Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Osem krajín vrátane Slovenska vyzýva k vyšetrovaniu zločinov komunizmu

Josif Vissarionovič Stalin,
Josif Vissarionovič Stalin, (Zdroj: YouTube)

TALINN - V nedeľu na konferencii v estónskom Talinne, ktorá sa konala pri príležitosti výročia uzavretia Paktu Ribbentrop-Molotov, zástupcovia ôsmich východoeurópskych krajín vydali vyhlásenie vyzývajúce k zriadeniu medzinárodnej inštitúcie vyšetrujúcej zločiny komunizmu. Informovali o tom miestne noviny Postimees na svojej webovej stránke.

Dohodli sa na tom tri pobaltské krajiny - Estónsko, Lotyšsko a Litva - spolu s Poľskom, Českom, Slovenskom, Maďarskom a Gruzínskom.

Estónsky minister spravodlivosti Urmass Reinsalu pri tejto príležitosti uviedol, že komunistické a nacistické zločiny mali za následok milióny mŕtvych a milióny trpiacich smrťou svojich príbuzných. Estónsky národ utrpel veľké straty a v prípade, že by komunistická okupácia krajiny pokračovala aj ďalšie generácie, bolo by vyhynutie estónskeho národa nezvratné.

Reinsalu dodal, že na rozdiel od nacistických zločinov, ktoré sa dočkali odsúdenia počas Norimberského tribunálu, pre zločiny komunistického režimu v súčasnej dobe neexistuje žiadny medzinárodný právny orgán.

Počas konferencie o trestnom dedičstve komunizmu a nacizmu sa preto jej účastníci zhodli na zriadení expertnej pracovnej skupiny za účelom zriadenia práve takejto inštitúcie.

Pakt Ribbentrop - Molotov

Išlo o zmluvu medzi Hitlerovým Nemeckom a Sovietskym zväzom, ktorý viedol Stalin. Hitlerovi sa vďaka tomu podarilo nielen získať dôležitého spojenca ale garantovať aj jeho neutralitu v pripravovanej vojne.

Zmluva bola podpísaná v Moskve s dátumom 23. augusta 1939. Pomenovanie paktu vzniklo z priezvisk dvoch ministrov zahraničných vecí: Joachima von Ribbentropa a Vjačeslava Molotova. Stalin bol osobne prítomný. Hitler všetko usmerňoval telefonicky.

Vodcovia si medzi sebou tajne rozdelili sféry vplyvu v Poľsku, ktoré potom 1. septembra 1939 napadlo Nemecko zo západu a o 17 dní neskôr Sovietsky zväz z východu a to napriek tomu, že stále platila poľsko-sovietska zmluva o neútoční.

ZSSR v priebehu leta 1940 vojensky obsadil Lotyšsko, Estónsko aj Litvu, to aj napriek tomu, že Litva mala mať pôvodne osobitné postavenie. Fínsko bolo napadnuté v tzv. zimnej vojne, ZSSR sa však nepodarilo ho obsadiť podľa plánov. Zmluva o vzájomnom priateľstve oboch diktatúr mala mať platnosť 10 rokov a bola v podstate dodržiavaná až do 22. júna 1941, keď nacistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz. Uvádza sa vo wikipedii.

Viac o téme: Josif Vissarionovič StalinPakt Ribbentrop-Molotov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu