Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzi sa pripravujú na najhoršie: Lejaky sa vrátia, počet obetí povodní sa zvýšil

Záplavy vo Francúzsku Zobraziť galériu (10)
Záplavy vo Francúzsku (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Najmenej 17 ľudí zahynulo cez víkend pri povodniach na juhu Francúzska. Štyria ďalší boli v nedeľu večer stále nezvestní, informovali úrady, ktoré obyvateľov varovali, aby sa pripravili na ďalšie nevľúdne počasie. Informovala o tom agentúra DPA.

Francúzsky prezident Francois Hollande v meste Biot, ktoré navštívil spolu s ministrom vnútra Bernardom Cazeneuvom, uviedol, že situácia na mnohých uliciach nie je naďalej bezpečná, a vyzval ľudí na pozornosť a opatrnosť. Záplavy postihli po prudkých lejakoch najmä obce v oblasti Azúrového pobrežia. Hollande potvrdil predošlé vyhlásenie premiéra Manuela Vallsa, sľubujúce plnú podporu štátu pri odstraňovaní následkov a záchranných operáciách.

Vedenie departementu Alpes-Maritimes oznámilo, že v nasadení je viac než 500 záchranárov, pátrajúcich po obetiach. Z mesta Mandeliue-la Napoule neďaleko Cannes hlásili sedem obetí, ktoré podľa predpokladov prišli o život, keď sa snažili dostať svoje autá do bezpečia.

V meste Vallauris-Golfe-Juan objavili troch mŕtvych vo vozidle, v ktorom sa pokúšali prejsť cez zaplavený tunel. Traja ľudia sa utopili v domove dôchodcov v meste Biot, tri úmrtia hlásili z Cannes a jedného mŕtveho v táborisku v Antibes. V regióne zaplavila voda početné cesty i železničné trate. Mnoho cestujúcich uviazlo a v noci zo soboty na nedeľu im rozdávali potraviny a prikrývky. V najmenej jednom prípade museli skupinu táboriacich zachraňovať vrtuľníkom zo strechy karavanu.

Záplavy zasiahli aj mestá Cannes a Nice, kde boli viaceré ulice neprejazdné. Známa Anglická promenáda v Nice sa ocitla pod vodou a niekoľko vozidiel, ktoré tam boli zaparkované, odnieslo do mora.

Viac o téme: Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu