Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto považujú za umenie? Piati umelci zavesili na sochu v Belgicku vlajku IS

Vlajka Islamského štátu
Vlajka Islamského štátu (Zdroj: YouTube)

BRUSEL - Päticu umelcov nakrátko zadržali v piatok v Belgicku po tom, ako neďaleko známej bruselskej sochy Manneken Pis zavesili čiernu vlajku s nápismi v arabčine podobnú tej, ako používa extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Pätica mužov zavesila vlajku "podobnú alebo takú istú", ako používa Islamský štát, citovala belgická tlačová agentúra Belga bruselských vyšetrovateľov. Pri výsluchy všetci piati muži, žijúci v Belgicku, uviedli, že sú umelci a nemajú žiadne teroristické zámery. Zatknutých bez doterajších policajných záznamov úrady následne prepustili.

Podľa vyjadrenia hovorkyne prokuratúry pre rozhlas RTBF bolo "ich cieľom podniknúť hravú akciu, aby vysvetlili ľuďom to, že sa nemôžu nechať zastrašovať hrozbou terorizmu". Túto verziu incidentu potvrdzuje i videozáznam z akcie. 

Belgické úrady a bezpečnostné zložky sú v stave pohotovosti po januárových teroristických útokoch v Paríži ale i nedávnych vo viacerých európskych krajinách. Úradom sa v nedávnom období podarilo opakovane zabrániť viacerým násilným incidentom.

Viac o téme: UmelciBelgickoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu