Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Milimetre od globálneho konfliktu: FOTO Stret USA a Ruska nad sýrskym nebom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: theaviationist.com)

DAMAŠK - Nad sýrskym nebom sa poriadne iskrí. Ruské stíhačky "prepadli" americké drony pri vojenských operáciách. Američania tvrdia, že to nebola náhoda. Tieto správy prichádzajú v čase, keď Rusi narušili vzdušný priestor aj nad Tureckom. Napätá situácia v Sýrii, v prípade nečakaného zlyhania jednej z bojujúcich strán, môže vyústiť v eskaláciu konfliktu.

Americká televízna stanica Fox News priniesla správu, že ruské stíhačky "prepadli" americké drony operujúce nad Sýriou. Dvaja predstavitelia ozbrojených síl potvrdili, že od začiatku ruských náletov, stíhačky Putinovej armády až trikrát narušili misiu amerických dronov. "Prvý raz, keď sa to stalo, mysleli sme, že mali Rusi iba šťastie. No potom sa to stalo ešte dvakrát," dodal pre televíziu predstaviteľ americkej armády.

Dron je na radare ľahko vidieť

Strety ruskej a amerických vzdušných síl sa odohrali na severe Sýrie, nad teritóriami ovládanými Islamským štátom. Útočný dron MQ-1 nie je neviditeľný stroj. Rusi ho museli na radaroch vidieť, myslí si nemenovaný vojak. "Na radare je ho ľahko vidieť," dodal. "Rusi preleteli veľmi blízko, no let dronu to neohrozilo," povedal ďalší predstaviteľ.

Radarový snímok zachytávajúci ruské a americké stíhačky
Zobraziť galériu (3)
Radarový snímok zachytávajúci ruské a americké stíhačky  (Zdroj: theaviationist.com)

Provokujú aj Turkov

Napätie v regióne stúpa, keď sa svetové veľmoci snažia stabilizovať Sýriu a zároveň bojovať proti Islamskému štátu. Rusi dnes už vyslali do regiónu aj svoju Kaspickú flotilu. No zároveň svojimi preletmi provokujú spojencov. Toto sa stalo na začiatku októbra s Tureckom.

Tesné manévre amerických F-16tiek a ruských strojov Suchoj SU-34
Zobraziť galériu (3)
Tesné manévre amerických F-16tiek a ruských strojov Suchoj SU-34  (Zdroj: theaviationist.com)

Ankara potvrdila informáciu, že dve turecké stíhačky boli v nedeľu 4. októbra počas svojej hliadkovej misie "prenasledované" neidentifikovanou stíhačkou MiG-29. Deň predtým, v sobotu 3. októbra, Turecko nahlásilo narušenie svojho vzdušného priestoru vojenským lietadlom typu Su-30, a v nedeľu došlo k druhému incidentu, keď neidentifikovaná stíhačka MiG-29 prenikla do tureckého vzdušného priestoru.

NATO: Prestaňte útočiť na sýrsku opozíciu

Skutočnosť, že dve ruské vojenské lietadlá narušili v dňoch 3. a 4. októbra vzdušný priestor Turecka, NATO eviduje. Aliancia v pondelok vo svojom prvom oficiálnom stanovisku k týmto incidentom odsúdila vpády ruského letectva do vzdušného priestoru Turecka, ktoré označila za "nezodpovedné správanie", a zároveň vyzvala Moskvu, aby okamžite zastavila letecké útoky na ciele sýrskej opozície a civilistov v Sýrii.

Nebo nad Sýriou je dejiskom náletov viacerých mocností
Zobraziť galériu (3)
Nebo nad Sýriou je dejiskom náletov viacerých mocností  (Zdroj: SITA)

Ruské lietadlá počas uplynulého víkendu narušili vzdušný priestor v blízkosti turecko-sýrskych hraníc dvakrát. Ďalší incident sa odohral minulý pondelok, keď zatiaľ neidentifikovaná stíhačka MiG-29 ohrozovala turecké lietadlá, ktoré hliadkovali pozdĺž hraníc so Sýriou.

Viac o téme: NáletyRuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu