Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO popravy mrazených husí: Ruská komédia, embargo na európske potraviny v praxi

Husi pôjdu na popravu.
Husi pôjdu na popravu. (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruskom nariadená likvidácia európskych potravín, dovezených do krajiny napriek embargu, začína nadobúdať tragikomické rozmery. Tie tragické na vlastnej koži zažili kačky "podozrivého" pôvodu, ktoré colníci v Belgorodskej oblasti upálili zaživa. Pred usmrtením ich vraj uspali. No a tie komické... Stačí si pozrieť video, ktoré sa objavilo na internete a pochopíte, že priebeh ničenia mrazených husí môže naozaj vyzerať ako skeč z komediálneho seriálu.

Rusko embargom západných potravín reagovalo na sankcie, ktoré vlani proti Moskve vyhlásila Európska únia a USA za anexiu Krymu a podporu militantných donbaských separatistov. Zákaz dovozu vyvolal v Rusku kritické reakcie, ale Kremeľ na embargu trvá.

"Je to úplne mimo ľudské chápanie," komentovala krutú likvidáciu mladých kačíc hovorkyňa ruskej pobočky Medzinárodného fondu na ochranu zvierat (IFAW) Anna Filippovová. "Nikdy som nepočula, že by živé zvieratá takto zabíjali. Mali ich odoslať do krajiny, odkiaľ zásielka prišla," dodala v rozhovore pre moskovský rozhlas.

Zástupcovia ruskej agentúry Rospotrebnadzor, ktorá na zákaz potravinárskeho "kontrabandu" dohliada, čin belgorodských colníkov obhajujú. Káčata uložené v debnách neboli označené krajinou pôvodu a mohli byť pre konzumáciu nebezpečné. Zvieratá mohli byť nakazené vtáčou chrípkou alebo iným závažným ochorením a ich likvidácia bola podľa úradníkov správna.

Podľa Filippovovej ale také vysvetlenie neobstojí. Podľa ruských zákonov majú byť dovezené zvieratá v najmenej mesačnej karanténe a likvidácii podliehajú jedine v prípade preukázateľnej nákazy.

Ďalším problémom je podľa ruskej expertky surové zaobchádzanie so zvieratami, ktoré však ruské zákony nijako zásadne neriešia. V trestnom zákonníku sú podľa nej len dva odseky s trestnou sadzbou do dvoch tisíc rubľov pokuty (cca 30 eur), alebo páchateľom hrozí polročné väzenie.

Druhý prípad, ktorý sa odohral nevedno presne kde v Rusku, pôsobí na človeka ako nadsázka z trilógie Slnko, seno... Oficiálni predstavitelia odsúdia tri mrazené husi, ktoré nemajú označenie v ruskom jazyku, na "smrť". Všetko prebieha priamo v obchode a za prítomnosti kamery. Keď husiam prečítajú "rozsudok", vyberú sa s nimi na miestnu skládku, položia na zem, potom po nich prejde pásom buldozér a nahrnie ich do "hromadného hrobu".

Viac o téme: PotravinyRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu