Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Riešenie mužskej neplodnosti? Francúzski vedci vyvinuli v skúmavke ľudské spermie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LYON - Francúzska biotechnologická spoločnosť Kallistem pracujúca pre popredné vládne laboratórium CNRS oznámila, že vyvinula ľudské spermie in-vitro - v skúmavke. Označila to za významný prielom v liečení mužskej neplodnosti, o ktorý sa vedci usilovali viac než desaťročie, informovala tlačová agentúra AP.

Vedci z Kallistemu zverejnili tento objav už pred časom, ale spoločne s vládnym laboratóriom dnes prvýkrát opísali svoj postup. 

Podľa správy agentúry AP vedci spermie vyvinuli využívajúc nezrelé bunky, aké sa nachádzajú napríklad u predpubertálnych chlapcov. Technológia by podľa jej objaviteľov mohla pomôcť niektorým neplodným mužom, ktorých spermie sa náležite nevyvinú. Postup však ešte musí prejsť klinickými skúškami. 

Hlavnou výzvou bolo napodobniť v laboratórnych podmienkach komplexný fyziologický vývojový proces, ktorý u človeka zvyčajne trvá 72 dní.  Výskumný tím vyvinul bioreaktor za pomoci viskóznej tekutiny vyrobenej čiastočne z látok nájdených v hubách alebo v lastúrach kôrovcov, dodala AP. 

Viac o téme: SkúmavkaSpermieNeplodnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu