Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší zvrat v prípade vraždy 71 migrantov: Maďarský vodič videl šokujúce veci!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarskému spravodajskému serveru Index.hu sa prihlásil očitý svedok, ktorý v stredu mohol vidieť prevádzačov utekajúcich od nákladného auta plného mŕtvych migrantov na rakúskej diaľnici A4. Svedok, ktorý sa vracal z Nemecka do Mosonmagyaróváru, povedal, že si bol vtedy takmer istý, že ide o prevádzačov. Nemyslel si ale, že sa stala vážna tragédia.

Podľa jeho slov k tragédii došlo skôr, než to prezentuje polícia. Na základe toho, čo videl v čase, keď prechádzal okolo odstaveného malého nákladného auta, si myslí, že prevádzači si práve vtedy mohli uvedomiť, že je zle a že sa migranti udusili.

V priebehu zhruba 12 sekúnd svedok spozoroval vodiča nákladného auta, ako zatvára zadné dvere nákladového priestoru a v panike uteká dopredu. Muž potom naskočil na miesto spolujazdca v osobnom aute, stojaceho pred nákladným vozidlom, ktoré následne z miesta odišlo. Za volantom odchádzajúceho osobného auta sedela iná osoba. 

Ďalší zvrat v prípade
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Svedok z kamióna, ktorý pokračoval v jazde, sa až v správach na druhý deň dozvedel o hroznej smrti utečencov. Po tom, čo si dal dohromady spomienky z diaľnice, si uvedomil, že videl práve inkriminované auto s mŕtvymi migrantmi. Kamionista spoznal aj podozrivých, ktorých tváre zverejnili v policajnom spravodajstve.

Okolo malého nákladného auta prechádzal v stredu predpoludním okolo 9.45 h, polícia v prvých správach hovorila o tom, že vozidlo mohli na diaľnici nechať niekedy v noci zo stredy na štvrtok. Server poznamenal, že pravdivosť dôveryhodne pôsobiacej výpovede kamionistu si nemá možnosť overiť.

V prípade vraždy 71 utečencov je ďalší podozrivý

Maďarská polícia zadržala v sobotu večer ďalšieho podozrivého v kauze tragickej smrti 71 migrantov nájdených vo štvrtok v odstavenom aute v Rakúsku. Informovala o tom dnes agentúra MTI. Podľa polície ide o občana Bulharska, ktorý je piatym podozrivým z trestného činu prevádzačstva v tejto kauze. Maďarská polícia zdôraznila, že na vyšetrovaní prípadu spolupracuje s rakúskymi kolegami.

Okresný súd v Kecskeméte rozhodol v sobotu o vzatí štyroch podozrivých do vyšetrovacej väzby v kauze úmrtia 71 migrantov nájdených v chladiarenskom vozidle odstavenom na diaľnici A4 pri Parndorfe v Rakúsku. Uvalenie vyšetrovacej väzby na troch Bulharov a jedného Afganca iniciovala tamojšia okresná prokuratúra.

Mimoriadna schôdza EÚ

Luxemburské predsedníctvo Európskej únie dnes kvôli migračnej kríze zvolalo na 14. septembra mimoriadnu schôdzku ministrov vnútra a spravodlivosti EÚ. Po štvrtkovom náleze chladiarenského vozidla s telami 71 pravdepodobne udusených utečencov na východe Rakúska pokračovalo cez víkend predovšetkým v Maďarsku a v Rakúsku intenzívne vyšetrovanie tragédie, ktorá otriasla Európou.

Maďarský súd v sobotu uvalil mesačnú väzbu na štyroch zadržaných mužov v spojitosti s prípadom hneď vo štvrtok; v noci na dnes maďarská polícia zatkla piateho podozrivého. Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius dnes kritizoval prístup niektorých východoeurópskych krajín k migračnej kríze a označil ho za škandalózny.

Rakúsko kvôli utečencom zosilňuje kontroly pri východnej hranice

Johanna Miklová-Leitnerová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Rakúsko zosilňuje kontroly automobilov v blízkosti svojej východnej hranice. Oznámila to dnes rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Nejde podľa nej o obnovu hraničných kontrol, ale o policajné kontroly vozidiel, v ktorých by sa mohli ukrývať utečenci prevádzaní cez hranice. Rakúsko k opatreniam pristúpilo po štvrtkovom hroznom náleze chladiarenského nákladného automobilu s mŕtvymi telami 71 utečencov na diaľnici približne 50 kilometrov východne od Viedne.

Kontroly môžu mať za následok kolóny

V rámci boja proti pašeráckym mafiám as cieľom zabrániť nebezpečným situáciám na diaľnici budú policajti kontroly vykonávať v blízkosti hranice a na hlavných medzinárodných dopravných ťahoch. Kontroly na vytipovaných miestach majú byť vykonávané v súčinnosti s bavorskými, maďarskými a slovenskými úradmi.

Zosilnené kontroly by mohli mať za následok komplikácie v doprave a vytváranie kolón. V záujme záchrany ľudských životov a boja proti zločineckému pašovaniu ľudí je však potrebné sa s dočasnými obmedzeniami dopravy zmieriť, uviedla rakúska ministerka. 
 

"Stojíme tvárou v tvár zločincom, ktorí sa správajú mimoriadne bezočivo. Preto voči nim musíme postupovať s neobyčajnou tvrdosťou, ak s nimi máme úspešne bojovať," vyhlásila podľa agentúry APA Miklová-Leitnerová. "Odkaz zločincom je jasný: Nemôžete sa v Rakúsku cítiť v bezpečí. Zločineckýí prevádzači budú v Rakúsku odhalení a skončia za mrežami," uzavrela ministerka.

Opozícia: Vláda by mala vyjadril ľútosť nad smrťou migrantov

Maďarská opozičná strana Spolu (Együtt) vyzvala dnes predsedu vlády Viktora Orbána, aby na pondelkovej bohoslužbe vo Viedni za tragicky zosnulých migrantov bolo zastúpené aj Maďarsko a aby oficiálne vyjadrilo svoju sústrasť.

Podľa spravodajského servera Hir24.hu strana Spolu vo svojom vyhlásení zdôraznila, že 71 migrantov nájdených v chladiarenskom vozidle na diaľnici A4 pri rakúskom Parndorfe, prišlo pravdepodobne o život ešte na maďarskom území.  Maďarsko by na pondelňajšej omši malo byť zastúpené svojím veľvyslancom v Rakúsku, ktorý by mal vyjadriť ľútosť nad smrťou migrantov, píše sa vo vyhlásení opozičnej strany.

Pri Líbyi sa potopila ďalšia loď s utečencami

Loď prevážajúca utečencov sa potopila pri líbyjských brehov a najmenej sedem ľudí prišlo o život. O druhej nehode tohto druhu v tomto týždni informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešnú správu líbyjského Červeného polmesiaca.
 
 
"Máme informáciu o náleze siedmich tiel ilegálnych imigrantov, ktorí sa utopili pri nehode lode pri Chomse (východne od Tripolisu) ... nepoznáme podrobnosti o tom, koľko utečencov bolo celkom na lodi," povedal hovorca Červeného polmesiaca. Žiadne podrobnosti nie sú podľa Reuters zatiaľ k dispozícii.
 

Francúzsko kritizovalo "škandalózny" prístup východnej Európy k migrantom 

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius obvinil dnes Maďarsko a ďalšie krajiny východnej Európy z uplatňovania "škandalóznej" politiky voči migrantom, ktorá je podľa neho v rozpore s európskymi hodnotami. Informovala o tom agentúra Reuters. Fabius vyjadril presvedčenie, že Európa musí byť schopná prijať utečencov, ktorí utekajú pred politickým prenasledovaním. 

Na riešení tohto problému sa podľa neho musia podieľať všetky krajiny EÚ, pričom napríklad Francúzsko, Nemecko to už aj robia. Fabius však považuje za škandalózne, že niektoré ďalšie krajiny utečencov odmietajú. 

Laurent Fabius
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Konkrétne východoeurópske štáty. Sú extrémne tvrdé. Maďarsko je súčasťou Európy, ktorá má hodnoty a tieto hodnoty sa nedajú uplatňovať prostredníctvom stavania plotov," povedal Fabius pre francúzske rádio Europe 1. Porušovaním spoločných európskych hodnôt zo strany Maďarska sa podľa neho musia vážne zaoberať aj predstavitelia EÚ, ktorí by - ako uviedol - mali viesť "tvrdé diskusie" s maďarskými predstaviteľmi. 

Viaceré krajiny EÚ odmietajú prijímať migrantov a nesúhlasia s návrhmi EÚ na spoločné riešenie eskalujúcej utečeneckej krízy. Maďarsko okrem toho buduje plot na svojich hraniciach so Srbskom, ktorým chce zabrániť migrantom, smerujúcim do západnej Európy, v prechode cez maďarské územie.

Pápež sa modlil za migrantov 

Pápež František vyzval dnes na zastavenie zločinov, v dôsledku ktorých umierajú utečenci. Takéto zločiny sú podľa jeho slov urážkou celého ľudstva, informoval vatikánsky rozhlas. František v tejto súvislosti pripomenul tragédiu 71 mŕtvych migrantov, nájdených tento týždeň v odstavenom vozidle pri rakúskom Parndorfe.

Pápež predniesol svoju výzvu v rámci tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. Pripojil sa pritom k modlitbám rakúskej katolíckej cirkvi za zosnulých migrantov. 

"Zverujeme každého z nich Božiemu milosrdenstvu a prosíme Boha, aby nám pomohol účinne spolupracovať, aby sme zabránili takýmto zločinom urážajúcim celú ľudskú rodinu," povedala hlava katolíckej cirkvi. Rakúsku cirkev na Námestí svätého Petra zastupoval viedenský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn.

František požiadal veriacich, aby sa spolu s ním modlili za všetkých  migrantov utekajúcich pred prenasledovaním, nestabilitou či sociálnym a ekonomickým rozvratom, ktorí zahynuli počas svojich "strašných ciest" za nádejou lepšieho života. 

Vo svojom príhovore pápež opäť upozornil aj na prenasledovanie kresťanov na Blízkom východe a v ďalších oblastiach sveta. Vyjadril presvedčenie, že vlády jednotlivých krajín majú povinnosť zaručiť náboženskú slobodu a že medzinárodné spoločenstvo musí podnikať kroky na zastavenie násilia a útlaku vo svete. 

Viac o téme: AutoUtečenciRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu