Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po týždňoch zdanlivého ticha je to opäť tu: Európou sa valia provokácie v konflikte s Ruskom

Rusi vyslali na cvičenie do Pobaltia až 10 vojenských lietadiel. Zobraziť galériu (6)
Rusi vyslali na cvičenie do Pobaltia až 10 vojenských lietadiel. (Zdroj: RAF)

BRATISLAVA - Rusi zvyšujú vojenský tlak na baltské štáty. Stíhačky britského kráľovského letectva museli vzlietnuť, aby prerušili let až 10 ruských vojenských lietadiel. Ide zatiaľ o najväčšiu vojenskú misiu, ktorú museli Briti absolvovať za jeden deň. V strachu sú aj Fíni, až 900 tisíc mužov dostalo pokyny v prípade mobilizáciu. Obavy potvrdil aj fínsky minister obrany. Ten sa obáva invázie zelených mužíčkov z Ruska.

Briti narazili minulý piatok v Pobaltí až na desať ruských stíhačiek, píše britský portál Daily Mail. Rusi nasadili až štyri zo superrýchlych stíhačiek spolu s ostatnými vojenskými lietadlami. Stíhači RAF (Britského kráľovského letectva) museli vzlietnuť, aby prerušili cvičenie ruských pilotov, ktorí operovali na vzdušných hraniciach Pobaltia asi hodinu a pol, čo vyvolalo reakciu britských stíhačiek Typhoon, ktoré vzlietli z estónskej základne Amari.

Po týždňoch zdanlivého ticha
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RAF)

Rusi mali vyslať štyri stíhačy typu Suchoj Su-34, štyri stíhačky typu Mig-31 a dve lietadlá Antonov An-26. Vraj tam len trénovali, tvrdia Rusi. Briti píšu, že ruské Migy patria k najlepším stíhačkam a dokážu vystreliť ďalekonosnú raketu do vzdialenosti až 100 míľ.

Od mája tohto roku Briti operovali vo vzdušnom priestore už 18-krát, pričom za celý minlý rok to bolo iba 15-krát. Britské ministerstvo obrany tento incident potvrdilo. Kráľovské stíhačky následne ruských kolegov vyprevadili zo vzdušného priestoru Pobaltia.

Po týždňoch zdanlivého ticha
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RAF)

Britský minister obrany Michael Fallon sa nechal počuť, že Británia je pripravená dodržiavať svoje záväzky v NATO. Lotyšsko, Estónsko ani Litva nemajú dostatočné vzdušné sily na stráženie svojich vzdušných hraníc, preto im pomáhajú člesnké štáty NATO, pripomína BBC.

Britská stíhačka Typhoon (Tajfún)
Zobraziť galériu (6)
Britská stíhačka Typhoon (Tajfún)  (Zdroj: RAF)

Fínsky minister obrany sa obáva invázie "zelených mužíčkov"

Minister obrany Jussi Niinistö vo štvrtok pripustil možnosť objavenia sa tzv. "zelených mužíčkov" - ruských vojakov bez insígnií - na fínskych Alandských ostrovoch, informovala agentúra UNIAN. Fíni už v máji rozoslali 900 tisíc listov rezervistom s pokynmi, čo majú robiť v prípade "krízovej situácie".

Podľa nej vojenskí experti predpovedajú, že v prípade vypuknutia ozbrojeného konfliktu v Pobaltí alebo v oblasti Baltského mora sa Rusko môže pokúsiť obsadiť Alandy, ako aj švédsky ostrov Gotland. "Ministerstvo obrany sa začalo zaoberať otázkou, aký druh pomoci by ozbrojené sily poskytli Alandským ostrovom v prípade príchodu 'zelených mužíčkov'," vysvetlil Niinistö.

Vojaci NATO musia chrániť Pobaltie kvôli ruskému nebezpečenstvu
Zobraziť galériu (6)
Vojaci NATO musia chrániť Pobaltie kvôli ruskému nebezpečenstvu  (Zdroj: SITA)

Alandské ostrovy sú súostrovím v Baltskom mori s prevažne fínskou a švédskym obyvateľstvom. Súostrovie je autonómiou, ktorá je integrálnou súčasťou Fínska. Na základe ženevskej konvencie z roku 1921 majú Alandy osobitný štatút demilitarizovanej neutrálnej zóny.

V Rakúsku zaistili amerických vojakov

Vo viedenskom Schwechate zachytili 9 amerických vojakov, ktorí mali so sebou nelegálne držané zbrane. Vojaci mali údajne smerovať na cvičenia na Ukrajinu. Hovorca americkej armády David Westover povedal, že vojaci cestovali komerčným letom z Aljašky na Ukrajinu, aby sa zúčastnili cvičenia Saber Guardian. Rakúsko pritom nepatrí do NATO.

Rakúske noviny Kurier píšu, že držali zbrane, na ktoré nemali vybavené potrebné doklady. Medzi nimi boli samopaly M16 a pištole. Tie im zabavili a vojakov zobrali na výsluch. Následne kontaktovali americkú ambasádu. Vojaci by sa mali vrátiť naspäť na Aljašku.

NATO zvýšilo počet manévrov pri ruských hraniciach

Severoatlantická aliancia zvýšila počet každoročných vojenských cvičení pri ruských hraniciach, ako aj počet prieskumných letov, informovala dnes agentúra TASS s odvolaním sa na ruský rezort obrany. "V rokoch 2012 a 2013 usporiadalo NATO pri ruských hraniciach v priemere takmer 90-95 cvičení. Teraz je to približne 150," uviedlo ministerstvo. Počet prieskumných letov podľa neho vzrástol až deväťnásobne.

Šéf NATO Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (6)
Šéf NATO Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA)

Kyjevské velenie protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny medzitým informovalo, že "kombinované rusko-separatistické sily" zaútočili od včerajšieho večera do dnešného rána na pozície vojakov 105-krát. Podľa velenia ATO, na ktoré sa odvoláva agentúra UNIAN, nepriateľ ostreľoval vojakov zo zakázaných delostreleckých systémov, mínometov, tankov, bojových vozidiel pechoty, granátometov a ručných zbraní.

Viac o téme: StíhačkaArmádaRuskoNATOFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu