Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obrovská strata v českej ZOO: Zomrela samica takmer vyhynutého druhu nosorožca

Nabiré
Nabiré (Zdroj: SITA)

DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM – V zoologickej záhrade v českom meste Dvůr Králové nad Labem uhynula samica nosorožca Nabiré, ktorá bola jednou z piatich severných bielych nosorožcov na svete. Príčinou smrti bola prasknutá cysta, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

Samica uhynula v pondelok večer. "Nabiré mala zdravotné komplikácie už dlhší čas. Pretože išlo o jednu z posledných žijúcich samíc na Zemi, zoo čo najrýchlejšie zabezpečila odber genetického materiálu, ktorý by mohol pomôcť v úsilí o záchranu severných bielych nosorožcov," uviedol krajský radný pre oblasť cestovného ruchu Otakar Ruml.

"Ide o ťažko opísateľnú stratu. Nabiré bola najvľúdnejším nosorožcom, akého sme v zoo chovali. Nejde však len o to, že sme ju mali veľmi radi. Jej smrť je predovšetkým symbolom katastrofického úbytku nosorožcov v dôsledku nezmyselnej ľudskej chamtivosti. Smrť Nabiré priblížila ďalší zvierací druh k úplnému vyhubeniu," povedal riaditeľ zoo Přemysl Rabas.

Nabiré prišla na svet 15. novembra 1983 v Zoo Dvůr Králové ako len druhý severný biely nosorožec odchovaný v ľudskej starostlivosti. Celý život prežila v Dvore Králové.  "Patologická cysta vo vnútri tela Nabiré bola obrovská, po vypustení tekutého obsahu vážila ešte 40 kilogramov. Neexistovala nijaká možnosť, ako ju liečiť," uviedol podľa iDNES.cz zoológ Jiří Hrubý.

Viac o téme: Dvůr Kráľové nad Labem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu