Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Definitívny dôkaz o zodpovednosti Ruska za zostrelený boeing? Našli ho v telách obetí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - V telách obetí z malajzijského boeingu, ktorý sa vlani v lete zrútil na východe Ukrajiny, sa našli črepiny z protilietadlovej rakety Buk. Tvrdí to podľa holandských, ukrajinských a ruských médií Vasyl Vovk, ktorý bol vedúcim ukrajinských expertov v medzinárodnom tíme vyšetrujúcom katastrofu letu MH17.

Už v auguste vyšetrovatelia zistili, že úlomky nájdené na mieste dopadu lietadla pravdepodobne pochádzali z rakety Buk."Črepiny, ako aj úlomky lietadla sa našli v telách obetí. Tieto diely sú podobné vzorkám (rakety), poskytnutým expertom pre porovnávaciu analýzu," povedal Vovk.

"Nikto nepochybuje o tom, že malajzijský boeing bol zostrelený raketou Buk, ktorá bola dodaná z Ruska a po teroristickom čine vrátená späť," vyhlásil Vovk, podľa ktorého raketu nebolo možné separatistom na východe Ukrajiny odovzdať bez vedomia a pomoci ruského ministerstva obrany.

Podľa novinárov však nejde o stopercentný dôkaz proti Rusku, pretože rakety Buk zo sovietskej éry sú aj v ukrajinskej výzbroji. A podľa ďalších členov medzinárodného vyšetrovacieho tímu je verzia o zostrelení boeingu raketou Buk síce najreprezentatívnejšia, ale nemožno vraj vylúčiť ani iné scenáre. Holandské úrady majú záverečnú správu o príčinách nešťastia zverejniť 13. októbra. Odhalenie vinníkov má však na starosti iný tím vyšetrovateľov. 

Katastrofu z vlaňajšieho júla neprežilo všetkých 298 ľudí, ktorí na palube malajzijského boeingu cestovali z Amsterdamu do Kuala-Lumpur. Podľa Kyjeva a Západu stroj zničila raketa Buk odpálená separatistami, Rusko naopak vinu zvaľuje na ukrajinskú armádu. Moskva v Bezpečnostnej rade OSN vetovala návrh na vytvorenie medzinárodného tribunálu pre potrestanie vinníkov tohto leteckého nešťastia.

Viac o téme: MH17BukVasyl Vovk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu