Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zlá správa pre Slovensko: Automobilový priemysel v panike, VW padá po ďalšom odhalení na dno

Vedenie automobilky si prehliada Volkswagen Golf GTI. Teraz musí riešiť oveľa závažnejšie problémy. Zobraziť galériu (6)
Vedenie automobilky si prehliada Volkswagen Golf GTI. Teraz musí riešiť oveľa závažnejšie problémy. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Svetom otriasa obrovský škandál nemeckej automobilky Volkswagen. Tá zámerne klamala, aby obchádzala emisné kvóty. Za toto klamstvo môže automobilka dostať pokutu až vo výške 18 miliárd dolárov. A čo je ešte horšie, škandál sa môže dotknúť aj zamestnancov slovenskej fabriky pri Bratislave.

Čím sa previnila automobilka?

EPA podozrieva Volkswagen, že takmer 500.000 dieselových áut koncernu, ktoré sa v USA predali po roku 2008, obsahuje softvér, ktorý dokáže zistiť emisnú kontrolu. Počas emisného testu zapne všetky systémy znižujúce emisie, takže autá splnia kontroly. V bežnej prevádzke softvér tieto systémy necháva vypnuté, takže emisie sú až 40-krát vyššie v porovnaní s úrovňou, ktorú povoľuje legislatíva o zlepšení kvality ovzdušia a ochrane zdravia verejnosti, uviedla predstaviteľka EPA Cynthia Gilesová. Dnes už ide o približne 11 miliónov áut.

Až 11 miliónov áut

Chybné zariadenie môže byť umiestnené až v 11 miliónoch áut. Dokonca portál Business Insider priniesol správu, že šéf koncernu Martin Winterkorn odstupuje z funkcie. Podľa nemeckého denníka Tagesspiegel zdroje z dozornej rady automobilky uviedli, že VW plánuje s Winterkornom ukončiť spoluprácu. Informovala o tom agentúra Reuters. Nástupcom Winterkorna by podľa novín mal byť výkonný riaditeľ automobilky Porsche Matthias Müller. Denník zároveň dodal, že dozorná rada o zmenách v manažmente rozhodne v piatok 25. septembra.

Volkswagen však neskôr informácie denníka rázne poprel. "Je to úplný nezmysel," reagoval hovorca Volkswagenu na otázky novinárov, či informácie v denníku Tagesspiegel sú pravdivé. Pokles akcií a rozmery škandálu by mohli mať dopad aj na slovenskú fabriku. Zatiaľ ekonómovia ťažko predpovedajú, ako by sa to mohlo v praxi prejaviť. Dieselové motory preveruje už aj Kórea. Automobilka mala takto podvádzať až sedem rokov.

Prepadli sa akcie aj ďalších automobiliek. Daimler prepadol o 5%, BMW pokleslo o 6%, Fiat Chrysler stráca 5,5%. Poklesu sa nevyhli ani ďalšie súčasti koncernu Porsche, strácajú viac ako 17% na burze vo Frankfurte.

Motory, u ktorých sa mohlo obchádzať meranie emisií, mala aj Škoda

Automobilka Škoda teraz v Európe nepoužíva koncernovej motory TDI, u ktorých sa prišlo na obchádzanie merania emisií. Montovala ich však do svojich starších modelov. Povedal to dnes jej hovorca Jozef Baláž. Neuviedol, kedy Škoda Auto tieto motory používala, ani do koľkých áut ich namontovala. Koncern Volkswagen, kam Škoda patrí, môže za obchádzanie meranie emisií dostať v USA pokutu až 18 miliárd dolárov. Škandál sa šíri po celom svete, napríklad Francúzsko navrhla vyšetriť celý prípad na úrovni EÚ.

Zlé správy pre Volkswagen: Za dva dni je tretina trhovej hodnoty fuč

Vedenie chybu priznalo a bude spolupracovať s úradmi

Prepad akcií Volkswagenu

Akcie VW sa prepadli o 19 % po tom, ako americký úrad na ochranu životného prostredia EPA vyhlásil, že nemecký výrobca áut vo svojich vozidlách použil softvér, ktorým skreslil výsledky emisných testov. Týka sa to 482.000 modelov VW Jetta, VW Beetle, VW Golf a Audi A3 vyrobených v rokoch 2009 až 2015 a VW Passat z rokov 2014 a 2015. VW zastavil predaj týchto modelov, kým problém so softvérom neodstráni.

Zlá správa pre Slovensko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Chcete vedieť, ktorý typ auta škandál Volkswagenu zasiahol najviac? Čítajte Podkapotou.sk.

Škandál VW so zmanipulovanými testami výfukových plynov sa rozrastá

Škandál so zmanipulovanými testami výfukových plynov modelov Volkswagenu (VW) s dieselovými motormi sa rozrastá. Informoval o tom rakúsky denník Die Presse. Podľa najnovších údajov môže doň patriť až 11 miliónov jeho vozidiel. Číslo je väčšie ako ročná produkcia koncernu s 12 dcérami. Vlani vyrobil spolu 9,5 milióna áut. Z nich sa 600.000 predalo v Spojených štátoch. Koncern si na riešenie problému vyčlenil 6,5 miliardy eur a zrejme dôjde aj k obmedzeniu výroby v tomto roku.

Skreslené výsledky na testoch v porovnaní s reálnymi hodnotami sú v motoroch typu EA 189. Informovalo o tom vedenie VW. Koncern pracuje na tom, aby sa tieto odchýlky dali odstrániť technickými opatreniami. Akcie VW reagovali v pondelok (21.9.) na prúd zlých správ o firme prepadom až o 20 %. Vedenie koncernu dnes informovalo, že sa o vyjasnenie nezrovnalostí usiluje s mimoriadnym nasadením, lebo Volkswagen nestrpí nijaké porušovanie zákonov.

Zlá správa pre Slovensko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Eúrópska komisia sa vyjadrila

Európska komisia je v kontakte so spoločnosťou Volkswagen a vyžiadala si informácie ohľadom stiahnutia vozidiel na americkom trhu. Rovnako sme v úzkom kontakte s americkými úradmi, predovšetkým s federálnou Agentúrou pre životné prostredie a Kalifornským panelom pre ochranu ovzdušia v záujme zistenia čo najpresnejších podkladových informácii. Preto je zatiať ešte predčasné hovoriť o tom, ci su aj v Europe nutne kontrolne opatrenia a ci sa problem tyka aj vozidiel dodávaných v Európe. EK tuto záležitosť nepodceňuje a venuje sa jej s plnou vážnosťou a v záujme ochrany spotrebiteľa a životného prostredia. EK bude informovať verejnosť o ďalších krokoch.

Generálny riaditeľ Volkswagenu Martin
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Falšovanie testov výfukových plynov vyjde Volkswagen draho

Vzhľadom na falšovanie výsledkov kontrolných testov škodlivín vo výfukových plynoch áut Volkswagenu (VW) s dieselovým motorom v USA upozorňuje Nemecký ústav pre hospodársky výskum (DIW) na možné rušenie pracovných miest. "Škody spôsobené stratou dobrého mena vyjdú VW veľmi draho nielen v Spojených štátoch, ale aj globálne," povedal prezident DIW Marcel Fratzscher. Agentúra DPA cituje jeho vyjadrenia pre dnešné vydanie denníka Bild-Zeitung. "Tým môžu byť ohrozené pracovné miesta vo VW a aj u mnohých jeho dodávateľov".

Fratzscher si myslí, že finančná pokuta by mala byť pre koncern najmenším problémom. Škandál môže spôsobiť škody aj iným nemeckým vývozcom. VW sa doteraz pokladal za ochranný štít pre produkty Made in Germany. Teraz musí ísť o minimalizáciu škôd pre VW a nemeckých exportérov ako celku.

Volkswagen Polo GTI: Raketa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PR)

Americký úrad na ochranu životného prostredia EPA obvinil VW, že sa dopustil falšovania výsledkov škodlivín vo svojich autách s dieselovým motorom. Wolfsburský koncern skutok priznal a sľúbil, že s vyšetrovateľmi bude spolupracovať. VW už zastavil v USA predaj modelov so zmanipulovaným testovacím programom.

Južná Kórea VW vyšetruje a USA už proti nemu začali trestné stíhanie

Škandál nemeckého výrobcu áut Volkswagen (VW), ktorého americké úrady vyšetrujú pre manipuláciu s výsledkami emisných testov jeho dieselových vozidiel, sa už rozšíril aj do Južnej Kórey. Úrady v Soule oznámili, že preveria tri z dieselových modelov VW, ktoré sa predávajú v tejto ázijskej krajine.

Médiá však informovali, že americké ministerstvo už začalo proti VW trestné stíhanie a hrozí mu pokuta až 18 miliárd USD (16 miliárd eur). Juhokórejskí odborníci otestujú 4000 až 5000 modelov Jetta, Golf a Audi A3 vyrobených v rokoch 2014 a 2015. Predaj automobilov Volkswagen a Audi sa v prvých ôsmich mesiacoch tohto roka podieľal 28,2 % na celkovom odbyte zahraničných áut v ázijskej krajine. VW pripustil, že manipuloval s výsledkami emisných testov v USA a zároveň nariadil vyšetrovanie.

Volkswagen zastavil predaj svojich áut s dieselovým motorom v USA

Vedenie nemeckého automobilového koncernu Volkswagen (VW) v súvislosti so škandálom so zmanipulovanými testami výfukových plynov zastavilo v USA predaj svojich štvorvalcových dieselových vozidiel. Informovala o tom agentúra DPA. Hovorca VW potvrdil dnes správy, ktoré sa cez víkend objavili v médiách. Nepredávajú sa modely koncernu s emblémom VW a podobné automobily Audi, dcéry wolfsburského koncernu.

VW v nedeľu (20.9.) poprel, že manipuloval s výfukovými plynmi vo svojich autách s dieselovým motorom určeným na testy v Spojených štátoch. Americký úrad na ochranu životného prostredia EPA vyšetruje koncern za porušenie zákona na ochranu ovzdušia (Clean Air Act). Ak sa podozrenie dokáže a vedenia EPA pôjde na hornú hranicu možného postihu, VW by mohol dostať pokutu vyše 18 miliárd USD (15,76 miliardy eur).

Volkswagen sa priznal k podvodu s emisiami v USA

Volkswagen priznal manipuláciu s emisiami v USA, za ktorú bude automobilka možno musieť zaplatiť niekoľkomiliardovú pokutu. Nemecký koncern nariadil externé vyšetrovanie. Informovala o tom agentúra Reuters. Americký federálny Úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) obvinil Volkswagen, že sa zámerne snažil obísť zákony na zlepšenie kvality ovzdušia. "Priznali sme to EPA. Je to pravda. Aktívne spolupracujeme s EPA," povedal hovorca nemeckého koncernu.

Šéf Volkswagenu Martin Winterkorn sa za podvod ospravedlnil. "Ja osobne hlboko ľutujem, že sme sklamali dôveru našich zákazníkov a verejnosti," uviedol Winterkorn vo vyhlásení, ktoré automobilka dnes zverejnila. "Volkswagen nariadil expertné vyšetrovanie tejto záležitosti." Nespresnil však, kto bude viesť externé vyšetrovanie.

"Netolerujeme a ani nebudeme tolerovať žiadne porušenia našich interných smerníc ani zákona," uviedol Winterkorn. Dodal, že automobilka plne spolupracuje s príslušnými agentúrami. Obvinenie sa týka 482.000 vozidiel modelov VW Jetta, VW Beetle, VW Golf a Audi A3 modelových radov 2009 až 2015 a VW Passat z rokov 2014 a 2015. Podľa EPA automobilke hrozí pokuta vo výške 37.500 USD za jedno vozidlo, čo celkovo znamená 18 miliárd USD (15,8 miliardy eur).

Organizácia DUH chce zakázať v Nemecku prevádzku áut s dieselovým motorom

Organizácia Deutsche Umwelthilfe (DUH) chce v Nemecku dosiahnuť zákaz jázd áut s dieselovým motorom. Informuje o tom APA. Jej požiadavka súvisí s obvinením Volkswagenu (VW) v Spojených štátoch, že jeho americký závod manipuloval so softvérom na zisťovanie škodlivín vo výfukových plynoch počas technických kontrol. Tento problém jestvuje nielen na západnom brehu Atlantiku, ale v ešte väčšom rozsahu aj v Európe, predovšetkým u nemeckých výrobcov.

K obvineniu VW sa pre DPA vyjadril automobilový expert Stefan Bratzel z vysokej ekonomickej školy v nemeckom Bergisch Gladbachu: "Je to čosi od základu nepríjemné pre Volkswagen". A podobne, ako iní experti aj Bratzel povedal, že aféra je medveďou službou pre celú nemeckú automobilovú dieselovú technológiu. Obvinenia poškodia renomé áut s dieselovými motormi, ktoré nebolo ani doteraz v USA veľmi silné.

Problém VW nepriamo zasiahol aj koncerny BMW a Daimler. "Už roky sa vyvíjalo úsilie, aby sa podarilo presadiť dieselovú technológiu v USA - a teraz prišlo toto," poznamenal Bratzel. Pre nemecké automobilky sa aféra objavila v najnevhodnejšom v čase, keď pomýšľali presadiť svoju stratégiu naftových motorov v USA ako čistú technológiu bez negatívneho vplyvu na životné prostredie.

DUH chce na nemeckých súdoch dosiahnuť, aby sa z prevádzky vylúčili osobné autá s dieselovým motorom. Organizácia už dlhší čas obviňuje nemeckých výrobcov osobných áut, že skresľujú obsah škodlivých látok naftových motorov. Bratzel si myslí, že ak sa obvinenia ukážu ako neopodstatnené, zhoršenie povesti nemeckých výrobcov nebude trvať dlho ani v USA, ani inde. Konštatoval: "Široká spotrebiteľská obec zabúda pomerne rýchlo".

Volkswagenu hrozí v USA pokuta 18 mld. USD za podvod s emisiami

Nemeckej automobilke Volkswagen hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD (15,8 miliardy eur). Dôvodom je obvinenie zo strany federálneho Úradu pre ochranu životného prostredia (EPA), že sa zámerne snažila obísť zákony na zlepšenie kvality ovzdušia. Informovala o tom agentúra RTTNews. Podľa EPA automobilka nainštalovala do takmer 500.000 dieselových áut softvér, ktorý dokázal oklamať emisné kontroly. Tento softvér pri normálnej prevádzke vypol všetky systémy kontroly emisií, ktoré zapínal len počas emisného testu.

Obvinenie sa týka 482.000 vozidiel modelov VW Jetta, VW Beetle, VW Golf a Audi A3 modelových radov 2009 až 2015 a VW Passat z rokov 2014 a 2015. Podľa EPA automobilke hrozí pokuta vo výške 37.500 USD za jedno vozidlo, čo celkovo znamená 18 miliárd USD.

Nemecké ministerstvo dopravy pošle do centrály VW vyšetrovaciu komisiu

Nemecké ministerstvo dopravy pošle ešte tento týždeň do centrály Volkswagenu (VW) vyšetrovaciu komisiu s cieľom získať fakty v kauze podvádzania pri emisných testoch v USA. Informovala o tom agentúra Reuters. Členovia komisie by mali rokovať s manažérmi v centrále firmy vo Wolfsburgu a zároveň budú požadovať prístup k potrebným dokumentom, oznámilo ministerstvo. "Komisia preverí, či autá, ktorých sa kauza týka, boli vyrobené a testované na základe nemeckých a európskych predpisov," uviedol v oficiálnom oznámení minister dopravy Alexander Dobrindt.

Na škandál zareagovalo viacero krajín. Británia dnes vyzvala Európsku komisiu, aby preverila emisné testy. "Je veľmi dôležité, aby verejnosť emisným testom dôverovala a vyzývam Európsku komisiu, aby tento prípad začala urgentne vyšetrovať," uviedol britský minister dopravy Patrick McLoughlin.

Škandál s falšovaním emisií vyplával na povrch koncom minulého týždňa, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že vo vozidlách s naftovým motorom VW využíval softvér, ktorý pri testovaní výfukových plynov umožňuje zamaskovať skutočné hodnoty toxických emisií. Podľa najnovších údajov sa kauza týka až 11 miliónov áut po celom svete.

Pokuta pre najväčšiu európsku automobilku by sa mohla v USA vyšplhať až na 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur) a nie je vylúčené, že firma bude čeliť aj hromadnej žalobe zo strany majiteľov vozidiel. Nemecká firma, ktorej hodnota akcií klesla za dva dni o viac než 35 %, už oznámila, že na riešenie problému predbežne vyčlenila 6,5 miliardy eur.

Viac o téme: GrafŠkandálPokuta Volkswagen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu