Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Američania varujú svet: Rusi plánujú pozemnú inváziu do Sýrie

(Zdroj: Facebook)

WASHINGTON - Americká televízia priniesla zaujímavú správu. Podľa Pentagónu sa Rusko v Sýrii chystá na účasť na pozemnej operácii. Rusi majú v týchto dňoch rozmiestňovať techniku a výzbroj, ktorá by podporila inváziu.

Americká spravodajská televízia CNN v noci nadnes uviedla, že Rusko sa možno v Sýrii pripravuje na pozemnú operáciu. CNN sa pri tomto svojom tvrdení odvolala na dva informované zdroje v americkom Pentagóne. Podľa nich ruské jednotky na území Sýrie rozmiestňujú výzbroj určenú na podporu pozemnej operácie jednotiek armády sýrskeho prezidenta Bašára Asada proti povstalcom. Americké zdroje tvrdia, že medzi mestami Homs a Idlib a západne od Idlibu sú údajne dislokované ruské delostrelecké zbrane a štyri zariadenia raketometného systému BM-30, známeho ako Smerč.

Vojenskí experti v USA sa spočiatku domnievali, že zbrane, ktoré Rusko presunulo do sýrskeho prístavu Lázikíja, sú určené na jeho obranu, ale posledný vývoj vyvoláva obavy z možného pozemného útoku. Zatiaľ nie je jasné, či rozmiestnenie zbraní a systémov na ich súčasných pozíciách je konečné.

Elektronické rušičky môžu rušiť komunikáciu medzi Američanmi

Americkí predstavitelia súčasne upozornili, že Rusko do Sýrie prepravilo aj elektronické rušičky, čo by potenciálne mohlo znamenať, že majú schopnosť rušiť elektronické systémy lietadiel Američanmi vedenej koalície. Všetky tieto správy protirečia vyhláseniam z Moskvy, keď Valentina Matvijenková, predsedníčka Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, ubezpečila, že ruské jednotky sa v Sýrii na pozemných operáciách nezúčastnia. "Neplánujeme a nebudeme sa zúčastňovať na nijakých pozemných operáciách, preto nebudeme nadlho zatiahnutí do riešenia vnútrosýrskej krízy," vyhlásila nedávno na stretnutí s jordánskymi poslancami.

Rusko: Bojujeme proti teroristom

Podobne ako aj iní ruskí politici aj Matvijenková zdôraznila, že operácia ruského vojenského letectva v Sýrii je určená na podporu sýrskej vládnej armády v jej boji proti teroristom. Ruský prezident Vladimir Putin pred týždňom na zasadnutí ruskej vlády tiež vystúpil s vyhlásením, že ruské ozbrojené sily budú v Sýrii nasadené len do leteckých operácií.

Rusko začalo s náletmi na pozície "teroristických a extrémistických organizácií a zoskupení" v Sýrii minulú stredu, čo však hneď vyvolalo nespokojnosť Západu a sýrskej pozície, ktorá upozornila, že ruské lietadlá útočia aj na jej bašty, pričom podľa nej dochádza i k obetiam na životoch z radov civilistov. Západ a spojenci sýrskej opozície vyslovili obavy, že ruské nálety povedú k eskalácii konfliktu v Sýrii.

V tejto situácii Obama povolil obnovenie dodávok pre sýrskych Kurdov a arabsko-sýrsku opozíciu, informovala CNN s tým, že ide o súčasť stratégie, ktorej cieľom je vyvíjať nátlak na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) zo severu Sýrie a posilniť hranice.

Viac o téme: RuskoUSASýriaPentagon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu