuchu, Ankara (Zdroj: SITA)

ANKARA - Dva bombové výbuchy dnes otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara. Išlo o teroristický čin, zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci. Vyhlásili to turecký premiér Ahmet Davutoglu a turecké ministerstvo vnútra. Turecká opozičná prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) dnes večer oznámila, že počet obetí bombového útoku sa zvýšil na 97 mŕtvych.

Upozornenie. Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

Svet o útoku

Aktualizované 22.00

Spojené štáty odsúdili dnešný bombový útok s tým, že jeho zameranie na demonštráciu za mier zdôrazňuje nemorálnosť páchateľov tohto ohavného teroristického činu. "Vo svetle pokračujúceho násilia v Turecku a regióne je v tomto čase mimoriadne dôležité, aby sa všetci tureckí občania opätovne prihlásili k mieru a spoločne postavili proti terorizmu," citovala z vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí USA agentúra Reuters. Hovorca rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ned Price dodal, že USA budú stáť pri tureckej vláde a obyvateľoch krajiny v boji proti terorizmu - a že otrasné činy ako dnešné výbuchy v Ankare len zvýšia odhodlanie krajín v tomto úsilí, píše agentúra AP.

Sústrasť Turecku vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá útoky v Ankare označila za "mimoriadne zbabelé činy, ktoré boli zamerané priamo proti občianskym právam, demokracii a mieru". "Je to pokus o zastrašenie a pokus šíriť strach," uviedla Merkelová.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že "pre takýto príšerný útok na ľudí pochodujúcich za mier nemôže byť žiadne ospravedlnenie... Všetci spojenci NATO držia spolu v boji proti pohrome terorizmu".

Po útoku v Turecku sa dnes zišli stovky ľudí v uliciach viacerých nemeckých miest na spontánnych demonštráciách. Podľa agentúry DPA sa konali okrem iného v Berlíne, Hamburgu, Frankfurte nad Mohanom, Stuttgarte, Mannheime, Freiburgu či Karlsruhe. Polícia hovorili o pokojnom priebehu prokurdsky zameraných protestov. Približne tisíc ľudí, prevažne Kurdov, prišlo vyjadriť podporu postihnutým aj v Paríži, kde žije veľká a aktívna kurdská komunita. Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril medzitým sústrasť obyvateľom Turecka a odsúdil "útok, ktorý si vyžiadal životy desiatok protestujúcich v Ankare".

Počet obetí stúpol

Aktualizované 21:15

Minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu skôr na tlačovej konferencii uviedol, že útok si vyžiadal najmenej 86 mŕtvych a 186 zranených, z ktorých sa 28 nachádzalo na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na mieste podľa neho zahynulo 62 ľudí a ďalších 24 podľahlo zraneniam po prevoze do nemocnice. Podľa najnovších informácií o život prišlo 97 ľudí.

Súcitíme s obeťami

Aktualizované 18:42

Ministerstvo zahraničných vecí SR ostro odsúdilo dnešný teroristický útok v tureckej metropole Ankara. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na svojom účte na Twitteri označil útok za zbabelý a vyjadril podporu rodinám obetí i obyvateľom Turecka. "Ministerstvo vyjadruje hlbokú ľútosť nad vyhasnutými životmi a sústrasť rodinám obetí, ako aj občanom a vláde Tureckej republiky a praje zraneným obetiam skoré vyzdravenie. Ministerstvo dúfa, že páchatelia budú rýchlo identifikovaní a postavení pred súd," uviedol hovorca rezortu Peter Stano.

Teroristický útok v Turecku:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Vláda vyhlásila smútok

Aktualizované 18:09

Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil dnes trojdňový štátny smútok.  Uviedol tiež, že existujú silné dôkazy, že dva výbuchy v tureckej metropole sú dielom dvoch samovražedných atentátnikov, informovali agentúry Reuters a AP. K zodpovednosti za najkrvavejší útok v Turecku za celé roky sa zatiaľ nikto neprihlásil.

V Istanbule sa popoludní zhromaždili stovky protestujúcich kričiacich heslá proti vláde, ktorú obviňovali z útokov v Ankare. Účastníci sa podľa Reuters snažili pochodovať k námestiu Taksim, zatiaľ čo ich sledovala poriadková polícia s dvoma vodnými delami.

Teroristický útok v Turecku:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Odsúdeniahodný útok

Aktualizované 17:44

Najvyšší predstaviteľ krajiny prezident Recep Tayyip Erdogan ostro odsúdil odsúdeniahodný útok, ktorého terčom bola jednota, solidarita a pokoj v Turecku. Podľa jeho názoru niet rozdielu medzi dnešným teroristickým útokom a atakmi mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) na príslušníkov bezpečnostných zložiek krajiny.

Strana kurdských pracujúcich dnes prostredníctvom kurdských agentúr informovala o jednostrannom pozastavení útokov na štátne zložky  pred blížiacimi sa voľbami s jedinou podmienkou, ktorou je upustenie od útokov na kurdské hnutie, obyvateľstvo a povstalcov. Aj keď PKK nehovorí o prímerí, z vyhlásenia vyplýva, že jeho bojovníci zostanú na svojich pozíciách a nepodniknú nič, čo by narušilo pokojný priebeh slobodných a korektných volieb. Zdá sa, že toto vyhlásenie bolo koncipované ešte pred útokmi v Ankare.

Fotografie z miesta výbuchu,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Zodpovednosť má turecké vedenie

Aktualizované 17:30

Turecký vicepremiér Yalcin Akdogan iba v piatok vyhlásil, že i v prípade jednostranného prímeria zo strany PKK by bezpečnostné zložky pokračovali v postupe proti členom alebo sympatizantom tohto subjektu. Spolupredseda prokurdskej strany HDP Selahattin Demirtas obvinil zo zodpovednosti za útok turecké vedenie. "Nie je to útok na jednotu krajiny alebo čosi podobného, je to ale útok štátu na ľud," cituje jeho slová tlačová agentúra DPA. Demirtas podľa vlastných slov predpokladá, že ani táto udalosť sa nevyšetrí.

StranaHDP sa domnieva, že cieľom odpálenia dvoch náloží, ktoré vybuchli medzi jej stúpencami, bola práve ona.

Fotografie z miesta výbuchu,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Fotografie z miesta výbuchu,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Fotografie z miesta výbuchu,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Páchatelia - dvaja samovražední atentátnici

Aktualizované 17:25

Podľa očitých svedkov spáchali útok dvaja samovražední atentátnici. Špičkoví predstavitelia Európskej únie dnes vyzvali tureckú spoločnosť v reakcii na krviprelievanie v Ankare k zomknutiu.
Podľa spoločného vyhlásenia šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej a podpredsedu Európskej komisie Johannesa Hahna by turecký ľud a všetky politické sily krajiny mali vystúpiť jednotne proti teroristom a všetkým, ktorí sa pokúšajú o destabilizáciu ich krajiny. Signatári vyhlásenia súčasne prisľúbili Ankare podporu Bruselu. "Naše partnerstvo a vôľa spolupracovať s tureckými úradmi a tureckou spoločnosťou na všetkých úrovniach v boji proti násiliu a terorizmu sú silnejšie ako kedykoľvek predtým," konštatuje sa v dokumente.

O tri týždne sa v Turecku uskutočnia parlamentné voľby, v polovici novembra bude okolie mesta Antalya dejiskom summitu krajín G20.

Teroristický útok v Turecku:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Teroristický útok v Turecku:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Počet obetí stúpa

Aktualizované o 15:35

Počet obetí teroristického útoku, ktorého dejiskom sa stala dnes predpoludním turecká Ankara, sa zvýšil podľa slov ministra zdravotníctva Mehmeta Müezzinogla na najmenej 86. Ďalších 186 ľudí vyviazlo so zraneniami, odznelo na mimoriadnej tlačovej konferencii. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, policajné zložky pátrajú po páchateľoch, avšak správy o prípadných zadržaniach zatiaľ nie sú k dispozícii. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prisľúbil objasnenie pozadia teroristického útoku. Zdôraznil, že turecká vláda pracuje využívajúc všetky svoje možnosti na objasnení tohto činu. Súčasne vyjadril presvedčenie, že sa páchateľov podarí v čo najkratšom čase zadržať a odovzdať do rúk justície. 

Teroristický útok v Turecku:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Teroristický útok v Turecku:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Teroristický útok v Turecku:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Slováci by nemali byť medzi obeťami či zranenými

Podľa informácií, ktoré má ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami bombového výbuchu boli Slováci. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

 

Teroristický útok v Turecku:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Výbuchy nastali o 10.04 h miestneho času (09.04 h SELČ), ako už skôr uviedli agentúry Reuters a DPA. Televízne zábery zachytávali niekoľkých ľudí ležiacich na uliciach a krv. Násilie medzi tureckou armádou a kurdskými povstalcami na juhovýchode Turecka vypuklo v júli, po stroskotaní dvojročného prímeria. O tri týždne, 1. novembra, čakajú Turecko parlamentné voľby a v krajine vládnu obavy z ohrozenia bezpečnosti. 

Nie je jasné, či dnešné bombové útoky majú na svedomí samovražední atentátnici. Dva vládne zdroje uviedli agentúre Reuters, že úrady preverujú tvrdenia, že útoky podnikol samovražedný atentátnik. Premiér Davutoglu bude mať mimoriadne zasadnutie so šéfmi polície a tajných služieb a s ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi.

Viac o téme: Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu