Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Islamský štát zverejnil VIDEO plánu invázie do Európy: Na Balkáne vypukla panika!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube)

BELEHRAD - Islamský štát zverejnil svoju ďalšiu potencionálnu obeť. Na internete sa objavilo video, ktoré ohlasuje inváziu džihádistov na Balkán. To by znamenalo už iba krok od hraníc Slovenska. Informovali o tom srbské médiá, v ktorých táto správa vyvolala veľký rozruch.

Video oznamuje, že islamisti sa postupne zmocnia balkánskych krajín ako je Srbsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Macedónsko či Čierna Hora. Informoval o tom včera aj srbský portál Blic.rs. Ten spomína, že vo videu sa oslavuje príchod radikálnych islamistov. "Radujte sa, na Balkán sa blížia lepšie časy, blížia sa moslimovia, sme Islamský štát."

Ďalšie verše vo videu ohlasujú skorý príchod zabijakov do Srbska, aj keď s tým nebudú súhlasiť. Ďalší na rad by mali prísť Chorváti a takto to postupne pokračuje so všetkými krajinami na Balkáne, pričom islamisti odkazujú Balkáncom, aby sa z ich príchodu tešili. Slovenské more je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov nehovoriac o tom, že Chorvátsko je iba na skok od Slovenska.

Srbi reagujú na hrozbu

Islamisti sú známi svojou propagandou a dokonale upravenými videami, ktoré majú šíriť strach medzi potencionálnych nepriateľov či budúce obete. Dnes Srbi vydali ďalší článok, v ktorom sa pýtali ministra obrany, ministra vnútra  či bezpečnostného analytika, ako sú pripravení na hrozbu Islamského štátu.

Autority ubezpečovali, že úrady sú pripravené reagovať na potencionálnu hrozbu a robia všetko pre to, aby nebezpečenstvu islamistov zabránili. Politický analytik Dragan Simeunović dokonca inváziu na Balkán vylúčil, pretože podľa neho nemajú radikáli dostatočné kapacity na uskutočnenie svojho sna.

Desivý pohľad na Balkán
Zobraziť galériu (4)
Desivý pohľad na Balkán  (Zdroj: YouTube)

Chorváti: Je to propaganda

Chorváti sa taktisto obrátili na odpovede bezpečnostných analytikov, aby im prezradili ako je to s hrozbou Islamského štátu. Expert, ktorý si neželal byť menovaný pripomenul, že kvôli geografickej polohe je Balkán pomerne blízko k Blízkemu východu a pripomenul tiež, že sú v NATO, čo zvyšuje hrozbu, no ako reálnu ju nevidí. Expert na geopolitiku a profesor Vlatko Cvrtila tiež tvrdí, že ide iba o klasickú propagandu islamistov, aby lákali ďalších nasledovníkov.

Islamský štát zverejnil VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Radikáli z Islamského štátu už vyzvali k džihádu na Balkáne

Islamisti hlásiaci sa k radikálnej organizácii Islamský štát (IS) vyzvali k "svätej vojne" (džihádu) na Balkáne. Urobili tak vo videoprehlásení, o ktorom vyše pred mesiacom, deň pred návštevou pápeža Františka v Bosne, informovali miestne médiá.

Videozáznam dlhý 21 minút mal logo produkčnej spoločnosti zaoberajúcou sa propagáciou IS a bol podobný iným materiálom vysielaným touto organizáciou. Dátum, kedy bol zhotovený, nebolo možné určiť. Na snímke je vidieť desiatku osôb údajne pochádzajúcich z Bosny, Albánska a Kosova.

Nejde o prvé video, na ktorom islamisti z Balkánu vyzývajú k „svätej vojne“, avšak tentoraz počítali s väčším dopadom vzhľadom k ceste Františka do Bosny. Aj keď neobsahoval žiadnu zmienku o sobotňajšej návšteve najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi v Sarajeve, vyvolal obavy. Jeden z kosovských Albáncov, ktorý sa predstavil ako Abú Mukatil Al-Kosovo, vyhlásil, že „neveriaci“ na Balkáne čakajú „strašné dni“.

Viac o téme: SrbskoBalkánChorvátskoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu