Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prvý incident, turecké F-16 zasiahli proti ruskej stíhačke: VIDEO Odkaz NATO Putinovi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecké ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v súvislosti s incidentom z minulej soboty, keď ruské lietadlo počas letu pozdĺž spoločných hraníc so Sýriou narušilo vzdušný priestor Turecka.

Situácia si vyžiadala intervenciu tureckých bojových stíhačiek F-16, dodalo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí. Rezort v súvislosti s tým predvolal ruského veľvyslanca, ktorému vyjadril protest proti narušeniu tureckého vzdušného priestoru, uvádza sa v komuniké. 
Turecko súčasne vyzvalo Rusko, aby sa v budúcnosti vyvarovalo podobných incidentov. Pohrozilo tiež, že v opačnom prípade bude Rusko niesť zodpovednosť za dôsledky, ktoré by mal ďalší neželaný incident. 

Moskva sa obvineniam z narušenia bráni tvrdením, že ruský pilot zablúdil kvôli navigačnej chybe. O správe informoval web idnes.cz.

Vo vyhlásení tureckého ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že šéf diplomacie Feridun Sinirlioglu o incidente hovoril so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, ako aj s kľúčovými partnermi NATO a generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom. 
O incidente a predvolaní ruského veľvyslanca dnes informovali aj ruské agentúry TASS a RIA Novosti. 

Rusko minulú stredu spustilo nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého je spojencom. 
Podľa ruského ministerstva obrany ruské lietadlá už výrazne narušili systém velenia a materiálno-technického zabezpečenia povstalcov a poškodili aj infraštruktúru určenú na výcvik samovražedných atentátnikov. 

Ciele ruských vzdušných úderov sa vyberajú na základe konzultácií ruského a sýrskeho velenia. Rusko do náletov nasadilo aj lietadlá typu Su-34, ktoré umožňujú zasiahnuť cieľ na celom území Sýrie "s absolútnou presnosťou", tvrdí ruská strana. 

Ruská operácia narazila na kritiku Západu i sýrskej opozície, ktorá jej vyčíta v prvom rade to, že ruské lietadlá sa nezameriavajú na ciele teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, ale aj na pozície umiernenej opozície, pričom pri náletoch prichádzajú o život aj civilisti. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil ruské vzdušné útoky v Sýrii za závažnú chybu, ktorá je pre Ankaru neprijateľná. "Rusko sa v tejto chvíli dopúšťa závažnej chyby. Môže ísť o náznak kroku, ktorý ho v tejto oblasti privedie do izolácie," uviedol Erdogan pre turecký denník Hürriyet pred odletom do Bruselu, kde bude dnes s lídrami Európskej únie rokovať o riešení utečeneckej krízy v Európe. 

Ankara podporuje sýrsku opozíciu v jej boji proti IS a sýrskej vláde, pričom tvrdí, že IS nemožno poraziť bez komplexnej stratégie, ktorej súčasťou musí byť odstúpenie Bašára Asada. 

NATO: Ruské narušenie vzdušného priestoru Turecka je neprijateľné

Za neprijateľné označil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg narušenie tureckého vzdušného priestoru ruskými bojovými lietadlami. O terajších vojenských akciách Ruska v oblasti Sýrie dnes rokoval s tureckým ministrom zahraničia Feridunom Sinirliogluom. Kvôli vývoju Stoltenberg ešte na dnes zvoláva rokovania veľvyslancov členských krajín aliancie.

Ruské kroky podľa šéfa NATO neprispievajú k bezpečnosti a stabilite v regióne. Stoltenberg Moskvu vyzval k plnému rešpektovaniu vzdušného priestoru NATO a na to, aby sa vyhla ďalšej eskalácii napätia vo vzťahoch s alianciou. Rusko by tiež podľa názoru generálneho tajomníka malo urobiť kroky potrebné k tomu, aby svoje úsilie v boji proti Islamskému štátu zosúladilo s postupom medzinárodného spoločenstva.

Pri stretnutí s tureckým ministrom dal podľa vyhlásenia pre médiá Stoltenberg najavo, že NATO má silný záujem na tureckej bezpečnosti. Turecko dnes oznámilo, že ruské stíhacie lietadlo narušilo jeho vzdušný priestor v sobotu a opustilo ho potom, čo stroj zachytili dve turecké stíhačky F-16. V Ankare bol kvôli incidentu predvolaný ruský veľvyslanec.

Minister Sinirlioglu v tejto veci telefonoval svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi. O vývoji hovoril aj so svojimi náprotivkami z USA, Francúzska, Talianska a Británie.

Šéf NATO  Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby rešpektovalo hranice NATO. Vyhlásenie prišlo krátko potom, ako Turecko oznámilo incident s ruskou stíhačkou na svojom území. 

 

NATO Secretary General Jens Stoltenberg calls on Russia to respect NATO airspace after Russian combat aircraft violated Turkish airspace.

Posted by NATO on 5. říjen 2015

Komojedov: V radoch sýrskej armády by mohli bojovať dobrovoľníci z Ruska

Do bojov v Sýrii by sa po boku armády prezidenta Bašára Asada mohli zapojiť aj dobrovoľníci z Ruskej federácie, pripustil dnes Vladimir Komojedov, ktorý v ruskej Štátnej dume predsedá brannému výboru. Spresnil, že v brigáde alebo pluku dobrovoľníkov by mohli slúžiť aj ľudia, ktorí získali bojové skúsenosti v Donbase, na východe Ukrajiny.

V ruských médiách sa objavili zatiaľ nepotvrdené správy, že v radoch sýrskych vládnych jednotiek boli zaznamenaní aj dobrovoľníci, ktorí pred tým bojovali na Ukrajine. V rozhovore pre agentúru Interfax Komojedov uviedol, že dobrovoľníci "sa nedajú zastaviť: v radoch sýrskej armáde sa určite objaví aj formácia z ruských dobrovoľníkov". Poznamenal, že dobrovoľníkov teraz do Sýrie - okrem ideí - láka aj možnosť "nie zle zarobiť". 

Agentúra Interfax napísala, že dobrovoľníci bojujúci na strane sýrskej vládnej armády dostávajú denne ako žold 50 dolárov.  Admirál Komojedov podotkol, že na strane protivládnych povstalcov v Sýrii - vrátane jednotiek extrémistického Islamského štátu (IS) - bojuje podľa ruských tajných služieb 2500-5000 ľudí z Ruska a krajín Spoločenstva nezávislých štátov. 

Komojedov sa pre Interfax vyjadril niekoľko dní po tom, ako čečenský prezident Ramzan Kadyrov oznámil, že je pripravený vyslať do Sýrie čečenské jednotky, aby tam uskutočnili špeciálne operácie. Spresnil však, že by na to musel dať súhlas ruský prezident Vladimir Putin. 
Kremeľ minulý týždeň deklaroval, že Rusko nemá v pláne vyslať do Sýrie pozemné jednotky a sústredí sa len na nálety, ktoré podporia útočné operácie sýrskej vládnej armády. 

Ruský admirál dnes v rozhovore s médiami naznačil aj možnosť, že ruská Čiernomorská flotila by mohla byť nasadená na blokádu pobrežia Sýrie, ak to bude nutné. Pripustil aj možnosť, že by mohla byť využitá na delostreleckú paľbu na pozície IS. Dodal však, že zatiaľ táto možnosť nie je aktuálna, keďže pozície protivládnych extrémistov sú vo vnútrozemí. 

Komojedov: Čiernomorská flotila by mohla byť nasadená na blokádu pobrežia Sýrie

Podpredseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Vladimir Komojedov dnes v Moskve vyhlásil, že ruská Čiernomorská flotila by mohla byť v Sýrii nasadená na blokádu pobrežia a prepravu munície. Komojedov, ktorý je bývalým veliteľom Čiernomorskej flotily, uviedol, že nie je vylúčené ani jej nasadenie na delostreleckú paľbu.

Rusko minulú stredu spustilo nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého je spojencom. Podľa ruského ministerstva obrany ruské lietadlá už výrazne narušili systém velenia a materiálno-technického zabezpečenia povstalcov a poškodili aj infraštruktúru určenú na výcvik samovražedných atentátnikov.

Podľa admirála Komojedova k použitiu Čiernomorskej flotily vo veľkom rozsahu v tejto operácii nedôjde, ale pripustil jej nasadenie na blokádu pobrežia Stredozemného mora i na delostrelecké útoky, pričom však poznamenal, že zatiaľ by to nemalo význam, keďže "teroristi sú zatiaľ vo vnútrozemí". 

Dodal, že počet lodí nasadených do operácií v Sýrii bude závisieť od intenzity bojov. Nateraz označil ich počet za dostatočný a efektívny. Vyslovil však predpoklad, že do operácií proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) sa zapoja aj ďalšie ruské lode, ktoré budú do oblasti dodávať materiálno-technické zabezpečenie a muníciu.

Ruské ministerstvo obrany koncom septembra informovalo, že v Stredozemnom mori sa v dohľadnom čase uskutoční cvičenie ruskej námornej flotily, do ktorého sa zapojí aj raketový krížnik Moskva. Agentúra Reuters vtedy spresnila, že cvičenie sa uskutoční vo východnom Stredomorí, v blízkosti sýrskeho prístavu Lázikíja, využívaného teraz Ruskom na dodávky vojenskej pomoci pre sýrsku vládu. 

Ako informovala agentúra TASS, ministerstvo upozornilo, že "intenzita bojovej prípravy" ruskej armády tradične stúpa v mesiacoch september a október. Dodalo tiež, že plán vojenských cvičený bol schválený ešte koncom vlaňajška.V rámci námorných manévrov bude flotila plniť približne 40 úloh vrátane raketovej a delostreleckej paľby na vodné a vzdušné ciele. Nacvičovať sa budú aj úlohy súvisiace s obranou pred loďami, ponorkami a lietadlami, či s pátracími a záchrannými operáciami.  

Ministerstvo poznamenalo, že oblasť, kde sa cvičenie bude konať, bude vopred vyhlásená za uzavretú zónu, a to na mori aj vo vzduchu - v súlade s požiadavkami medzinárodného morského práva.

Lavrov: Rusko je pripravené spolupracovať v Sýrii s USA a ich spojencami

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve vyhlásil, že Rusko nevie o plánoch Spojených štátov, že by sa chceli stavať na odpor ruským operáciám v Sýrii. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti, ktorá súčasne citovala vyhlásenie amerického ministra obrany Ashtona Cartera, ktorý podľa nej dnes uviedol, že USA a ich spojenci podniknú nevyhnutné kroky, aby Rusku v súvislosti s jeho operáciou v Sýrii kládli odpor. 

"Kroky Ruska proti umiernenej opozícii priviedli k eskalácii vojny v Sýrii. Vyzývame Rusko, aby konalo bezpečne," upozornil Carter. Podľa RIA Novosti dodal, že Spojené štáty sú pre spoluprácu s Ruskom otvorené. Pripravenosť na spoluprácu s USA dnes deklaroval aj Lavrov, ktorý spresnil, že Rusko navrhlo Spojeným štátom, aby sa v dohľadnom čase uskutočnilo priame rokovanie vojenských expertov venované Sýrii a boju s terorizmom. Dodal, že partneri v USA prisľúbili, že sa k návrhu vyjadria v krátkom čase.

Na margo kritiky postupu Ruska v Sýrii však Lavrov vyhlásil, že Rusko vychádza z toho, že "všetky oficiálne a verejné vyhlásenia predstaviteľov USA a európskych krajín zdôrazňujú nevyhnutnosť boja s IS a podobnými teroristickými skupinami".  "A v tomto kontexte som počul skôr pozitívne hodnotenie tých rozhodnutí, ktoré boli prijaté Ruskou federáciou v odpovedi na žiadosť sýrskeho vedenia," zdôraznil Lavrov.

Ruský minister súčasne informoval, že Moskva je pripravená nadviazať vzťahy s opozičnou Slobodnou sýrskou armádou a požiadala preto Washington o poskytnutie náležitých údajov. Zatiaľ však požadované informácie z USA nedostala, tvrdí Lavrov.

"Ja som požiadal (šéfa americkej diplomacie) Johna Kerryho, aby nám oni (USA) dali nejaké informácie, kde je Sýrska slobodná armáda a kto jej velí," vysvetlil Lavrov. Spresnil, že Moskva bude pripravená nadviazať s ňou kontakt, ak ide o "akcieschopnú ozbrojenú skupinu vlasteneckej opozície, pozostávajúcu zo Sýrčanov".

Ruský minister súčasne informoval, že Moskva zatiaľ od irackej vlády v Bagdade nedostala žiadosť, aby podnikla nálety proti IS aj na irackom území.

Prieniku ruskej stíhačky do vzdušného priestoru Turecka sa bude venovať aj NATO

Americký minister obrany Ashton Carter dnes na tlačovej konferencii v Madride potvrdil, že Spojené štáty a Turecko viedli konzultácie ohľadom prípadu narušenia tureckého vzdušného priestoru ruským lietadlom. Informuje o tom agentúra Reuters. Incident sa odohral uplynulú sobotu.

Agentúra Interfax medzičasom informovala, že Rusko v tejto záležitosti už Turecku poskytlo vysvetlenie. Turecký premiér Ahmet Davutoglu to potvrdil a dodal, že podľa ubezpečenia ruskej strany k prieniku ruského lietadla do tureckého vzdušného priestoru došlo omylom. Rusko súčasne ubezpečilo, že incidenty tohto druhu sa nebudú opakovať. 

Generálny štáb tureckej armády dnes formou vyhlásenia informoval, že vzdušný priestor Turecka narušilo lietadlo MiG-29, ktoré prenasledovalo dve turecké lietadlá F-16 hliadkujúce nad turecko-sýrskou hranicou v rámci formácie desiatich stíhačiek. 

Agentúra TASS informovala, že prípadom sa dnes v Bruseli bude zaoberať aj Rada NATO, ktorá narušenie vzdušného priestoru jedného zo svojich členských štátov považuje za neprijateľné, uviedol dnes generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. 

Rusko minulú stredu spustilo nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého je spojencom. Podľa ruského ministerstva obrany tieto zásahy už výrazne narušili systém velenia a materiálno-technického zabezpečenia povstalcov a poškodili aj infraštruktúru určenú na výcvik samovražedných útočníkov. Ciele ruských vzdušných úderov sa vyberajú na základe konzultácií ruského a sýrskeho velenia. 

Ruská operácia narazila na kritiku Západu i sýrskej opozície, ktorá jej vyčíta v prvom rade to, že ruské lietadlá sa nezameriavajú na ciele teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, ale aj na pozície umiernenej opozície, pričom pri náletoch prichádzajú o život aj civilisti. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil ruské vzdušné útoky v Sýrii za závažnú chybu, ktorá je pre Ankaru neprijateľná. V podobnom duchu sa dnes vyjadril aj premiér Davutoglu, podľa ktorého ruské zasahovanie v Sýrii vedie k eskalácii krízy. 

Viac o téme: TureckoSýriaF-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu