Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Desivé odhalenie, bojovníci IS chceli zamoriť Európu rádioaktivitou: Zásah FBI v Moldavsku

Extrémisti sa pokúšajú získať rádioaktívny materiál.
Extrémisti sa pokúšajú získať rádioaktívny materiál. (Zdroj: Thinkstock.cz)

KIŠIŇOV - Radikáli z Islamského štátu sa chceli pokúsiť vyrobiť "špinavú bombu". Americká FBI odhalila, že džihádisti nadviazali kontakty s pašeráckymi gangami v Moldavsku, aby za milióny eur získali rádioaktívne cézium. Následný smrtiaci útok by zamoril niekoľko obývaných štvrtí. Ide už o štvrtý pokus extrémistov získať rádioaktívny materiál.

Úrady vo východoeurópskom Moldavsku v spolupráci s americkým FBI prekazili za posledných päť rokov štyri pokusy gangov s podozrivými kontaktmi na Rusko, keď chceli predať rádioaktívny materiál extrémistom z Blízkeho východu.

Smrtiace cézium

Najnovší prípad sa stal tento rok vo februári, keď pašerák ponúkal obrovské zásoby smrtiaceho cézia - ktoré by dokázalo zamoriť niekoľko mestských blokov budov - a hľadal kupujúceho konkrétne z Islamského štátu (IS). Zločinecké organizácie, niektoré napojené na ruskú tajnú službu - nástupkyňu KGB, pôsobia na prekvitajúcom čiernom trhu s jadrovými materiálmi v malom, chudobnom Moldavsku, ako uviedli tamojší vyšetrovatelia.

Za dva a pol milióna chceli zamoriť niekoľko štvrtí

Spomínaný štvrtý prípad sa stal začiatkom tohto roka v exkluzívnom tanečnom klube v Moldavsku: dvaja muži uzavreli dohodu o predaji vysoko rádioaktívneho materiálu extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Predávajúci žiadal 2,5 milióna eur za cézium dostatočne rádioaktívne na to, aby zamorilo niekoľko mestských blokov.

VIDEO zásahu

Prekazila to FBI

"Dá sa z toho vyrobiť špinavá bomba, ktorá by sa dokonale hodila Islamskému štátu," povedal pašerák. Lenže kupujúcim bol nasadený policajný agent a išlo o tajnú operáciu amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) - keď sa skončila, za mrežami sa nachádzali traja ľudia. Moldavské policajné a justičné úrady sa o výsledky vyšetrovania podelili aj s agentúrou AP, aby upozornili, že čierny trh s jadrovým materiálom je čoraz nebezpečnejší a že prípady budú zrejme pribúdať. Zdôraznili tiež, že narušenie spolupráce medzi Ruskom a Západom sťažuje vyšetrovanie.

Čierny trh s jadrovým materiálom

Hoci Moldavci zatkli dôležitých podozrivých a stiahli nebezpečné materiály z trhu, ich úspech zatienili zvláštne nedostatky - kľúčoví podozriví ušli, zatknutí nedostali dlhé tresty odňatia slobody a v niektorých prípadoch sa dokonca vrátili k pašovaniu jadrového materiálu. Napriek odhodlanému úsiliu dostať pod kontrolu nelegálne obchodovanie s rádioaktívnymi materiálmi vo svete tieto prípady ukazujú, že čierny trh s jadrovým materiálom nie je ani zďaleka pod kontrolou, napísala agentúra AP.

Čo je to Špinavá bomba

Špinavá bomba nie je schopná narozdiel od jadrovej bomby fyzicky zničiť budovy, ale spôsobí rádioaktívne zamorenie. Po výbuchu bomby sa rádioaktívne častice rozprášia nad cielovým územím a zamoria oblasť. Túto bombu ide vyrobiť pomerne lacno, preto sa stáva častým cieľom teroristov. Zatiaľ jej použitie nebolo zaznamenané.

Viac o téme: Rádioaktívny materiálIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu