Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Horor na leteckej šou v Rusku: VIDEO pádu bojového vrtuľníka, pilot zahynul

Pád vrtuľníka v Rusku Zobraziť galériu (2)
Pád vrtuľníka v Rusku (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský bojový vrtuľník Mi-28 sa dnes zrútil počas leteckej šou v Riazanskej oblasti a jeden z dvoch pilotov zahynul. Oznámila to spravodajská televízia Rossija 24. Riazaň leží asi 200 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Stroj sa zrútil dva kilometre od tribún, šou sledovali tisícky divákov.

Smrť pilota z elitnej predvádzacej skupiny potvrdilo ministerstvo obrany. "Pri plnení programu vysokej pilotáže sa vrtuľník dostal do plochej vývrtky a došlo k tvrdému pristátiu. Podľa správ z miesta nehody jeden z pilotov zomrel, stav druhého letca je uspokojivý," uviedlo ministerstvo.

Televízia NTV s odvolaním sa na očitých svedkov opísala, že jeden z troch vrtuľníkov sa zrazu začal točiť okolo svojej osi a následne sa zrútil. Kabínu bol schopný vlastnými silami opustiť len jeden z letcov, pre druhého, zraneného, ​​prišla sanitka. Asi 30 sekúnd po páde stroja došlo k výbuchu a požiaru, ktorý však bol rýchlo uhasený.

Agentúra TASS s odvolaním sa na očitých svedkov odhadla, že stroju zlyhal vyrovnávací rotor. Ministerstvo obrany následne upresnilo, že tesne pred pádom hlásil palubný systém poruchu hydrauliky.     

Nehodu vyšetruje komisia z veliteľstva vzdušných síl. Veliteľ letectva pozastavil ďalšie lety vrtuľníkov rovnakého typu, nazývaného v kóde NATO Havoc. Po havárii organizátori show na letisku v Dubroviči ohlásili, že dnešný program skončil.

Viac o téme: Vojenský vrtuľníkLetecká šouRiazaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu