Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Obrovský protest poľnohospodárov: Centrum Paríža zaplnilo 1300 traktorov

Obrovský protest v Paríži Zobraziť galériu (10)
Obrovský protest v Paríži

PARÍŽ - Stovky francúzskych poľnohospodárov s najmenej 1300 traktormi protestovali dnes v centre Paríža proti prepadu svojich príjmov. Zablokovali hlavné tepny francúzskej metropoly, podľa úradov však príliš nenarušili bežný život v meste.

 Klesajúce ceny na svetových trhoch postihli predovšetkým chovateľov dobytka na mäso a na mlieko. Veľmi ich zasiahla aj tvrdá konkurencia medzi supermarketmi a tiež ruský zákaz dovozu potravín z Európskej únie, informoval spravodajský server BBC. Parížsky protest s traktormi označil za hlučný a do očí bijúci.

Poľnohospodári sa pokúšajú vyvinúť maximálne možný nátlak na socialistickú vládu prezidenta Francoisa Hollanda, ktorá im už raz, pred šiestimi týždňami, ustúpila a poskytla im balíček dlhových úľav vo výške 600 miliónov eur, uviedla BBC.

Francúzski poľnohospodári však chcú viac, tvrdia, že poľnohospodárstvo v krajine je na pokraji kolapsu. Na dnešnú demonštráciu prišli zo všetkých častí Francúzska s traktormi, na ktoré nastriekali nápisy Hnev alebo Stop byrokracii.

Mnohí Parížania a dochádzajúci do mesta za prácou dali na odporúčanie polície, že budú zablokované cesty, a namiesto auta zvolili verejnú dopravu.

Producent mlieka Maxime Pilorget francúzskej televízii povedal, že dostáva za mlieko menej, ako ho stojí jeho výroba. Za najťažšie označil to, že nedokáže zo svojej práce vyžiť. Producenti bravčového mäsa čelia tvrdej konkurencii z veľkochovov v Dánsku a Nemecku, kde sú náklady na jeho výrobu oveľa nižšie.

Francúzski poľnohospodári už počas tohto leta protestovali v niektorých francúzskych mestách, kde na ulice vyklopili kopy hnoja.

Viac o téme: ProtestTraktorPoľnohospodáriParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu