Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obžalovanému v kauze havárie, pri ktorej zahynul aj Pavol Demitra, udelili amnestiu

Vadim Timofejev
Vadim Timofejev (Zdroj: altaypost.ru)

JAROSLAVĽ – Jediný obžalovaný v kauze tragickej havárie lietadla Jak-42 s hokejistami klubu Lokomotiv Jaroslavľ zo septembra 2011 dostal dnes trest piatich rokov odňatia slobody. Súd v Jaroslavli mu ale súčasne trest odpustil s tým, že prípad súdeného Vadima Timofejeva spadá pod tohtoročnú amnestiu. V lietadle zahynuli aj traja českí hokejisti a jeden slovenský reprezentant.

"Trest sa odpúšťa v súvislosti s amnestiou, vyhlásenou k 70. výročiu víťazstva (v druhej svetovej vojne), záznam o treste sa vymaže," uviedol sudca, ktorý najprv ohlásil nepodmienečný trest. Celý rozsudok čítal od pondelka, dokopy skoro 20 hodín. Timofejev, ktorý bol v leteckej firme Ako-servis ako námestník generálneho riaditeľa zodpovedný za prípravu pilotov, podľa vyšetrovateľov v rozpore so zákonom dovolil lietať posádke, ktorá nebola dostatočne preškolená na typ letúňa, a ich oprávnenie bolo vystavené na základe neplatných dokumentov. Ani nevyhodnotil kapitánovu chybu počas predchádzajúcich letov. Pre obžalovaného, ​​ktorý vinu popieral, žiadala prokuratúra šesť rokov väzenia, pozostalí podmienečný trest, pretože príčina havárie nebola podľa ich názoru dostatočne hodnoverne objasnená.

Timofejev vo svojom záverečnom príhovore pred súdom vyhlásil, že by radšej zahynul spolu s posádkou, než aby bol odsúdený. "S verdiktom som spokojný, odvolávať sa nebudem," povedal po vynesení rozsudku. Pri leteckom nešťastí zahynuli aj hokejisti a funkcionári jaroslavlského Lokomotivu vrátane českých hráčov Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a Slováka Pavla Demitru.

Podľa správy expertov piloti spôsobili katastrofu tým, že pri štarte mimovoľne brzdili; lietadlo tak nedosiahlo potrebnej rýchlosti a havarovalo krátko po štarte na jaroslavľskom letisku. Cieľom letu mal byť Minsk, kde sa hráči chystali začať stretnutím s miestnym Dinamom novú sezónu Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL).

Pri nešťastí zahynulo 44 ľudí. Ako jediný prežil palubný inžinier Alexander Sizov, ktorý pri zrútení stroja nebol v pilotnej kabíne, ale medzi cestujúcimi. "Po nejakej dobe medzi cestujúcimi zavládla nervozita, keď lietadlo hneď nevzlietlo. Po chvíli mi došlo, že stroj ide po oráčine," spomínal v televíznom rozhovore mesiac po nešťastí na chvíle, kedy Jak-42 opustil ranvej a odpútal sa od zeme až na poli . "Z poľa sme sa potom odpútali, ale bolo mi jasné, že lietadlo padá a každú chvíľu sa rozbije o zem," povedal Sizov. Lietadlo sa od zeme odpútal len do výšky niekoľkých metrov, zavadilo o anténu rádiového majáka a zrútilo sa na brehu rieky Volgy.

Ruský útočník Alexander Galimov nezahynul pri havárii, podľahol však svojim rozsiahlym popáleninám o niekoľko dní neskôr v moskovskej nemocnici.

Tím z Jaroslavli prežil hviezdne chvíle na začiatku tisícročia, kedy Lokomotiv pod taktovkou českého trénera Vladimíra Vůjtka dobyl dva tituly majstrov Ruska v rokoch 2002 a 2003. Neskôr Vůjtek pomohol aj k bronzovej medaile v KHL. Nádeje na ďalší pohár šampiónov sa vkladali práve do tímu, ktorý zahynul 7. septembra 2011 cestou k prvému zápasu.

Viac o téme: Pavol DemitraJaroslavľVadim Timofejev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu