Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Česko prišlo o významnú osobnosť: Zomrel heraldik, ktorý stál za štátnym znakom

Jiří Louda
Jiří Louda (Zdroj: ceskatelevize.cz)

PRAHA - Vo veku 94 rokov zomrel v utorok v Olomouci významný český heraldik Jiří Louda. Jeho najvýznamnejším dielom je súčasný štátny znak Českej republiky, okrem toho však vytvoril aj prezidentskú zástavu či znak Olomouckého kraja a zhruba dvoch stoviek českých obcí.

O úmrtí jedného z najuznávanejších európskych znalcov erbov a zástav, ktorý počas svojho života mimo iného 23 rokov pracoval v olomouckej vedeckej knižnici, informoval na svojom facebookovom profile minister obrany ČR Martin Stropnický, ktorého dnes citoval spravodajský web iDNES.cz.

Po maturite Louda zamieril na České vysoké učenie technické. V roku 1939 odišiel do zahraničia a zamieril do Británie, kde slúžil ako výsadkár. Po vojne bol po prevzatí moci komunistami z armády prepustený a v rokoch 1949-1951 väznený v Mírove. O tri roky nato nastúpil do olomouckej vedeckej knižnice.

V roku 1968 Louda navrhol prvý koncept jedného znaku pre Čechy, Moravu a Sliezsko, z ktorého vychádza aj ten súčasný. Počas nežnej revolúcie kritizoval znak Česko-Slovenska, pretože obsahoval podľa neho neheraldické prvky. Za účelom vytvorenia nového znaku ho pozvali na Pražský hrad.

Jeho návrh sa osvedčil a bol prizvaný aj k tvorbe znaku pre samostatné Česko. V roku 1991 ho rehabilitovali a povýšili na plukovníka vo výslužbe. Ako prvý Čech sa stal v roku 2000 akademikom Medzinárodnej heraldickej akadémie. Univerzita Palackého mu udelila čestný doktorát za celoživotné dielo.

Viac o téme: Jiří Loud
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu