Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kurdskí vzbúrenci zaútočili na domy policajtov a sudcov v Turecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA – Kurdskí vzbúrenci zaútočili v utorok večer v tureckej provincii Hakkari na obydlia predstaviteľov tureckej polície a súdnictva. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu útok ručnými strelnými zbraňami podnikli militanti zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v provincii Hakkari, ležiacej neďaleko turecko-irackých štátnych hraníc. Pri streľbe sa nikto nezranil.

O útokoch kurdských vzbúrencov a militantov z organizácie Islamský štát (IS), ako aj o odvetných opatreniach Turecka bude dnes podľa agentúry AP pravdepodobne na neverejnom zasadaní rokovať aj turecký parlament. 

Lietadlá tureckých vzdušných síl začali s bombardovaním pozícií kurdských vzbúrencov v Iraku a na juhu Turecka po tom, ako sa PKK minulý týždeň prihlásila k zodpovednosti za zabitie dvoch tureckých policajtov. Okrem postavení PKK útočia turecké lietadlá v Sýrii aj na pozície extrémistov z Islamského štátu.

Turecké vzdušné sily podnikli doposiaľ najväčší nálet na kurdských povstalcov 

Turecké vzdušné sily podnikli v noci nadnes ďalší útok na postavenia kurdských vzbúrencov na severe Iraku. Išlo o najmohutnejší nálet od minulého týždňa, keď sa vzdušné operácie tureckého letectva proti militantom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) začali. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa nemenovaného tureckého dôstojníka viacúčelové lietadlá typu F-16, ktoré vzlietli zo základne Diyarbakir na juhovýchode Turecka, zasiahli v Iraku šesť cieľov. "Útok v noci nadnes bol najväčším, odkedy sa ťaženie minulý týždeň začalo," uviedol nemenovaný turecký dôstojník.

Turecko začalo bombardovať tábory PKK v severnom Iraku v piatok, pričom podľa tureckých predstaviteľov ide o reakciu na vraždy policajtov a vojakov, z ktorých vláda v Ankare obviňuje kurdských vzbúrencov. Okrem cieľov PKK v Iraku a na juhu Turecka bombarduje turecké letectvo aj pozície militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Po útoku na oddiel policajtov bombardovalo turecké letectvo v utorok ciele PKK aj v juhotureckej provincii Širnak. V rámci ťaženia proti Islamskému štátu a militantom z PKK zadržali turecké bezpečnostné sily v 39 provinciách celkovo 1302 osôb.

Viac o téme: TureckoKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu