Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tajné služby majú novú teóriu o stratenom lete MH370: V troskách sa našli ďalšie dôkazy

Nové dôkazy v prípade strateného letu MH370. Zobraziť galériu (9)
Nové dôkazy v prípade strateného letu MH370. (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

SAINT-DENIS – Vyšetrovatelia z francúzskeho ostrova Réunion, na ktorom sa našli trosky Boeingu 777, majú nové dôkazy potvrdzujúce ich teóriu o stratenom lete MH370. Objavili plastovú fľašu čínskej minerálky a prázdny obal od indonézskeho čistiaceho prostriedku. Tieto nálezy ich utvrdzujú v domnienke, že trosky lietadla, ktoré minulý rok v marci zmizlo počas letu z Kuala Lumpur do Pekingu, sa čoskoro nájdu. Američania už majú vlastné teórie o tom, čo sa skutočne stalo. Podľa tajnej služby bol za zmenou kurzu úmysel.

Väčšina z 239 pasažierov, ktorí boli na palube Boeingu 777 malajzijských aeroliniek, boli Číňania, a tak je pravdepodobné, že sa tam nachádzali aj čínske produkty, ako aj indonézske čistiace prostriedky. Pri pohľade na fotografie oboch fliaš však viacerí pochybujú, že pochádzajú zo strateného lietadla. Sú totiž pomerne zachovalé na to, že mali stráviť 14 mesiacov v Indickom oceáne.

Tajné služby majú novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

Tajné služby majú novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

Vyšetrovatelia sa tak naďalej spoliehajú na kus krídla, presnejšie flaperon (krídelko, ktoré zabezpečuje bočný náklon lietadla), že im pomôže vyriešiť jednu z najväčších záhad letectva. Dvojmetrový kus lietadla už je na ceste do Francúzska, kde ho preskúmajú experti z rôznych oblastí. Flaperon, obrastený mušľami, objavili na pobreží Saint Andre na ostrove Réunion v stredu.

Svet čaká na výsledky expertíz

Odvtedy sa nepotvrdilo ešte nič, hlavný komisár Austrálskeho úradu pre bezpečnosť dopravy Martin Dolan však povedal: „Stále sme presvedčení o tom, že toto sú trosky letu MH370. Tvar nájdeného objektu vyzerá veľmi podobne ako špecifická časť, ktorú spájame len s Boeingami 777.“ O necelých 24 hodín sa očakávajú prvé výsledky expertíz, na ktoré napäto čaká celý svet.

Johnny Begue (46) našiel trosky pri čistení pláže.
Zobraziť galériu (9)
Johnny Begue (46) našiel trosky pri čistení pláže.  (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

Ďalšie trosky lietadla hľadajú stovky domácich obyvateľov.
Zobraziť galériu (9)
Ďalšie trosky lietadla hľadajú stovky domácich obyvateľov.  (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

Nájdená časť krídla bude analyzovaná v armádnom zariadení používanom na testovanie lietadiel. Samotná spoločnosť Boeing, podľa amerických úradov, trosku identifikovala ako flaperon z ich lietadla. Presvedčenie, že ide o zvyšok strateného lietadla malajzijských aeroliniek, podčiarkuje aj fakt, že žiaden iný Boeing 777 nie je nezvestný.

Američania majú svoju verziu

Americké tajné služby už dokonca prišli s teóriou, čo sa s lietadlom stalo. Zo satelitných záberov je zrejmé, že Boeing 777 niekoľkokrát zmenil letovú trasu, teda kurz. Podľa nich to bolo úmyselné, nešlo teda o prispôsobenie sa situácii. Odborníci zo spoločnosti American Mobile Satellite Corp podľa dôkladnej fotodokumentácie flaperonu tvrdia, že táto časť krídla sa zlomila ešte vo vzduchu, nakoľko predná časť je nepoškodená.

Toto je obal z indonézskeho čistiaceho prostriedku, ktorý sa našiel na pláži.
Zobraziť galériu (9)
Toto je obal z indonézskeho čistiaceho prostriedku, ktorý sa našiel na pláži.  (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

Fľaša čínskej minerálnej vody
Zobraziť galériu (9)
Fľaša čínskej minerálnej vody  (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

V januári tohto roka boli pasažieri spolu s posádkou letu MH370 úradmi vyhlásení za mŕtvych. Ak by sa konečne našla aspoň väčšia časť lietadla, prinieslo by to rodinám obetí skutočný pokoj. Ďalšie zvyšky lietadla, ktoré sa mohli priplaviť na ostrov Réunion, hľadá aj početná skupina miestnych obyvateľov.

Viac o téme: MH370Boeing 777Malajzijské aerolinkyOstrov Réunion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu