Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Masová vražda utečencov pri hraniciach: V dodávke smrti vraj zahynulo 10 detí!

Miesto činu  Zobraziť galériu (25)
Miesto činu (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Otrasný prípad rieši rakúska polícia. Na východe krajiny, len 35 km od Bratislavy, ich čakal desivý pohľad. V zaparkovanej dodávke našli bezvládne telá 50 utečencov.

Stali ste sa svedkom udalosti? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Posledná aktualizácia: Auto, v ktorom našli mŕtve telá migrantov, bolo zo Slovenska predané maďarskej spoločnosti MasterMobilKer, uviedla to agentúra MTI odvolávajúc sa na informácie topoľčianskeho centra spoločnosti Hyza.

Podľa ich informácií, získaných z Topoľčian, vozidlo od spoločnosti Hyza najskôr kúpil slovenský podnik, ktorý ho ale ďalej predal do Maďarska firme MasterMobilKer, pričom nesplnil svoju povinnosť odstrániť z neho reklamné nápisy.

Majiteľom firmy je občan Maďarska, ktorého bydlisko je uvedené v osade pri Kecskeméte. Od mája 2015 je vo firme konateľom Ukrajinec s bydliskom na Ukrajine a poverenou osobou oprávnenou na preberanie písomností je občan Maďarska s bydliskom v Petöszállási.

21:50 Rakúska polícia oznámila, že viac informácií o doterajších poznatkoch by chcela poskytnúť na ďalšej tlačovej konferencii, ktorá sa uskutoční v piatok predpoludním.

Odťah auta, v ktorom sa udusili utečenci

21:03 Ponechanie desiatok ľudí v uzavretom a zamknutom priestore nákladného auta považuje SDKÚ-DS za chladnokrvnú vraždu. "Tú majú na svedomí pašeráci, pre ktorých sa stalo zúfalstvo obyvateľov krajín poznačených konfliktmi a hladom príležitosťou pre vlastné obohacovanie. Pre prevádzačov nemá ľudský život žiadnu hodnotu. Dnes sme svedkami toho, že ich brutalita sa priblížila k slovenským hraniciam," konštatovala strana vo svojom stanovisku.

21:01 Rumunská tlačová agentúra Agerpress priniesla však stanovisko tamojšieho rezortu zahraničných vecí, podľa ktorého doterajšie informácie, ktoré majú k dispozícii v Bukurešti, naznačujú, že žiadny rumunský občan nie je zapletený do tohto prípadu. Rumunské ministerstvo zahraničných vecí súčasne poprelo informáciu oficiálnych maďarských zdrojov, podľa ktorých muž, ktorý registroval chladiarenské vozidlo kedysi patriace slovenskej firme v maďarskom Kecskeméte, bol Rumun.

21:00 Rozporuplné informácie prichádzajú z hlavných miest Rakúska, Maďarska a Rumunska v súvislosti s identitou vodiča chladiarenského vozidla, v ktorom sa dnes neďaleko rakúskeho Parndorfu našli mŕtve telá desiatok migrantov. Rakúske a maďarské zdroje informovali, že vodičom vozidla mal byť podľa doterajších poznatkov občan Rumunska, ktorý ušiel z miesta, kde odstavil vozidlo, a po ktorom sa intenzívne pátra.

20:10 TOPKY.SK podporujú výzvu k ľudkosti

Spontánnu občiansku výzvu na ľudskosť, ktorá vznikla v súvislosti s tragickou udalosťou pri rakúskej obci Parndorf, podporili desiatky osôb spoločenského života. Pripojiť sa k nej môže široká verejnosť.

 

Ukážme srdce!

Posted by Topky.sk on 27. august 2015

 

20:05 V blízkosti rakúskeho veľvyslanectva v Bratislave sa dnes večer zišlo približne 50 ľudí, ktorí zapálili sviečku za zhruba 50 utečencov, ktorí zomreli v dodávke pri rakúskom Pandorfe v blízkosti slovenských hraníc. Sviečku prišli medzi inými zapáliť aj europoslankyňa Jana Žitňanská či poslanec NR SR Peter Osuský.

20:00 Podľa neoficiálnych informácii v nákladom aute plnom mŕtvych utečencov sa nachádzalo aj 10 detí.

19:15 Ako informovala tlačová agentúra APA, dvojčlenná skupina maďarských kriminalistov, ktorá by mala pomôcť pri objasnení pozadia zločinného prípadu prevádzačstva, už dorazila do spolkovej krajiny Burgenland

19:10 Na otázky, ako je možné, že vozidlo v čase, keď sa zvýšili bezpečnostné opatrenia v súvislosti s vlnou utečencov, nikto nekontroloval, Doskozil pripomenul, že cez spomínaný úsek diaľnice, spájajúcej rakúsku a maďarskú metropolu, prechádza denne 5000 nákladných vozidiel a ich detailná kontrola by znamenala vyvolanie kolapsu cestnej dopravy v danom regióne.

19:05 Doterajšie poznatky z obhliadky nešťastníkov naznačujú, že by mohli byť už jeden a pol až dva dni po smrti. Mnohé hovorí pre to, že pri prekračovaní štátnej hranice boli už mŕtvi. Všetko to však upresnia až súdni lekári a špecialisti z ďalších odborov. V súčasných klimatických podmienkach to však nebude jednoduché, pripustil policajný predstaviteľ.

19:00 Vozidlo s mŕtvymi utečencami odtiahli medzičasom na niekdajšie pracovisko veterinárov v Nickelsdorfe, kde sú dané predpoklady pre postupné vyloženie obetí. Tento proces by mal byť ukončený do piatka, odznelo pri tejto príležitosti. Následne telá prepravia na súdnu medicínu vo Viedni.

18:55  Na mimoriadnej tlačovej konferencii v Eisenstadte o tom hovoril riaditeľ burgenlandskej krajinskej polície Hans Peter Doskozil. Podľa jeho slov sa podarilo zistiť, že vozidlo odišlo z Budapešti, respektíve jej okolia v stredu v skorých ranných hodinách a do Rakúska sa dostalo v nočných hodinách cez cestný hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf (neďaleko Bratislavy).

18:45 Rakúska polícia má už vďaka pomoci kolegov zo susedných krajín prvé informácie o možnej totožnosti desiatok mŕtvych, ktorých telá sa našli dnes v chladiarenskom vozidle v odstavnom pruhu diaľnice A4 neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. S vysokou mierou pravdepodobnosti ide o utečencov.

18:35 Nákladné auto s logom slovenskej spoločnosti HYZA patrilo medzi vyradené autá. Podľa hovorcu hydinárskej firmy predal nový vlastník vozidlo ďalej maďarskej spoločnosti MASTERMOBIKER KFT.

18:29 Maďarská polícia poskytne rakúskym orgánom pomoc pri ich vyšetrovaní prípadu mŕtvych migrantov nájdených v nákladnom aute na rakúskej diaľnici A4, oznámila dnes v Budapešti Kinga Fügediová-Bognárová z komunikačnej služby Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK).

18:27 Polícia zatiaľ nevie, komu vozidlo patrilo. Naďalej však prosí svedkov, aby akékoľvek informácie súvisiace s dodávkou bezodkladne nahlásili.

18:22 Rakúska polícia pochválila maďarských kolegov za efektívnu a rýchlu spoluprácu. Ihneď po nájdení vozidla vyslali svojich špecialistov do Rakúska. Rakúšania potvrdili, že spolupracujú aj so slovenskou políciou.

18:20 Zomreli už pred dvomi dňami

Pri prvom otvorení vozidla vytekala z úložného priestoru tekutina. Podľa vyšetrovateľov viaceré indície nasvedčujú, že obete zomreli už pred dvomi dňami.

18:17 Identita, pohlavie a vek obetí by mali byť známe až zajtra. Každá obeť bude prevezená do Viedne, kde ju podrobia súdnej pitve a u každého zvlášť určia individuálnu príčinu smrti.

18:12 Vyšetrovatelia ešte vozidlo neotvorili v plnej miere, zatiaľ len predpokladajú, že v úložnom priestore sa nachádzalo 20 až 50 ľudí.

18:11 Kabína vozidla nebola po príchode polície zatvorená.

18:10 Rakúske orgány vozidlo prepravili do Nickelsdorfu, kde ho podrobiadalšej expertíze. Aby mohli zapezpečiť dôkazový materiál a identifikovať obete, museli celé vozidlo schladiť. 

18:03 Rakúski vyšetrovatelia akuálne spustili tlačovú konferenciu venovanú podrobnému skúmaniu prípadu a identifikácii obetí.

17:50 Za pokrytcov označil dnes generálny tajomník rakúskej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) Heinz Patzelt všetkých, ktorí v súvislosti s odhalením mŕtvych tiel desiatok migrantov v odstavenom chladiarenskom vozidle pri Parndorfe hovoria o tragédii.

Podľa jeho slov ide o predvídateľnú, strašnú kolaterálnu škodu, akceptovanú z nedbalosti všetkými, ktorí kŕčovito trvajú na nefunkčnosti dublinského systému. A to nezostane jedinou katastrofou. Hrôza sa prihlási vždy až vtedy, „keď sa tieto veci udejú pred našimi očami. Pri tom bolo 1000 mŕtvych v Stredozemnom mori a nespočetné množstvo zosnulých na balkánskej trase už jej avízom,“ konštatoval podľa kurier.at Heinz Patzelt. Bez ohľadu na spomínané skutočnosti sú však prevádzači zločincami, ktorí musia byť zadržaní a postavení pred súd, zdôraznil.

17:45 Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) šokovala a pobúrila informácia o dnešnej tragédii pri rakúskej obci Parndorf. „Táto smutná udalosť dokazuje neľudskosť pašerákov a prevádzačov, ktorí sa priživujú na preprave zúfalých utečencov a neváhajú v záujme zisku obetovať ich životy,“  uviedol vo svojom vyhlásení. 

17:30 Policajtom sa po otvorení auta naskytol hrôzostrašný pohľad. Ihneď miesto uzavreli. Nebolo možné identifikovať koľko obetí je a či tam boli aj deti, to bude teraz predmetom vyšetrovania, povedal hovorca polície Helmut Marban. Jediné, čo na mieste mohli policajti identifikovať bolo to, že nikto neprežil, uviedol portál österreich.at.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

17:07 Ako píše tlačová agentúra APA, predbežne sa nedá ani odhadnúť, aký čas si vyžiada postupné vykladanie a obhliadka tiel nešťastníkov.

17:06 Až po istom čase bude možné zodpovedať otázky nielen o presnom počte obetí, ale aj o ich identite a čase úmrtia. Podľa zdrojov z prokuratúry sa vyšetrovanie rozbehlo viacerými smermi, pričom siaha od prevádzačstva cez všeobecné ohrozenie až po viacnásobnú vraždu.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

17:05 Hovorca burgenlandskej krajinskej polície Helmut Marban dnes popoludní potvrdil, že obete nebudú z vozidla vykladať na mieste nálezu, pretože to tam nie je možné. Automobil preto odtiahli  do neďalekej haly, ktorú poskytla diaľničná spoločnosť ASFINAG. Práve tam bude chladiarenské vozidlo otvorené, potvrdil predstaviteľ prokuratúry Eisenstadt Johann Fuchs. Súčasne poznamenal, že pri momentálnej teplote presahujúcej hranicu 30 stupňov Celzia sa treba ponáhľať, a to znamená, že ani kriminalisti, ani súdny lekár nebudú mať priveľa času na vykonanie nevyhnutných krokov.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

17:02 Práce na mieste nálezu vozidla si vyžiadajú niekoľkodňovú precíznu prácu špecialistov. Nielen  samotný automobil, ale i celé okolie musia byť detailne kriminálno-technicky preskúmané nielen v záujme zhromaždenia dôkazového materiálu, ale aj s ohľadom na to, aby sa predišlo zničeniu čo i len jedinej stopy.

17:01 Rakúska polícia hľadá možných svedkov odstavenia chladiarenského vozidla, v ktorom sa dnes našli mŕtve telá desiatok migrantov. Kriminalisti sa už kontaktovali s partnermi v susedných krajinách a potvrdili aj pre rakúske médiá známe fakty o predaji inkriminovaného automobilu zrejme tretej strane s tým, že na ňom zostalo označenie pôvodného vlastníka a pribudlo maďarské evidenčné číslo.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

17:00 Michael Genner kladie na rovnakú úroveň vinu zodpovedných politikov a prevádzačov. Za hlavnú vinníčku považuje rakúsku ministerku vnútra. V tejto súvislosti avizoval nielen pietnu spomienku na zosnulých, ale aj míting za odstúpenie Johanny Miklovej-Leitnerovej. Akcia by sa mala uskutočniť ešte dnes o 18.00 h pred sídlom rezortu vnútra vo Viedni.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:58 "Dôvody sú v tomto prípade tie isté ako v prípade mŕtvych v Stredozemnom mori. Niet legálnych ciest, ako pricestovať do Európy, preto ľudia vo svojom zúfalstve prijímajú často nebezpečné ponuky prevádzačov bez toho, aby si uvedomovali riziko," cituje APA Knappovej slová.

16:55 Predsedníčka spolku asylkoordination österreich Anny Knappová sa domnieva, že "bolo iba otázkou času, kedy sa v Rakúsku stane čosi podobné".

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

 
16:50 Na rezignáciu vyzval dnes rakúsku ministerku vnútra Johannu Miklovú-Leitnerovú vedúci predstaviteľ tamojšej mimovládnej organizácie Azyl v núdzi (Asyl in Not) Michael Genner, a to v súvislosti s tragédiou migrantov pri Parndorfe. Autor a poradca v otázkach utečencov pre tlačovú agentúru APA vyhlásil: "Plnú zodpovednosť za túto tragédiu nesú rakúska ministerka vnútra a jej európski rezortní partneri".

16:20 Európska únia nie je schopná chrániť svoje hranice, nie je schopná zaručiť bezpečnosť svojich občanov, ale ani bezpečnosť tých, ktorí smerujú do Európy s nádejou lepšieho života, vyhlásil dnes v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár v súvislosti s otázkou migrácie.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

16:10 Tragédia podľa Merkelovej zdôraznila Európe potrebu riešiť migračné problémy rýchlo a v európskom duchu solidárnosti. Európska únia je zaviazaná zasadzovať sa za mier v krajinách, v ktorých panuje vojna, a musí pomáhať ľuďom, ktorých život je ohrozený a ktorí sú v bezvýchodiskovej situácii. "Európa ako bohatý kontinent je podľa môjho pevného presvedčenia schopná zvládnuť to," dodala kancelárka.

16:07 Rakúsky kancelár Werner Faymann a nemecká kancelárka Angela Merkelová sú podľa vlastných slov zhrození nálezom niekoľkých desiatok mŕtvych utečencov v nákladnom vozidle na rakúskej diaľnici A4. "Všetci sme touto hroznou správou otrasení," povedala Merkelová popri konferencii o západnom Balkáne. "Boli to ľudia, ktorí boli na ceste, aby hľadali väčšiu bezpečnosť a ochranu, a pritom museli zomrieť takou tragickou smrťou," doplnila. 

16:02 Auto bolo podľa vyjadrenia spoločnosti Hyza vyradené z majetku a následne predané v rokoch 2013 až 2014, keď bolo predaných ďalších 20 áut siedmim súkromným spoločnostiam v Slovenskej republike. "Nový vlastník neodstránil branding spoločnosti na vozidle. Aktívne pracujeme na presnej identifikácii vozidla s políciou Slovenskej republiky," uvádza sa v stanovisku spoločnosti. "Všetky vozidlá spoločnosti HYZA, a.s. sú monitorované GPS systémom a sú na území Slovenskej republiky," dodáva spoločnosť s tým, že nad prípadom vyjadruje ľútosť a úprimnú sústrasť rodinám obetí.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

15:51 V pondelok o 19-tej hodine bude spomienková bohoslužba v katedrále svätého Štefana. Kardinál Christoph Schönborn požiadal všetky kostoly, aby začali zvoniť. 

15:50 Dodávku momentálne naložili na odťahové auto a odviezli za policajného doprovodu. Ešte pred tým zaisťovali rakúski kriminalisti odtlačky prstov na vozidle. Miesto, kam smerovali, nie je známe.

15:43 "Potvrdzujem, že auto malo síce slovenské nápisy, ale maďarskú štátnu poznávaciu značku. V aute nebol žiaden vodič, bolo otvorené a o prevádzačoch nie je zatiaľ nič známe. Nákladné auto naďalej skúmajú experti a nie je zatiaľ možné presne určiť, koľko sa v ňom nachádzalo obetí," informoval dnes hovorca Krajinského policajného riaditeľstva v Burgenlande Gerald Pangl.

15:42 V budove Krajinského policajného riaditeľstva v Eisenstadte sa dnes o 18.00 hodine uskutoční tlačová konferencia.

15:38 Ábel doplnil, že aj naša polícia bude sprísňovať kontroly.

15:37 "Nemôžeme zaručiť, že Slováci nemajú v tomto prípade angažovanosť. Auto bolo evidované v Maďarsku na rumunského občana," dodal Ábel. Majiteľa auta preverujú.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:35 Policajný viceprezident Ľubomír Ábel potvrdil, že vozidlo bolo predané. Momentálne zaisťujú kúpno-predajnú zmluvu. "Úzko spolupracujeme s policajnými orgánmi z Rakúska," povedal.

15:32 Johanna Mikl-Leitnerová, rakúska ministerka vnútra na tlačovej konferencii zdôraznila, že pašeráci by sa nemali cítiť bezpečne a vyzvala na lepšiu ochranu hraníc EÚ. "Prevádzači sú zločinci. A ten, kto si stále myslí, že ide o zbožnú pomoc utečencom, tomu pomôcť nedokážeme."

15:27 Na miesto práve dorazilo veľké odťahové auto, ktoré bude odstraňovať dodávku z cesty. Diaľnica je v jednom smere uzavretá. 

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:24 Prípad môže súviesť s policajnou raziou, ktorú zorganizovali v utorok a pri ktorej našli auto s 34 utečencami. Vodič dodávky so slovenským nápisom sa pravdepodobne zľakol a utiekol. 

15:23 V prípade, že dolapia vodiča, jeho konanie budú považovať za úmyselnú vraždu. Vedel totiž, že dvere auta sa nedajú otvoriť.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:22 Na dodávke sú hrubé, zamknuté dvere. Ľudia vnútri, aj keď kričali o pomoc, nikto ich nemobol počuť.

15:20 Podľa Lázára išlo o obete organizovaného prevádzačstva.

15:13 Maďarský minister riadiaci úrad vlády János Lázár vyjadril v mene vlády sústrasť príbuzným obetí, "bez ohľadu na to, odkiaľ sú". Neskôr dodal, že to, že auto malo dočasné evidenčné číslo, vydanie ktorého vybavoval rumunských občan na dodávku pravdepodobne kúpenú od slovenskej spoločnosti. Podľa neho tieto skutočnosti vzbudzujú podozrenie, že ide o organizovaný obchodu s ľuďmi. Považuje to za vyslovene škodlivé, že Európska únia nijak nepomáha Maďarsku v ochrane Schengenu, napriek tomu, že Európsku komisiu podrobne informovali o aktuálnej situácii na hranici so Srbskom. 

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:12 "Ministerstvo vnútra a jeho podriadené organizácie budú nápomocné rakúskym orgánom v objasňovaní tragédie migrantov pri obci Pandorf. Práve tvrdý boj proti pašerákom a skupinám, ktorí neraz zneužívajú bezvýchodiskovú situáciu utečencov, je jediným riešením tejto krízy. Len tak môžeme zabrániť utrpeniu, ktorému sú títo ľudia neraz vystavovaní," uviedla Michaela Paulenová z Kancelária ministra vnútra SR.

15:08 Prípad vyšetruje Krajinské policajné riaditeľstvo v súčinnosti so Spolkovým kriminálnym úradom vo Viedni.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

15:06 Svedok, ktorý prechádzal okolo stojacej dodávky na diaľnici, napísal na sociálnu sieť: "Ako sme míňali auto, cítili sme ten strašný pach smrti."

15:05 Niekoľko desiatok utečencov zrejme zomrelo už dávnejšie. Informoval o tom riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland Hans Peter Doskozil, ktorého citovala verejnoprávna stanica ORF. Telá sa začínali rozkladať.

15:01 Na tragédiu už reagovala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová: "Som zdrvená," vyhlásila na konferencii o utečencoch vo Viedni.

14:58 Na Hodžovom námestí sa uskutoční spomienka na obete tragédie pri Parndorfe. Každý, kto si chce pamiatku obetí uctiť, môže prísť zapáliť sviečku.

14:49 Nákladné auto s logom firmy HYZA, v ktorom boli v Rakúsku objavené telá mŕtvych utečencov, nepatrí tomuto topoľčianskemu hydinárskemu podniku. Uviedol to hovorca HYZA, a.s. Mikuláš Šranko. Vozidlo nájdené pri rakúskej obci Parndorf je jedno z áut, ktoré firma vyradila zo svojho vozového parku v priebehu rokov 2013 a 2014. „Žiaľ, niektoré z nich sa zrejme dostali do nesprávnych rúk. Všetky autá, ktoré v súčasnosti používa naša spoločnosť, sú monitorované signálom GPS a sú na Slovensku,“ uviedol Šranko.

Spoločnosť Hyza v uplynulých rokoch vyradila zo svojho vozového parku 21 nákladných áut, ktoré boli následne predané rôznym záujemcom. „My sme už ďalej nesledovali, či si noví majitelia ponechali na vozidlách náš branding a logá, alebo ich dali dole. Žiaľ, niektoré z týchto áut aj s označením našej firmy bolo zneužité na nelegálnu činnosť,“ dodal Šranko.

14:45 Podľa webovej stránky Hyza, patrí spoločnosť od roku 2006 pod skupinu Agrofert. 

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

14:40 Generálny tajomník Christoph Hagen potvrdil, že hraničná polícia plánuje do 48 hodín ako okamžité opatrenie nasadiť vojakov na hraniciach s Maďarskom, Slovinskom, Talianskom a Slovenskom. 

14:37 Podaľ maďarského portálu index.hu išlo o maďarské dočasné evidenčné čísla, ktoré si v Kecskeméte vybavil rumunský občan.

14:35 Nákladné auto s logom spoločnosti HYZA a slovenskými nápismi, v ktorom dnes našla rakúska polícia desiatky mŕtvych utečencov, malo maďarské evidenčné číslo. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík.

14:32 Ľudia, ktorí plánujú ísť do Rakúska, by sa mali vyhnúť tomuto úseku cesty.  Aktuálne je tam zápcha a tvoria sa kolóny. 

14:26 Podľa Geralda Tatzgerna, vedúceho úradu boja proti pašovaniu migrantov a obchodovania s ľuďmi bude oblasť miesta činu uzavretá niekoľko dní.

14:25 Dnes sa vo Viedni koná konferencia o západnom Balkáne. Zástupcovia viacerých štátov bývalej Juhoslávie rokujú o utečeneckej kríze. Účastníci si na začiatku rokovania uctili obete dnešnej tragédia minútou ticha.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

14:21 Naša polícia je pripravená pomáhať, potvrdil nám policajný hovorca Michal Slivka. 

14:20 Všetci, čo majú dodávky, minidodávky, autobusy a kamióny, sa musia pripraviť na kontroly. Rakúšania už vydali nariadenie, vodičov čakajú prísne kontroly.

14:16 Počas utorkovej policajnej akcie narazili policajti na podozrivé auto, v ktorom našli 34 utečencov. Vodič vinu poprel a povedal, že išiel pre tovar do Švajčiarska, pričom mal zastávku v Maďarsku. O ľuďoch vo svojom aute nevedel.  

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

14:13 Na záberoch je vidno viacero slovenských reklám. Hovorkyňa Krajinského policajného riaditeľstva v Burgenlande Alexandra Hareterová zatiaľ pre TASR nevedela s istotou potvrdiť, žeby išlo o dodávku so slovenskými EVČ. "Prípad vyšetruje okrem Krajinského policajného riaditeľstva v súčinnosti s Spolkovým kriminálnym úradom vo Viedni. Takýto tragický prípad, kedy zahynulo až také veľké množstvo migrantov, sa v Rakúsku nestal, aspoň ja taký prípad neevidujem," dodala hovorkyňa.

14:13 Nákladné auto, v ktorom dnes rakúska polícia našla niekoľko desiatok mŕtvych migrantov, malo na sebe logo spoločnosti HYZA a slovenské nápisy. Potvrdzujú to videozábery zverejnené na internetovom portáli denníka Kronen Zeitung.

14:10 Na sociálnej sieti sa rozbehla kampaň proti slovenskej spoločnosti, ktorej logo bolo na dodávke.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

14:07 Prevádzačov sa zatiaľ dolapiť nepodarilo a polícia po nich vyhlásila rozsiahle pátranie.

14:04 "Som šokovaný, hlboko šokovaný a naštvaný," povedal minister spravodlivosti Wolfgang Brandstetter.

14:03 Ide o mimoriadnu udalosť, kompetentní už zriadili krízový štáb.

14:00 Ministerka vnútra na tlačovke uviedla, že sa v krajine sprísnia kontroly a že požiada Európsku úniu o pomoc. 

13:54 Utečenci sa sťažovali na nedostatok vzduchu, lebo šofér údajne išiel zo Srbska bez zastávky.

13:53 Po otrasnom náleze polícia uskutočnila v oblasti viacerá akcie. Objavili tri malé dodávky neďaleko našich hraníc v Bruck an der Leitha. V jednej z nich bolo 34 utečencov, vrátane detí, ktoré sa sťažovali, že nemali dostatoch vzduchu.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: orf)

13:53 Presné číslo obetí nie je zatiaľ známe. Neoficiálne sa hovorí o 50 ľuďoch, policajný prezident priznal minimálne 30 obetí.

policjaný šéf a ministerka vnútra na tlačovke
Zobraziť galériu (25)
policjaný šéf a ministerka vnútra na tlačovke  (Zdroj: orf)

13:52 Kamión bol chladiarenský, bol zaparkovaný mimo hlavných ciest. Keď prišli policajti, už bolo cítiť hnilobný zápach a z dodávky vytekala tekutina.

13:40 "Podozrivá dodávka bola nahlásená o 11:30. Auto tam bolo zaparkované pravdepodobne od stredy," uviedol na tlačovke rakúsky policajný šéf Hans-Peter Doskozil a zároveň potvrdil úmrtia.

Políciu privolal zamestnanec spoločnosti, ktorá má na starosti správu ciest. Bola mu podozrivá odstavená dodávka. Ako informuje rakúsky Kronen Zeitung, auto objavili policajti odstavené na diaľnici A4 v spolkovej krajine Burgenland. Ako uvádza agentúra Reuters, v aute malo byť až 50 mŕtvych tiel, medzi nimi aj deti.

Masová vražda utečencov pri
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: krone.-at)

Utečenci sa podľa všetkého udusili. Šokujúce je, že na fotografii vidno auto, ktoré má slovenskú značku. Na dodávke je logo slovenskej spoločnosti, ktorá sa zaoberá výrobou potravín. Spoločnosť patrí známemu slovenskému podnikateľovi Andrejovi Babišovi.

Ministerka vnútra vyhlásila vojnu mafii, ktorá obchoduje s ľuďmi. "Toto je čierny deň pre Rakúsko," povedala Johanna Mikl-Laitnerová. Auto bolo nájdené medzi obcami Neusiedl a Parndorf neďaleko Neziderského jazera. 

 

Viac o téme: AutoUtečenciRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu