Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pád Číny nakazil celý svet: Európa a USA zažili chaos ako v deň pádu Lehman Brothers

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Čínska ekonomika rozpútalo dnes totálny chaos na burzách celého sveta. Európske a americké trhy sa naposledy takto prepadli v deň kedy vypukla svetová kríza v roku 2008.

Európske akcie dnes prudko padli v dôsledku pokračujúceho oslabovania čínskych trhov. Hodnota európskych akcií sa znížila o stovky miliárd eur. Informovala o tom agentúra Reuters.
      Akciové trhy vo Frankfurte nad Mohanom a Paríži klesli o 4,7 % respektíve o 5,4 %. Aténska burza stratila ďalších 10,5 %.

  Paneurópsky index FTSEurofirst 300 skončil dnešné obchodovanie so stratou 5,4 %, čo znamená, že trhová kapitalizácia indexu padla takmer o 450 miliárd eur. Index tak má za sebou najhorší deň od novembra 2008. Počas dňa klesol až o 7,8 %, čo bol najprudší pád od októbra 2008, keď krach investičnej banky Lehman Brothers spustil globálnu finančnú a hospodársku krízu. Index okrem toho smeruje k tomu, že v auguste zaznamená najvyššie mesačné straty od roku 2002. Hodnota akcií kótovaných na indexe klesla od začiatku augusta o vyše 1 bilión eur.

 

      Čínske akcie dnes oslabili viac než o 8 %. Šanghajský Composite index dnes odpísal 8,5 %. Investori sa totiž naďalej obávajú, že spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky sa vláde nepodarí zastaviť. Bol to najvýraznejší jednodňový pokles indexu od 27. februára 2007. Za celý uplynulý týždeň sa index prepadol o 11 %. Od júnového maxima už stratil 38 %.
      Investori očakávali, že práve po výraznom minulotýždňovom poklese hlavného indexu burzy v Šanghaji čínska vláda cez víkend oznámi dôraznejšie kroky na podporu akciových trhov.
     

 

 Index STOXX Europe 600 Basic Resources, ktorého súčasťou sú predovšetkým ťažobné akcie, dnes stratil 9,3 % a tituly z energetického sektora oslabili o 8,1 %. Čína je totiž jedným z najväčších spotrebiteľov kovov a ropy.

Ropa padá na minimum     

Ceny ropy klesli počas dnešného dňa zhruba o 4 % na nové 6,5-ročné minimá, pričom cena americkej WTI zaznamenala pokles pod 39 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je najmä vývoj v Číne, kde akciové trhy zaznamenali najväčší jednodňový prepad od začiatku svetovej finančnej krízy. To zvyšuje obavy trhov, že dopyt po komodite, ktorej je už teraz nadbytok, bude ďalej klesať. Informovala o tom agentúra Reuters.
      "Dnešný pokles (cien ropy) nie je o fundamentoch ropných trhov," povedal pre agentúru Reuters Carsten Fritsch, ropný analytik z Commerzbank. "Všetko je to dôsledok vývoja v Číne," dodal s tým, že trhy sa obávajú tvrdého pristátia čínskej ekonomiky a toho, že situácia by sa mohla čínskej vláde vymknúť spod kontroly.
      Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s októbrovým kontraktom klesla do 11.50 h SELČ o 1,85 USD (vyše 4 %) na 43,61 USD (38,66 eura) za barel. Počas dňa klesla až na 43,28 USD/barel, čo znamená novú najnižšiu hodnotu od marca 2009.
      Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala pokles o 1,50 USD (takmer 4 %) na 38,95 USD/barel. Počas dňa klesla až na 38,69 USD/barel.

 

USA najhoršie za štyri roky

Wall Street otvorila nový týždeň poklesom. Dôvodom je zhoršenie nálady investorov z dôvodu pokračujúceho oslabovania čínskych akciových trhov, ktoré malo výrazne negatívny vplyv aj na európske burzy. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
      Kľúčový americký index Dow Jones Industrial dnes niekoľko minút po otvorení padol viac než o 6 % a dostal sa najnižšie za 1,5 roka. Dow Jones neskôr vymazal časť strát a neskoro popoludní SELČ sa pohyboval na úrovni okolo 16.144 bodov, čo je o 1,92 % menej ako na začiatku obchodovania.
      Už v piatok (21. 8.) ukončil americký kľúčový index obchodovanie s najvyšším týždňovým poklesom takmer za štyri roky. Dôvodom sú obavy z prudkého ochladenia čínskej ekonomiky a jeho vplyvu na globálne hospodárstvo. Za uplynulé štyri obchodné dni Dow Jones padol celkovo o 8 %.
      Širší index S&P 500 sa dnes znížil o 2,21 % na 1927,32 bodu. Technologický výberový index Nasdaq 100 klesol o 2,30 % na 4100,55 bodu, pričom tesne po otvorení sa prepadol takmer o 10 %.
      Kľúčový nemecký index Dax dnes dočasne klesol o vyše 7 % a dostal sa pod úroveň 9400 bodov. Neskôr zmazal časť strát a približne jednu hodinu pred zatvorením bol na úrovni 9732,93 bodu, čo je o 3,87 % menej než v piatok (21. 8.) na konci obchodovania.
      Paneurópsky index FTSEurofirst 300 bol pred koncom obchodovania v strate 6,4 %, čo znamená, že počas dneška klesla celková trhová kapitalizácia indexu o vyše 500 miliárd eur.

 

Čínsky akciový trh ďalej oslabuje

Čínsky akciový trh vstúpil do nového týždňa s ďalším prepadom. Impulz k výpredajom poskytli nové opatrenia na podporu likvidity, ktoré však investori vyhodnotili ako nedostatočné, uviedla agentúra Reuters. Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy obchodované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, v pondelkovom rannom obchodovaní strácal 6,7 %. Šanghajský zložený index klesol o 6,6 % a prepadol sa najnižšie od marca.

Za minulý týždeň kľúčové indexy stratili viac ako 11 %. Medzi investormi rastú obavy, že centrálna vláda ustupuje od plánov na stabilizáciu kapitálových trhov. Centrálna banka síce počas víkendu dodala na medzibankový trh novú krátkodobú likviditu, to však veľká časť investorov vyhodnotila ako nedostatočnú náhradu za razantnejšie uvoľnenie menovej politiky.

"Trh smeruje nadol. Nemáme dobré správy, akcie sú stále drahé a nové peniaze neprichádzajú," uviedol Qi Yifeng, analytik spoločnosti CEBM. K pokračujúcemu prepadu trhov podľa neho jednoznačne prispela centrálna banka, keď počas víkendu nezmiernila požiadavky na kapitálové rezervy bánk. Investorov nepresvedčili ani aktualizované pravidlá umožňujúce penzijným fondom nakupovať akcie, dodal analytik.

 

Japonské akciové trhy sa v pondelok prepadli
 

Japonské akciové trhy v pondelok výrazne klesli. Príčinou bol predaj veľkého objemu akcií v reakcii na prepad akciových trhov druhej najväčšej svetovej ekonomiky, Číny. Nervozita z ochladenia globálnej ekonomiky spôsobila oslabenie hlavnej tokijskej burzy Nikkei už piaty deň v rade, keď v pondelok zaznamenala najväčší denný pokles od júna 2013. Japonský hlavný index klesol o 4,6 % na 18 540,68 bodu. Širší Topix oslabil o 5,9 % na 1 480,87 bodu. "Zatiaľ čo sú niektorí investori pripravení na najhorší scenár, teda ďalší pokles na trhu, ja si myslím, že súčasná úroveň predstavuje atraktívnu nákupnú príležitosť," povedal výkonný riaditeľ UBS Wealth Management Toru Ibayashi. Zároveň dodal, že Nikkei opäť vzrastie na úroveň 20 000 bodov, keď panický predaj akcií ustúpi. "Tiež veríme, že ak sa nálada zhorší ešte viac, centrálne banky (Číny, USA a Japonska) sú pripravené pomôcť, aby sa trh mohol postupne zotaviť," dodal Ibayashi.

Viac o téme: TrhyPádČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu