Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vyšetrovanie vraždy 71 migrantov v dodávke zo Slovenska vrcholí: Prvé FOTO podozrivých

Polícia zadržiava štyroch podozrivých Zobraziť galériu (7)
Polícia zadržiava štyroch podozrivých (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Okresná prokuratúra v Kecskeméte iniciovala vzatie do vyšetrovacej väzby troch Bulharov a jedného Afganca, ktorých polícia zadržala v súvislosti s tragickým úmrtím 71 migrantov v chladiarenskom vozidle odstavenom neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. Informovala o tom dnes maďarská agentúra MTI.

 

Podozrivých v kauze úmrtia 71 migrantov nájdených vo štvrtok ráno v chladiarenskom vozidle odstavenom neďaleko Parndorfu v Rakúsku postavili dnes popoludní pred súd. Okresný súd v Kecskeméte má rozhodnúť o iniciatíve tamojšej okresnej prokuratúry, ktorá iniciovala vzatie do vyšetrovacej väzby troch Bulharov a jedného Afganca. Agentúra MTI zverejnila fotografie podozrivých pri príchode na súd a v súdnej sieni.

Vyšetrovanie vraždy 71 migrantov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovanie vraždy 71 migrantov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa hovorcu Hlavnej prokuratúry Báčsko-malokumánskej župy Gábora Schmidta zadržaní prevádzači spolupracovali na preprave migrantov z Maďarska do Rakúska. Prokuratúra uviedla, že dôvodom iniciovania vzatia podozrivých do vyšetrovacej väzby je závažnosť trestného činu a ich väzba na zahraničie, kvôli čomu hrozí, že by mohli utiecť. Podozriví by okrem toho mohli aj ovplyvniť vyšetrovanie likvidáciou dôkazov či ovplyvňovaním svedkov.

Vyšetrovanie vraždy 71 migrantov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovanie vraždy 71 migrantov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ďalším dôvodom navrhovaného uvalenia vyšetrovacej väzby je mimoriadne veľký počet obetí. Vzhľadom na to, že išlo o organizovaný trestný čin, hrozí aj pokračovanie páchateľov v trestnej činnosti.

Predseda súdneho senátu Ferenc Bicskei uviedol, že medzi podozrivými je zrejme majiteľ vozidla aj dvaja vodiči dodávky. Muži boli transportovaní v štyroch policajných autách a jeden z podozrivých privítal po príchode novinárov širokým úsmevom, uvádza portál Österreich.at. Menovaný muž má okolo 50 rokov, ostatní sú vo vekovom rozmedzí 28 až 30 rokov.

Po vykonaní pitvy sa uskutoční pohreb

Vozidlo smrti sa momentálne nachádza v Nickelsdorfe, kde podľa portálu Österreich.at pripomína tragédiu posledných dní ostrý mŕtvolný zápach. Pred očami zvedavcom dodávku chránia sivé a červené koberce rozvešané na oplotení. Telá zúfalých udusených utečencov celú noc z piatka na sobotu skúmali súdni lekári. Snímali im odtlačky prstov a odoberali DNA, pretože každého z nich bude potrebné identifikovať. Telá vyšetrovatelia zabalili do igelitových vriec a po desiatkach včera naložili do siedmich nákladných áut, ktoré s nimi následne smerovali do viedenskej pitevne. Po pitve budú obete pochované alebo spopolnené v Rakúsku, pravdepodobne ich uložia v obci Parndorf alebo na viedenskom cintoríne.

Inštitút forenznej medicíny vo Viedni
Zobraziť galériu (7)
Inštitút forenznej medicíny vo Viedni  (Zdroj: SITA)

Ľudia prejavili solidaritu s utečencami
Zobraziť galériu (7)
Ľudia prejavili solidaritu s utečencami  (Zdroj: SITA)

Uvalenie vyšetrovacej väzby na troch Bulharov a jedného Afganca iniciovala tamojšia okresná prokuratúra

"Súd nariadil vzatie do vyšetrovacej väzby troch občanov Bulharska a jedného občana Afganistanu, ktorí sú zadržaní od 18.45 h 27. augusta," povedal podľa komerčnej televízie Hír TV predseda Tribunálu v Kecskeméte Ferenc Bicskei, podľa ktorého vyšetrovacia väzba potrvá do rozhodnutia vyneseného počas príprav súdneho procesu na prvom stupni, najviac však do 29. septembra 2015.

Vyšetrovací sudca Gábor Demeter uviedol, že súd rozhodol o vyšetrovacej väzbe kvôli podozreniu z trestného činu organizovaného prevádzačstva s majetkovým prospechom pri ponižovaní pašovaných ľudí.

V Maďarsku zadržali štyroch Rumunov, prevážali 21 migrantov v malom nákladiaku

Hovorca župnej polície Szabolcs Szenti uviedol, že na základe operatívnych informácií župnej polície zastavila jednotka Centra boja proti terorizmu nadránom dve vozidlá. Prvé bolo bulharské osobné auto, ktoré zabezpečovalo transport migrantov nákladným autom. Medzi migrantmi bolo desať ľudí zo Sýrie a 11 z Afganistanu.

Polícia začala trestné stíhanie štyroch občanov Rumunska, ktorí čelia podozreniu z prevádzačstva. O ich vzatí do vyšetrovacej väzby rozhodne súd dnes.

Vo štvrtok a v piatok polícia predviedla celkom 11 ľudí, ktorí prevážali migrantov do Budapešti. Zadržaní vodiči áut čelia stíhaniu za napomáhanie ilegálneho pobytu cudzincov, povedal hovorca.

Rakúska polícia zachránila z nákladného auta prevážajúceho utečencov tri malé deti, ktoré takmer zahynuli od smädu

Informovali o tom dnes agentúry APA a DPA. Podozrivé nákladné auto, v ktorom sa viezlo celkovo 26 utečencov, objavila polícia v piatok ráno na diaľnici pri obci Sankt Peter am Hart v spolkovej krajine Horné Rakúsko v okrese Braunau am Inn.

Tri deti boli v ohrození života. "Bolo to len len," povedal predstaviteľ polície David Furtner, ktorého citovala agentúra APA. Deti našli v dusnom aute vo veľmi zlom stave a vplyvom dehydratácie boli omámené. Podľa Furtnera by v takomto kritickom stave dlhšie nevydržali. Policajti privolali záchranárov a deti spolu s rodičmi previezli do nemocnice v okresnom meste Breanau am Inn. Deti sa podarilo dostať mimo ohrozenie života, ostávajú však v hospitalizácii.

Policajti zatkli tiež prevádzača, ktorého identifikovali ako 29-ročného Rumuna. Pašerák chcel podľa vyhlásenia polície ešte uniknúť zadržaniu, keď zbadal blikajúce svetlá vozidla policajnej hliadky, stupil na plyn a pokúsil sa utiecť.

V nákladnom priestore zadržaného auta objavili policajti tlačiť sa 26 utečencov zo Sýrie, Afganistanu a Bangladéša.


 

Viac o téme: MigrantiRakúskoParndorfHyza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu