Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Technopárty v Česku sa vymkla spod kontroly: Tisíce návštevníkov sa utrhli z reťaze!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEPLICE – Obrovská technopárty, na ktorej sa namiesto ohlásených 400 ľudí zúčastnilo napokon okolo 5000 návštevníkov nielen z ČR, ale aj zo Slovenska, Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, Talianska a Slovinska, sa dnes popoludní skončila v areáli bývalého utečeneckého tábora Červený Újezd v okrese Teplice.

Informoval o tom internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na ochranárske zdroje.
"Došlo k masívnemu porušovaniu lesného zákona, desiatky áut parkovali na miestach, kde je to zakázané. Hrozilo tiež obrovské nebezpečenstvo požiaru, pretože ľudia vo vyprahnutých lesoch zakladali ohne," citoval server slová Daniela Piteka zo Stráže ochrany prírody pri CHKO České středohoří.

Podľa neho sa ochranári snažili spoločne s vlastníkmi pozemkov vyzvať políciu na súčinnosť pri riešení porušení zákona. Na prístupovej ceste ale podľa Piteka stáli štyria policajti, ktorí fakticky robili stúpencom techna vrátnikov. To označil za škandálne. On sám od soboty vyzýval majiteľov zaparkovaných automobilov a karavanov, aby opustili lesné komunikácie a počas víkendu rozdal pokuty za viac ako 100.000 Kč.

Súčasne konštatoval, že účastníci technopárty boli absolútne nekonfliktní, vôbec nevedeli, že lesné pozemky si organizátori neprenajali a že na nich nesmú parkovať. Väčšina areál opustila po prvej výzve a pokuty platili iba tí, ktorí tak neurobili. Majitelia pozemkov teraz vyčísľujú škody, ktoré zanechali stúpenci techna. Starostka neďalekej obce Hrobčice Jana Syslová odhadla, že náklady na vyčistenie prístupových ciest a pozemkov obce - napriek tomu, že časť odpadkov účastníci akcie odviezli - môžu dosiahnuť do 100.000 Kč a avizovala, že náhradu škôd bude obec vymáhať od organizátorov podujatia. 

Všetci miestni občania si vydýchli, keďže dunenie rytmov, ktoré sťažovalo spánok, bolo podľa nich počuť až do vzdialenosti desiatich kilometrov.

Viac o téme: TechnopártyTeplice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu