Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najhoršie obavy masovej vraždy v dodávke smrti sa potvrdili: Prvé správy o pitve

Polícia previezla dodávku s telami na veterinárnu chladiarenskú stanicu do Nickelsdorfu  Zobraziť galériu (22)
Polícia previezla dodávku s telami na veterinárnu chladiarenskú stanicu do Nickelsdorfu (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Podľa najnovších informácií bolo vo vozidle s utečencami až 71 mŕtvych, čo je výrazne vyšší počet obetí, ako sa predpokladalo! Rakúski vyšetrovatelia uviedli, že v dodávke s logom slovenskej firmy sa nachádzali aj deti. Pátranie po páchateľoch je v plnom prúde a stopy vedú do zahraničia.

20:33 Utečenecká kríza v Európe poukazuje na to, že nepokoje na Blízkom východe majú vplyv i ďaleko za hranicami tohto regiónu, uviedol dnes v stanovisku Biely dom. Európa by mala zakročiť proti prevádzačom, ktorí využívajú migrantov, a zaistiť ochranu ľudských práv utečencov, zdôraznil vo vyhlásení hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

20:30 Nemecko, Taliansko a Švajčiarsko vytvoria spoločnú intervenčnú jednotku, ktorej úlohou bude odhaľovanie a likvidácia prevádzačských sietí v Európe. Informovala o tom dnes hovorkyňa švajčiarskej federálnej polície Cathy Maretová.

20:00 Súčasná migračná vlna je skúškou a výzvou pre celú Európu. Tvrdí to SDKÚ-DS, podľa ktorej je to jedna z chvíľ, keď každý národ môže prejaviť svoju vernosť európskym hodnotám ľudskosti, slobody a ochrany života. „Majme na pamäti myšlienku SNP, že každý z nás je predovšetkým ľudská bytosť – človek,“ konštatuje SDKÚ-DS.

19:40 Smrť mohla nastať do 10 minút

Vozidlo, ktoré prevážalo migrantov, malo najazdených asi 750-tisíc kilometrov, uviedla TV Markíza. Bolo v zlom technickom stave a po oboch stranách bolo zošúchané. Nefunkčný chladiarenský systém znamenal pre migrantov istú smrť, vetracie otvory totiž chýbali. Podľa súdneho lekára musela smrť nastať do 10 minút.

19:26 Rakúska tlačová rada dostala dnes do popoludňajších hodín už 30 sťažností na zverejnenie nerozmazanej fotografie ložnej plochy chladiarenského vozidla odstaveného pri Parndrofe s telesnými pozostatkami zosnulých v denníku Kronen Zeitung. Informovala o tom tlačová agentúra APA. Vo večernom vydaní periodika sa fotografia objavila opäť, avšak tentoraz sú už na nej telá nešťastníkov nerozoznateľné. 

19:19 Bulharské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo zatknutie troch svojich obyvateľov v Maďarsku.

19:10 Podľa reportáže TV Markíza pašerákov z vozidla smrti videl aj Slovák Silvester. Odstavené vozidlo známej slovenskej značky ho totiž zaujalo, dovtedy také na tejto diaľnici nikdy nevidel. Všimol si, ako smerom od auta odchádzajú peši dvaja muži s tmavšou pleťou smerom do obce. Jeden z nich mal cez plece prehodenú tašku na notebook. Obaja mali na sebe dlhé nohavice a jeden z nich rifľovú bundu. Obaja mohli mať viac ako 30 rokov.

18:29 Súdna pitva sa začala

Za účasti súdnych lekárov z Viedne sa začalo so súdnymi pitvami desiatok obetí prevádzačstva, ktoré sa vo štvrtok našli v odstavenom chladiarenskom vozidle. Agentúra APA sa však zatiaľ nepodarilo zistiť ani miesto, kde procedúra so 71 obeťami prebieha, ani koľko súdnych lekárov sa na nej podieľa, ani ako vyzerá harmonogram práce zainteresovaných.

Šéf súdnej medicíny v rakúskej metropole Daniele Risser odkázal na krízový štáb polície a neposkytol žiadne ďalšie informácie. Rakúska polícia na príslušné otázky zatiaľ nereagovala. Pracovisko Lekárskej univerzity vo Viedni, zodpovedné za komunikáciu s médiami, potvrdilo iba začiatok súdnych pitiev, avšak bez akýchkoľvek ďalších podrobností.

Transport tiel do pitevne
Zobraziť galériu (22)
Transport tiel do pitevne  (Zdroj: SITA)

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

18:11 Policajná hliadka zadržala vo štvrtok medzi Lozornom a Malackami vodiča, občana Nemecka pakistanskej národnosti, ktorý v aute prevážal ďalšie dve osoby. Migranti vo veku 29 a 41 rokov cestovali z Maďarskej republiky a ich cieľom bola Spolková republika Nemecko. Na území Slovenska sa však zdržovali neoprávnene. Vodič vozidla bude podľa všetkého obvinený a v superrýchlom konaní odsúdený za prevádzačstvo. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. 

Policajti v zvýšenej miere monitorujú štátne hranice s Maďarskom, Rakúskom a niektoré hraničné priechody na štátnej hranici s Maďarskom. 

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

17:51 Šéf burgenlandskej krajinskej polície Hans Peter Doskozil dnes informoval, že v odstavenom vozidle sa našli mŕtve telá 59 mužov a ôsmich žien, ako aj štyroch detí - dievčaťa a troch chlapcov vo veku okolo desiatich rokov.

Medzi telami nešťastníkov narazili kriminalisti i na sýrsky cestovný doklad, z čoho usudzujú, že skupina mohla pochádzať zo Sýrie. Príčinu smrti, ktorou bolo zrejme udusenie, zatiaľ oficiálne nepotvrdili, rovnako ako ani dohady o snahe utečencov dostať sa z auta von, čomu podľa médií nasvedčujú stopy vo vnútri vozidla.

17:30 Prokuratúra v Eisenstadte predpokladá, že štyri v Maďarsku zadržané osoby podozrivé z podielu na tragickom úmrtí 71 migrantov v chladiarenskom vozidle odstavenom neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland budú vydané na trestné stíhanie do alpskej republiky.

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Troch Bulharov, vrátane jedného libanonského pôvodu, a jedného občana Afganistanu s maďarským dokumentom totožnosti zadržali na základe európskeho zatykača vydaného prokuratúrou v Eisenstadte a práve to by podľa slov jej hovorkyne Vereny Strnadovej pre tlačovú agentúru APA malo indikovať ich vydanie do Rakúska. To by mal byť zásadne zmysel európskeho zatykača, poznamenala s tým, že maďarská strana, prirodzene, preskúma, či tomu v danom prípade vyhovie.

Hovorkyňa prokuratúry súčasne potvrdila, že formálne kauzu vyšetrujú naďalej všetkými smermi, od prevádzačstva cez úmyselné všeobecné ohrozenie s následkom úmrtia až po podozrenie z vraždy.

16:22 Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že lídri Európskej únie sú pripravení na mimoriadne stretnutie ohľadom riešenia utečeneckej krízy, ak to bude potrebné. Dodala, že ministri vnútra členských krajín EÚ už momentálne intenzívne pracujú na hľadaní vhodných riešení krízy.

15:17 V súvislosti s utečenckou drámou v Maďarsku a vykonanými domovými prehliadkami už vypočuli 20 osôb,  uviedla to hovorkyňa štátnej polície v Budapešti Viktoria Kovacsová Csiszerová, ktorú cituje rakúsky portál österreich.at.

15:10 Moslimská komunita si tiež pripomenie utečeneckú drámu. Po dnešných modlitbách v mešite vo Viedni-Leopoldstadte sa bude konať rozlúčkový obrad s obeťami tragédie.

15:05 Konštrukcia vozidla, ktoré viezlo 71 migrantov v Rakúsku, je mimoriadne masívna. Nožom ani inými reznými nástrojmi nemali migranti žiadnu šancu dostať sa z hermeticky uzatvoreného priestoru, povedal Dániel Hidegkúty z firmy, ktorá sa špecializuje na stavbu a opravu chladiarenských vozidiel. Migranti by mali šancu uniknúť z nákladového priestoru iba v prípade, ak by mali sekeru. 

14:25 ORFK nezverejnila, kde presne podozrivých v Maďarsku zadržali, avšak uviedla, že na takisto bližšie nešpecifikovaných miestach vykonali domové prehliadky a zhabali isté materiály. Maďarská polícia podľa jej veliteľstva priebežne spolupracuje s partnerskými rakúskymi orgánmi v záujme odhalenia tohto trestného činu.

14:23 Hovorca maďarskej generálnej prokuratúry Géza Fazekas pre MTI uviedol, že prokuratúra sa týmto prípadom zaoberá prioritne, dozor nad vyšetrovaním je v kompetencii Okresnej prokuratúry v Kecskeméte.

14:18 Centrum pre mier a riešenie konfliktov chce v Burg Schlaining postaviť pomník "ako pamätník na pamiatku tisíckam ľudí, ktorí na úteku za lepším životom denne tragicky zomierajú," povedali zástupcovia centra na tlačovke. 

14:10 Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier vyzval na koordinovanú policajnú akciu. "Spolupráca európskych štátov v boji proti gangom, musí byť intenzívnejšia," povedal.  

14:08 Približne 300 tisíc utečencov a migrantov sa už tento rok preplavilo do Európy cez Stredozemné more. Viac ako 2500 z nich prišlo pritom o život. Vyplýva to z najnovšej správy Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), z ktorej dnes citovala agentúra Reuters. Do počtu 2500 mŕtvych nebolo ešte zarátaných približne 200 nezvestných migrantov, ktorí sa za ostatných 24 hodín zrejme utopili pri pobreží Líbye. Za celý minulý rok UNHCR zaznamenal v Stredomorí 3500 mŕtvych alebo nezvestných migrantov.

14:05 Príslušníci Pohotovostnej jednotky maďarskej polície zadržali troch občanov Bulharska a jedného občana Afganistanu v súvislosti so štvrtkovým nálezom nákladného auta so 71 mŕtvymi utečencami v Rakúsku na diaľnici A4. Informovalo o tom agentúru MTI Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

Podľa ORFK medzi podozrivými nie je žiadny občan Maďarska. Rakúska polícia predpoludním uviedla, že v Maďarsku zadržali dvoch občanov Bulharska a jedného Maďara, ktorí s autom jazdili a vyšetrovateľov by mohli priviesť na "stopu k osobám v pozadí".

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

13:43 Desať ilegálnych migrantov zo Sýrie sa dnes nadránom zranilo pri nehode malého nákladného vozidla na maďarskej diaľnici M5 v Báčsko-malokumánskej župe, informovala agentúra MTI. Polícia zadržala rumunského prevádzača, ktorého auto s 18 migrantmi prerazilo zvodidlá pri meste Kiskunfélegyháza a prevrátilo sa.

V neďalekej obci Kunszállás natrafil príslušník občianskej stráže na muža so zranenou rukou, ktorý prípad nahlásil polícii. Vozidlo zanechané na diaľnici riadil podľa údajov polície 31-ročný občan Rumunska, ktorého zadržala polícia a začala ho stíhať pre podozrenie z trestného činu prevádzačstva.

Hovorca župnej polície Dávid Benedek uviedol, že polícia po príchode k havarovanému autu nikoho nenašla, avšak neďaleko miesta nehody boli objavení zranení ľudia. Doposiaľ tam našli celkom 18 migrantov zo Sýrie, z nich desať hospitalizovali so zraneniami.

13:20 Medzi troma prevádzačmi zadržanými v Maďarsku v súvislosti s nálezom odstaveného auta je osoba vedená ako držiteľ vozidla, informoval šéf burgenlandskej polície Hans Peter Doskozil. Držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, Doskozil identifikoval ako bulharského občana libanonského pôvodu. V súvislosti s utečeneckou tragédiou podľa neho zadržali v Maďarsku aj ďalšieho Bulhara a jedného Maďara, ktorí s autom jazdili a vyšetrovateľov by mohli priviesť na "stopu k osobám v pozadí".

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

12:50 Podľa maďarského bezpečnostného analytika je nemecké rozhodnutie spred dvoch dní o tom, že Berlín neuplatní dublinské nariadenie v prípade migrantov utekajúcich pred konfliktom v Sýrii, akousi pozvánkou pre Sýrčanov. „Odteraz totiž všetci migranti prichádzajúci z danej oblasti budú tvrdiť, že sú zo Sýrie,“ dodal expert.

12:00 "Za tie roky sme si vytvorili databázu prevádzačov, kde sú mnohé osoby. Spolupracujeme pri tom s členskými krajinami tak, aby sme vedeli tieto informácie využiť pri vyšetrovaniach," povedala rakúska ministerka.
 
11:58 Zadržaných podrobili v Maďarsku policajti výsluchu a snažia sa zistiť, kto je skutočným držiteľom vozidla.
 
11:57 Policajti zatiaľ nevedeia viac o trase, po akej dodávka išla. Je možné, že išlo po južnej trase.
 
11:56 Tri až päť tisíc eur stojí cesta utečenca do Európy.
 
11:53 Všetky členské krajiny potrebujú spoločné riešenie. Musíme hľadať cesty, ako umožniť utečencom prísť legálne, aby prevádzači nemali živnú pôdu pre svoju činnosť.
 
11:51 Zatiaľ polícia nehovorí o veku vozidla, maďarské orgány pokračuju s budovaním plotu a mnohí sa snažia ešte rýchlo utiecť.
 
11:50 Dodávka nebola hlásená ako ukradnutá. Všetko ostatné je predmetom vyšetrovania, preto sa polícia ďalej nevyjadruje.
 
Na tlačovej konferencii vystúpil šéf polície rakúskeho regiónu Burgenland Hans Peter Doskozil a ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová
Zobraziť galériu (22)
Na tlačovej konferencii vystúpil šéf polície rakúskeho regiónu Burgenland Hans Peter Doskozil a ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová  (Zdroj: SITA)
 
11:49 Jeden zo zadržaných je majiteľom vozidla a ďalši dvaja šoférovali. Jeden z nich mal maďarský občiansky preukaz.
 
11:48 Rakúsko neplánuje zaviesť prísne hraničné kontroly, Chcemo prísne kotrolovať prihraničný priestor, povedala rakúska ministerka vnútra. Dôležité je zabezpečiť vonkajšie hranice. EÚ musí zaviesť miesta na chránenie životov takýchto ľudí. Tam budú diferencovať medzi utečencami - prvý kontakt, chcú zabrániť vnútroeurópskemu prevádzačstvu.
 
11:45 Viac ako 350 policajtov je nasadených v teréne a spolupracovať budú aj so spolkovými policajtmi.
 
11:43 Na tejto trase diaľnice denne tranzituje minimálne 3000 vozidiel. Je to spojnica medzi východom a západom.
 
11:41 Do našej krajiny príde desiatky kolegov z ostatných spolkových krajín, aby nám pomáhali. Dojde aj rakúska armáda. Chcú zabrániť tomu, aby utečenci prespávali pod holým nebom a čakali tak na azyl, povedala ministerka.
 
11:40 Denne prichádza do Rakúska približe 400 utečencov.
 
11:39 Prípad má zrejme na svedomí skupina bulharsko-maďarských prevádzačov.
 
11:38 Obete budú pochované pri dedine, kde sa telá našli, teda v obci, ktorej patrí úsek diaľnice.
 
11:36 Priamo na Maďarsko-rakúskej hranici zatiaľ nebudú robiť kontroly, ale v prihraničnej zóne sa kontroly zintenzívnia, sú prisľúbené aj posily z ostatných spolkových krajín.
 
11:34 Čas smrti sa naďalej skúma v rámci súdnej pitvy. Ide o náročnú úlohu vzhľadom na počet obetí.  Súdna pitva bude prebiehať vo Viedni.
 
11:33 Momentálne sú zadržané 3 osoby, 4 boli prepustené.
 
Ľudia vyjadrujú podporu pred policajnou stanicou
Zobraziť galériu (22)
Ľudia vyjadrujú podporu pred policajnou stanicou  (Zdroj: SITA)
 
11:32 Polícia hovorí o trestných činoch podozrenie z prevádzačstva až po úkladnú vraždu.

11:31 Kriminalisti ešte nemajú kompletné informácie od súdnych lekárov. Na dodávke sú stopy, ešte sa nevie, či išlo o staršie poškodenie vozidla, alebo stopy po vyslobodzovaní.  
 
11:30 Policajti si myslia, že tam nebol prísun vzduchu, preto sa zrejme ľudia udusili.
 
11:29 Ministerka aj polícia vyjadrili súcit k rodinným príslušníkom.

11:28 Išlo o kriminálnikov, nie o jednoduchých ľudí, ktorí by pomáhali utečencom, povedala na tlačovke ministerka vnútra. Zdôraznila tri body - Je dôležité z krizových regiónov vytvoriť legálne cesty, je potrebné hľadať príčiny a možnosti ponúknuť pomoc doma. Je potrebné s nulovou toleranciou bojovať proti prevádzačom.
 
11:24 Na mieste činu boli súdni lekári, vyšetrovatelia vykladali vozidlo postupne a opatrne. Prokuratúra už včera večer vydala európsky zatýkací rozkaz na 4 ososby v Maďarsku, stopa vedie aj tam.  
 
11:20 Jeden je štátny občan Bulharskej republiky pôvodom Libanončan. Ďalší je Bulhar a tretí je Maďar, mal maďarské doklady. Ide o osoby, ktoré zrejme šoférovali dodávku.
 
11:19 Oficiálne potvrdili,  že zadržali v Maďarsku tri osoby.
 
11:18 59 mužov, osem žien, štyri deti. Jedno dieťa vo veku 1 až 1,5 roka - dievčatko, ostatní 9-10-roční chlapci. Našli jeden sýrsky cestovný pas, ide asi o utečencov. Nejde o utečencov z Afriky.
 
11:15  Začala talčová konferencia.
 
11:03 Slovenská polícia úzko spolupracuje s rakúskymi kolegami pri objasňovaní smrti viac ako 70 utečencov. Ako uviedol hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, vzhľadom na skutočnosť, že ide o konanie rakúskych orgánov, súčinnosť polícia nebude bližšie špecifikovať.
 
10:58 Utrpenie a smrť utečencov sa podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského týkajú každého z nás. „Neodvracajme zrak. Prosím veriacich o modlitby za našich blížnych, ktorí zomreli v tej dodávke, a prosím o duchovnú silu pre nás všetkých, aby sme mali odvahu vnímať utečencov pohľadom ľudskosti,“ uvádza Zvolenský vo vyhlásení, ktoré dnes poskytol. 
 
10:53 Organizácia Spojených národov nebola v júli schopná dopraviť humanitárnu pomoc 422.000 Sýrčanom žijúcim v obliehaných oblastiach krajiny. Zdroje OSN v noci nadnes upozornili, že situácia v Sýrii sa ďalej zhoršuje.
 
10:33 Slovenská polícia sprísnila kontroly. V mestskej časti Petržalka pri hraniciach zvýšila počet hliadok.
 
Z dodávky vytekala tekutina pravdepodobne zmiešaná s krvou
Zobraziť galériu (22)
Z dodávky vytekala tekutina pravdepodobne zmiešaná s krvou  (Zdroj: profimedia.sk)
 
10:31 Hlavní organizátori tragickej cesty sú podľa Kronen Zeitung v Rumunsku.
 
10:29 Zatiaľ nie je jasné, či bol zatknutý aj vodič dodávky.
 
10:28 "Kolegovia pracovali celú noc a vynášali telá," citoval denník Kronen Zeitung policajného hovorcu Helmuta Marbana. Podľa DPA nasadila polícia na vyslobodzovanie tiel 20 ľudí.
Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: profimedia.sk)
 
10:23 Políciu kontaktuje množstvo znepokojených príbuzných a blízkych. Rakúšania preto zriadili  horúcu linku.

10:11 Ako informuije rakúsky portál Krone.at v súvislosti s nájdenými telami, po veľkej razii zatkli v Maďarsku sedem ľudí. Stopy vedú až do Rumunska. Pravdepodobne ide o organizovanú skupinu, pašerácku mafiu.

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

10:11 Konateľom firmy, ktorá odkúpila slovenský kamión je ukrajinský podnikateľ Dorohi Ruslan. Podniká v oblasti stravovania v Maďarsku, prevádzkuje napr. bufet pri Balatone.

10:05 Rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová uviedla, že je dôležité čo najskôr zmeniť právne predpisy a sprísniť tresty proti pašerákom. Platiť by mali začať od 1. októbra.

10:00 Po tom, čo včera odtiahli nákladné auto auto z diaľnice, museli ho zamraziť, aby mohli bezvládne telá bezpečne povykladať. 

9:50 Prehovorili policajti, ktorí boli včera prví na mieste

Dvaja policajti včera zažili najhorší deň svojho života. Ráno o tri štvrte na osem objavili odstavený nákladiak pred nákupnou zónou Parndorf na východnej diaľnici. Policajti smerovali na policajný inšpektorát Parndorf. Keď sa vracali späť okolo 11-tej hodiny, dodávka tam stále stála.  

"Zastavili sme," povedal jeden z dvoch policajtov a v hrozivom opise pokračoval so slovami, že jeho kolega išiel skontrolovať kabínu vodiča. Bola odomknutá a prázdna, a tak šiel dozadu a otvoril nákladový priestor. "Môj kolega povedal - Nebudeš veriť, čo je vo vnútri. - Opýtal som sa, či myslí v dodávke a chcel som vedieť, čo objavil. On povedal - Mŕtvi ľudia.''

Policajt pokračoval: "Pravdepodobne sa tí ľudia snažili nejako dostať von." Ľudia, žiaľ, nemali šancu. Chladiace auto bolo hermeticky uzavreté, bolo vybavené kúskami drôtu, nedalo sa tam  dýchať. "Títo ľudia boli odsúdení na smrť. Trpeli až do konca," povedal policajt.

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

9:27 Telá obetí by mali dopraviť do ústavu súdneho lekárstva vo Viedni.

9:25 Rakúska stanica ORF uvádza, že 7,5-tonové auto so slovenskými nápismi vyrazilo na cestu v stredu ráno z Budapešti a na rakúske územie sa dostalo v noci na štvrtok. Riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland, na ktorej území ho našli odstavené, vyjadril presvedčenie, že utečenci boli mŕtvi už počas prechodu hranice. ORF taktiež poukazuje na možné stopy po márnom pokuse pasažierov z vozidla uniknúť.

9:23 Vyšetrovatelia počet obetí spočiatku len odhadovali podľa veľkosti vozidla, keďže s vyslobodzovaním tiel začali až po jeho odtiahnutí do Nickelsdorfu pri hranici s Maďarskom.

9:18 Rakúska polícia predbežne potvrdila 71 obetí.

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Portál Krone.at uvádza, že v dodávke sa nachádzalo až 71 ľudí, medzi ktorými boli muži, ženy aj deti. Hovorca ministerstva vnútra však dodal, že číslo zatiaľ nie je úplne presné. Pôvodne sa predpokladalo, že vo vozidle sa mohlo tiesniť 20 až 50 ľudí. Podľa predbežných informácií by malo byť medzi mŕtvymi desať maloletých. Rakúski vyšetrovatelia pracovali na prípade celú noc a podrobnejšie informácie budú známe po tlačovej konferencii, ktorá sa uskutoční o 11.00 doobeda.

Po vodičovi, ktorý ušiel, sa pátra. "Kolegovia pracovali celú noc a vynášali telá," citoval denník Kronen Zeitung policajného hovorcu Helmuta Marbana.

Telá mŕtvych boli z vozidla transportované do Viedne, kde prebiehala ich súdna pitva, aby mohli určiť individuálnu príčinu smrti každej z obetí. Prvotné dohady uvádzajú, že išlo o utečencov zo Sýrie. Stopy po páchateľoch by podľa polície mohli viesť do Maďarska aj Rumunska.

Rakúsko žiada odstúpenie ministerky vnútra

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová odmietla výzvy, aby podala demisiu v súvislosti s kauzou utečencov, ktorých telá sa našli v odstavenom chladiarenskom vozidle v rakúskej spolkovej krajine Burgenland.     

Túto výzvu jej vo štvrtok adresoval vedúci predstaviteľ mimovládnej organizácie Azyl v núdzi (Asyl in Not) Michael Genner. Ministerka uviedla, že jej rezort robí, čo je v jeho silách, aby zvládol nápor migrantov. Podľa nej sú za tragickú smrť migrantov zodpovední teroristi, pred ktorými utekajú, a prevádzači, ale nie ňou vedené ministerstvo.

Johanna Miklová-Leitnerová
Zobraziť galériu (22)
Johanna Miklová-Leitnerová  (Zdroj: SITA)

Rakúska polícia má už vďaka pomoci kolegov zo susedných krajín prvé informácie o možnej totožnosti desiatok mŕtvych, ktorých telá sa našli vo štvrtok v chladiarenskom vozidle v odstavnom pruhu diaľnice A4 neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. S vysokou mierou pravdepodobnosti ide o utečencov, uviedol dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii v Eisenstadte riaditeľ burgenlandskej krajinskej polície Hans Peter Doskozil.

Veľká šanca na dolapenie pašerákov

Gerald Tatzgern, veliteľ jednotky rakúskej polície na boj s pašeráctvom ľudí, sa v noci nadnes pre rakúsku televíziu ORF vyjadril, že on osobne vidí veľkú šancu, že páchateľov tohto činu sa podarí dolapiť. Nález mŕtvych tiel v nákladnom aute odstavenom na diaľnici vyvolal šok aj medzi európskymi politikmi, ktorí sa vo štvrtok zišli vo Viedni na konferencii o západnom Balkáne. 

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v tejto súvislosti vyjadrila nádej, že táto tragédia prinúti členské štáty, aby v súvislosti s hľadaním riešenia krízy s migrantmi prijali rozhodnutie a chopili sa zodpovednosti. 

Eurokomisár Johannes Hahn zopakoval, že Brusel v priebehu niekoľkých týždňov predostrie nové fakty o situácii a návrhy na zdieľanie zodpovednosti za osud migrantov jednotlivými krajinami EÚ.

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič vyzval EÚ, aby riešila problémy spojené s náporom utečencov. "Vy máte problém, ale žiadate nás, Srbsko, aby sme prišli s akčným plánom pre migrantov. S akčným plánom by ste mali prví prísť vy," kritizoval.

Na Slovensku sa objavila spontánna výzva

Na Slovensku sa v súvislosti s tragickou udalosťou pri rakúskej obci Parndorf objavila spontánnu občiansku výzvu na ľudskosť, ktorú podporili desiatky osôb spoločenského života. Podporil ju aj prezident SR Andrej Kiska.   

Najhoršie obavy masovej vraždy
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Signatári v nej vyzývajú slovenskú vládu, aby ihneď podnikla kroky, ktoré pomôžu zmierniť bremeno krajín najviac vystavených utečeneckej vlne, a zmiernila utrpenie utečencov. Rovnako vyzvali vládu, aby pripravila akčný plán pomoci utečencom, alebo aby aspoň riešením aktuálnej situácie pomohla zabrániť hroziacej humanitárnej katastrofe.

Veľký šok s dnes odhalenou tragédiou vyjadril aj biskup evanjelickej cirkvi Michael Bünker, ktorý prostredníctvom vyhlásenia vyzval na dôstojné pochovanie obetí v súlade s ich náboženskou tradíciou. Súčasne sa vyslovil, aby na pohreb boli pozvaní aj príbuzní obetí, ak je to možné.

Viac o téme: AutoUtečenciRakúskoHYZA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu