Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Briti sú v strachu, obávajú sa o princa Williama: Mobilnú aplikáciu môžu zneužiť teroristi

princ William Zobraziť galériu (3)
princ William (Zdroj: Foto: SITA)

LONDÝN - Britský denník údajne odhalil medzeru v zaistení bezpečnosti princa Williama. Zistil, že vďaka lacnej aplikácii je možné roky detailne sledovať v poradí druhého následníka na britský kráľovský trón, ktorý je zamestnaný ako pilot záchranného vrtuľníka. Tento program by mohli zneužiť teroristi na útok.

Britský denník Daily Mail napísal, že v sobotu večer, po tom čo na toto riziko upozornil, vypukol bezpečnostný poplach. Ide o aplikáciu v hodnote 2,99 libry (približne 4,2 eur), s ktorou je možné získať presné údaje o polohe Williamovho vrtuľníka, o smere letu, rýchlosti a výške.

Briti sú v strachu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Užívateľ si môže prekvapivo nastaviť aj príjem upozornenia na každý štart princovho stroja k záchrannej akcii zo základne na cambridgeskom letisku. Pritom môže takisto prijímať v reálnom čase letové dáta z transpondéra helikoptéry. Program taktiež odhaľuje, kde helikoptéra pristáva. Prítomnosť princa Williama na rôznych miestach pri oficiálnych návštevách býva vopred známa, ale v prípade záchranných letov nie je podľa expertov možné miesta pristátia najprv skontrolovať.

Kráľovská rodina v deň krstu malej princezny
Zobraziť galériu (3)
Kráľovská rodina v deň krstu malej princezny  (Zdroj: SITA)

Daily Mail tvrdí, že tento týždeň aplikáciu vyskúšal, keď William letel k dopravnej nehode. S využitím podrobných informácií na displeji mobilu bol potom fotograf denníka v presnom okamihu pristátia na letisku. "Terorista vybavený ručným granátometom, strelou zem-vzduch alebo dokonca aj menej sofistikovanou zbraňou, by nemal veľké problémy zasiahnuť Williamovo lietadlo, ktoré spravidla lieta vo výške pod 500 metrov, rýchlosťou len okolo 250 kilometrov za hodinu," napísal denník.

Viac o téme: MobilAplikáciaPrinc Wiliam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu