Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po návšteve wellness v Zlíne zomrel turista, ďalší sú v ohrození: Objavili tam zákernú baktériu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

ZLÍN - Obyvatelia Zlína sú v strachu. V jednom z miestnych wellness hotelov sa objavila nezbezpečná baktéria legionella. Po pobyte v hoteli zomrel na chorobu spôsobenú touto baktériou jeden cudzinec a ďalší muž touto chorobou ochorel. Polícia obvinila z všeobecného ohrozenia tridsaťtriročného muža z Prahy, v ktorého hoteli na Zlínsku sa vo vode nebezpečná baktéria objavila.

Prevádzkovateľ hotela podľa kriminalistov vystavil nebezpečenstvu ohrozenia života minimálne 36 ľudí. Obvinenému hrozí až osem rokov väzenia. Povedala to zlínska policajná hovorkyňa Monika Kozumplíková.

Nebezpečná baktéria vo vode

Výskyt baktérie zistili v pitnej a teplej vode v hotelovom zariadení laboratórnou analýzou pracovníci Krajskej hygienickej stanice. "Na základe vyšetrení vody mal prevádzkovateľ hotela urobiť protiepidemiologické opatrenia, ktoré spočívali najmä v zákaze používania pitnej a teplej vody v ubytovacom zariadení. Muž však hotel prevádzkoval ďalej, a dokonca ponúkal prostredníctvom internetu zvýhodnené pobyty," uviedla Kozumplíková.

Prípad začal ohlásením ochorenie cudzinca baktériou legionella Krajskej hygienickej stanici v Zlíne. "Cudzinec na toto ochorenie zomrel po návrate do svojej vlasti z krátkeho pobytu vo wellness hoteli na Zlínsku. Pracovníci hygienickej stanice odobrali v hoteli vzorky pitnej a teplej vody a zistili až 1500 násobné prekročenie hygienického limitu baktérie legionella," uviedla hovorkyňa. Hygienici o kontaminácii vyrozumeli prevádzkovateľa wellness.

Fekálne znečistenie vody

Podľa Kozumplíková muža zoznámili s možnými následkami ochorenia a zároveň striktne vymedzili v 11 bodoch protiepidemiologické opatrenia, ktoré spočívali najmä v zákaze používania pitnej a teplej vody a kompletnú dezinfekciu vodovodného systému. Pri druhej kontrole zistili naviac fekálne znečistenie pitnej vody a prekročenia ďalších hygienických limitov, o čom opäť upovedomili prevádzkovateľa hotela a znovu vymedzili opatrenia, ktoré mal splniť.

Tretia kontrola

K tretej kontrole pristúpili po oznámení o ďalšom ochorení muža baktériou legionella, ktorou sa nakazil v dobe pobytu v hoteli. "K nákaze muža došlo v čase, keď bol prevádzkovateľ už dvakrát upozornený na všetky nedostatky. Muža (54) z Prostějova po trojdňovom pobyte vo wellness hoteli na Zlínsku hospitalizovali z dôvodu závažného poškodenia pľúc po nakazení baktérií legionelou. Jeho liečba bola veľmi komplikovaná s mnohými invazívnymi zákrokmi a stále nie je ukončená," popísala prípad Kozumplíková.

Ujmu na jeho zdraví vyčíslil znalec takmer na 200.000 českých korún (viac ako 7 300 eur). Zdravotná poisťovňa vyčíslila doteraz vynaložené náklady na jeho liečbu na viac ako milión českých korún (vac ako 18 400 eur). Kriminalisti zistili, že v čase, keď mal prevádzkovateľ vykonať protiepidemiologické opatrenia, hotel nezavrel, ale ďalej bez zmien prevádzkoval. V tomto období ho navštívilo minimálne spomínaných 36 ľudí.

Viac o téme: WellnessBaktéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu