Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Tajomný náklad ruských lodí zakrytý maskovacími sieťami: Vraj humanitárna pomoc do Sýrie

Aký je náklad tejto ruskej lode? Zobraziť galériu (2)
Aký je náklad tejto ruskej lode? (Zdroj: Twitter/Yörük Işık )

ISTANBUL/BRATISLAVA - Fotografie, údaje z tajných zdrojov, správy zahraničných agentúr a ich následné dementovanie z oficiálnych miest. Tak to momentálne vyzerá s otázkou vysielania členov ruskej armády a vojenskej techniky do občianskou vojnou sužovanej Sýrie, prípadne rovno so zapojením sa do bojov. Kremeľ stále popiera špekulácie o nasadení svojich vojakov, ale zdá sa, že informácie proti týmto slovám sa množia. Stále viac krajín susediacich so Sýriou informuje o vojenskej technike. Na ruských spravodajských weboch sa v tejto súvislosti začal objavovať starý známy výraz z ukrajinskej krízy, humanitárna pomoc.

Islamský štát sa vyhráža zničením Egypta a Izraela: VIDEO ukazuje moderné ruské zbrane v Sýrii

Libanonský denník as-Safír s odvolaním sa na zdroje v sýrskom Damasku uviedol, že Rusi rozširujú leteckú základňu v Latakii na pobreží Stredozemného mora. Je to oblasť, ktorú má zatiaľ v rukách prezident Bašár Asad a ktorého armádu Rusi zásobujú zbraňami.

Istý sýrsky činiteľ sa pre denník vyjadril, že vojenská podpora zo strany Ruska je najvyššia od začiatku vojny v roku 2011. To, že je vidieť viac ruských zbraní v Sýrii, lietadiel a diel, potvrdil aj šéf tamojšej organizácie pre ľudské práva Rámí Abdalrahmán. Agentúra Reuters však informovala, že Putinovi vojaci dopravujú do Latakie materiál na stavbu provizórnych príbytkov pre stovky ľudí.

Domnienky o zásobovaní Sýrie ruskými zbraňami potvrdzujú aj včerajšie snímky z Turecka, na ktorých je zachytená loď Saratov s nákladom ukrytým pod maskovacími sieťami. Podľa odhadov na portáli turkishnavy.net by mohlo ísť o viacero kusov nákladných automobilov KamAZ-4350 a obrnených transportérov BTR-82A.

Podobnú udalosť Turci zaznamenali aj v strede augusta, kedy sa okolo Istanbulu plavila ruská loď Nikolaj Filčenkov. Vtedy blogeri hovorili o maskovanom náklade KamAZ-4350 a GAZ-66 plus obrnených transportéroch.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň poprel nasadenie ruských vojakov v Sýrii. To isté tvrdí aj sýrsky minister informácií Omran al-Zoubi. Podľa neho sú sýrsko-ruské vzťahy, vrátane vojenskej časti, štandardné a neexistuje žiadna ruská armáda, alebo akékoľvek ruské vojenské pozemné, námorné, letecké akcie, na sýrskom území.

Vysielanie ruských vojsk do Sýrie tak stále zostáva v rovine špekulácii. Ak by sa tak však naozaj dialo, otázkou podľa konšpirátorov je, či ide o spoluprácu so západom, alebo je to akcia na podporu utečeneckej vlny, ktorá rozloží EÚ a zároveň tým uchráni upadajúcu ekonomiku Ruska od stiahnutia sa z Ukrajiny.

Rusko bude pomoc pre Sýriu dopravovať koridorom

Rusko plánuje využiť na prepravu humanitárnej pomoci pre Sýriu inú trasu než doteraz, keď na lety svojich lietadiel do Sýrie využívalo grécky vzdušný priestor. S odvolaním sa na hovorcu gréckej vlády o tom informovala agentúra Reuters. Podľa hovorcu nová trasa sa nachádza východne od Grécka.

Ruská tlačová agentúra RIA Novosti však v pondelok informovala, že grécke ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nepotvrdilo, že by sa ruská strana bola rozhodla dopravovať humanitárnu pomoc do Sýrie iným vzdušným koridorom.

Reuters pripomenul, že Spojené štáty adresovali Grécku žiadosť, aby odoprelo Rusku využívanie gréckeho vzdušného priestoru.

RIA Novosti v pondelok s odvolaním sa na diplomatický zdroj uviedla, že Grécko požiadavku USA odmietlo. Moskva žiadala o povolenie prevádzkovať uvedené lety do 24. septembra.

Washington adresoval žiadosť Aténam po tom, ako v sobotu vyjadril Moskve znepokojenie nad správami o zvyšujúcej sa ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí v pondelok vo vyjadrení k telefonátu medzi šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom a ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym vyhlásila, že Rusko nikdy neskrývalo, že s cieľom bojovať proti terorizmu dodáva vojenskú techniku vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

FOTO Tajomný náklad ruských
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: RuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu