Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovák (48) urobil za hranicami niečo strašné: Británia kvôli nemu žiada celú Európu o spoluprácu

Eduard Petický Zobraziť galériu (2)
Eduard Petický (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Eduard Petický sa presťahoval do Spojeného kráľovstva len niekoľko dní po tom, čo ho na Slovensku prepustili z väzenia za znásilnenie. Začiatkom tohto mesiaca dostal v Británii doživotie za sériu ohavných zločinov na malých deťoch. Tento prípad bol poslednou kvapkou, po ktorej sa začali množiť výzvy na zavedenie spoločného registra sexuálnych delikventov, ktorý by podobným nešťastným udalostiam pomohol predísť.

Slováci vyvolali škandál v Británii: Na ostrovoch plánovali sprisahanie kvôli nešťastnej láske

Násilníci odsúdení v krajinách EÚ sa môžu voľne pohybovať po Veľkej Británii, pretože len šesť členských štátov má register sexuálnych delikventov. Patrí medzi ne Británia, Cyprus, Írsko, Malta, Rakúsko a Francúzsko.

Rovnaký systém neexistuje v 22 krajinách EÚ, čo znamená, že odsúdení zločinci môžu prísť do Spojeného kráľovstva bez toho, aby si úrady boli vedomé ich zvrátenej minulosti. Aktivisti preto teraz volajú po celoeurópskom programe, ktorý umožní cezhraničné zdieľanie údajov o sexuálnych delikventoch. Medzi tými, ktorí bojujú za zmenu, je aj Kate McCannová, matka zmiznutej Madeleine.

Výzvy na vytvorenie takejto databázy prichádzajú po odhalení zločinov Eduarda Petického, ktorého na Slovensku poslali do väzenia v roku 1998 za to, že spolu s dvomi komplicmi znásilnil v parku dve ženy. Po prepustení odcestoval v roku 2008 do Anglicka za "lepším životom", kde mal dovolené zostať, pretože úrady nevedeli o jeho odsúdení za znásilnenie, sexuálne zneužívanie a lúpeže vo svojej domovskej krajine.

Petický v Británii obchodoval s deťmi a sám ich aj zneužíval. Dievčatko sa vyjadrilo, že malo iba päť rokov, keď došlo k tejto strašnej udalosti. Slovák taktiež pohlavne zneužil chlapcov vo veku tri a päť rokov. Vyšetrovanie sa podľa portálu dailymail.co.uk začalo v septembri 2013, keď obete povedali dôveryhodnému dospelému, čo sa stalo a ten si to nenechal len pre seba.

Eduard Petický za ohavnosti dostal doživotie, jeho brata Ľudovíta (45) poslal súd do väzenia na 12 rokov za zločiny proti rovnakým dvom deťom a tretej obeti, ktorá mala 10 rokov. Trestné činy sa odohrali v rokoch 2010 až 2012 v Eastwoode pri Rotherhame.

Eduard Petický dostal doživotie.
Zobraziť galériu (2)
Eduard Petický dostal doživotie.  (Zdroj: profimedia.sk)

Jeho brat Ľudovít má údajne po autonehode mentalitu 10-ročného dieťaťa.
Zobraziť galériu (2)
Jeho brat Ľudovít má údajne po autonehode mentalitu 10-ročného dieťaťa.  (Zdroj: polícia)

Podľa sudcu Petra Kelsona sa prokuratúra aj polícia snažila s najvyššou naliehavosťou dopracovať k relevantným informáciám, ale trvalo im to 13 mesiacov, kým zistil, že ide o nebezpečného recidivistu. "Je to nevyhnutný dôsledok slobody pohybu, ale musíme niečo urobiť pre zlepšenie fungovania trestných registrov a ich využitia pri trestnom konaní," dodal.

Podľa agentúr na ochranu detí je to diera v systéme. Keď britské agentúry informujú ostatné krajiny o tom, že známi sexuálni delikventi cestujú do zahraničia, malo by to fungovať aj opačne.

Viac o téme: Eduard Petický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu