Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO a VIDEO Krvavá tragédia v mešite: Obrovská rana zabila 87 moslimov!

Masaker si vyžiadal 87 životov Zobraziť galériu (3)
Masaker si vyžiadal 87 životov (Zdroj: Twitter)

DUBAJ - Obrovské nešťastie sa stalo vo Veľkej mešite v Mekke. Saudskoarabská civilná obrana oznámila, že v dôsledku dnešného pádu stavebného žeriavu zahynulo najmenej 87 ľudí a ďalších najmenej 180 moslimov utrpelo zranenia.

Arabské médiá uviedli, že sa žeriav zrútil počas búrky, napísala agentúra DPA. K nehode došlo krátko pred výročnou moslimskou púťou do Mekky, ktorá sa uskutoční tento mesiac. Na fotografiách, ktoré sa po nehode objavili na sociálnych sieťach, vidno pútnikov v zakrvácanom oblečení a trosky z časti žeriavu, ktorá podľa všetkého prerazila pri páde strop.

Videozáznam umiestnený na portál YouTube, ktorý nebolo možné overiť z nezávislého zdroja, zachytil zrejme okamih pádu žeriavu. V pozadí počuť silný tresk, po ktorom vypukla panika. Na fotografiách kolujúcich na Twitteri vidno mnoho mŕtvych tiel a krv na podlahe mešity.

Upozornenie. Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

Podľa BBC niektoré správy naznačili, že sa žeriav zrútil na východnú stranu mešity v dôsledku silných vetrov a dažďa. Arabský polostrov zasiahli tento týždeň silné pieskové búrky.

Saudskoarabské úrady sa veľmi starostlivo pripravujú na milióny pútnikov, ktorí prichádzajú na svätú púť do Mekky. Vlani kráľovstvo zredukovalo počty povoleniek pre účasť na púti z bezpečnostných dôvodov vzhľadom na stavebné práce na rozšírení Veľkej mešity, napísala agentúra Reuters.

Rozšírenie mešity

Saudská Arábia začala vlani stavebné práce na veľkom rozšírení mešity o 400.000 štvorcových metrov, aby sa do nej naraz zmestilo až 2,2 milióna ľudí, informovala BBC. Dodala, že v roku 2013 začali úrady obmedzovať počet účastníkov púte. Veľké počty totiž v minulých rokoch vyústili do niekoľkých tragédií - napríklad v roku 2006 zahynulo v panike takmer 350 ľudí.

Saudskoarabské úrady zverejnili, že presná príčina nešťastia nie je známa, vec je v štádiu vyšetrovania.

Mekka sa v týchto dňoch pripravuje na každoročnú veľkú púť Hadždž. Podľa islamského lunárneho kalendára má začať v týždni od 21. septembra. Raz za život ju má vykonať každý moslim.

FOTO a VIDEO Krvavá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

FOTO a VIDEO Krvavá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Viac o téme: TragédiaŽeriavMekkaVeľká mešita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu