Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kramný prvýkrát na súde otočil: Po týchto desiatich dôkazoch pripustil vraždu

Petr Kramný
Petr Kramný (Zdroj: profimedia.sk)

OSTRAVA - Megaproces v Česku s obžalovaným Petrom Kramným pokračuje dnes siedmym dňom. Pred ostravský senát sa postavil znalec na elektrotechniku a silnoprúd Karel Sokanský a potvrdil, že matka s dcérou v Egypte mohli zomrieť po zásahu elektrickým prúdom. Sieť v hotelovej izbe bola natoľko silná, že mohla byť smrtiaca. Z vraždy ženy a jej dcérky je obžalovaný otec a manžel obetí.

Včerajšia výpoveď znalcov Kramnému priťažila. Všetci jednoznačne vyvrátili Kramného tvrdenie o otrave. Zhodli sa na tom, že ženy mohli zomrieť po zásahu elektrinou.

Súdny proces pokračuje siedmym dňom

Podľa obžaloby Kramný zabil svoju manželku a dcéru elektrickým prúdom. Obe Češky podľa výsledkov pitvy zomreli na následky zástavy srdca práve po zásahu elektrickým prúdom. Obžalovaný muž ale vinu odmieta. "Bolo to možné urobiť. Ako na izbe, tak aj v sprche. Jedným alebo dvojpólovým dotykom," povedal znalec.

Podľa znalca, ktorého cituje český portál tn.nova.cz, by náhodný úraz elektrickým prúdom v hotelovej izbe s následkom smrti, bol veľmi nepravdepodobný. Prostredie v izby je podľa neho nevodivé a riziko úrazu takmer nulové. Ako ďalej opísal, smrť v izbe mohla nastať pri dvojpólovom dotyku. Teda cez telá by musel pripojiť dva káble - živý vodič a uzemnenie. V kúpeľni by podľa experta stačil jednopólový vodič. "Keď stojíte napríklad len na mokrej podlahe, môže dôjsť k fibrilácii srdca a smrti," uviedol.

Na usmrtenie Klárky mohol stačiť nepriamy zásah prúdom, ak sa dotkla maminho tela. Podľa znalca na to stačil aj kontakt ústami a rúk, čo už včera naznačili iní experti. Ako Sokanský ďalej povedal, na vraždy by stačila len predlžovacia šnúra. Ak by ženy boli vystavené elektrickému prúdu len dve sekundy, došlo by k smrteľnému zraneniu. 

Kramný dnes na súde prvýkrát nepriamo pripustil, že dievčatá mohli zomrieť po zásahu elektrinou. Znalca sa pýtal, ako reaguje človek, ktorého elektrina zasiahne, či kričí. Znalec odpovedal, že po zásahu stuhne človeku svalstvo. Preto Kramný uvažoval nad tým, že keby niekto vošiel do izby a takto chcel vraždiť, iná osoba, ktorá by práve spala, by to nemusela vôbec počuť. Sudkyňa ale Kramného úvahy považuje za hodnotenie dôkazov a odmietla ich zaprotokolovať.

Zásadné rozdiely vo výpovedi Kramného a znalcov

1.  Kramný povedal, že dievčatá zomreli v posteli počas spánku. Znalec Dokoupil však našiel na tele Klárky úrazové zmeny, ide o poranenia, ktoré môžu vzniknúť po páde na tvrdú podložku.

2.  Kramný tvrdil, že Klárkino telo bolo po tom, čo ju našiel mŕtvu, úplne ľadové. To znalec vyvrátil, aj keď nemohol byť na mieste krátko po nešťastí, uviedol, že telo tuhne od hlavy k dolným končatinám. Asi pol až jeden a pol stupňa Celzia za hodinu. Podľa egyptskej správy teplota tela bola 27-28 stuňov Celzia. Klárkino telo teda nemohlo byť ľadové aj vzhľadom na teploty v krajine. 

3. Otec a manžel nahlásil úmrtie o tretej hodine v noci. Tvrdil, že s dievčatami komunikoval ešte o 22-hej hodine. Výpoveď sa opäť nezhoduje s pitevným nálezom. Znalec našiel na tele Klárky posmrtné škvrny na prednej časti tela aj na zadnej. To nasvedčuje tomu, že s telom niekto manipuloval. Približne 10 hodím po úmrtí telo niekto pretočil z brucha na chrbát.

4. Kramný povedal, že Klárku našiel mŕtvu ležať na boku. Podľa znalca to tak nebolo, pretože tomu nezodpovedajú posmrtné škvrny. Tie našli na tvári na prednej strane a polohe na boku nezopovedajú. Podľa experta muselo telo ležať na bruchu niekoľko hodín.

5. Kramný tvrdí, že jeho najbližší zomreli na otravu. V telách znalci žiadne stopy po otrave alebo intoxikácii nenašli. Znalec Dokoupil pred senátom povedal, že po zhrnutí všetkých skutočností označil za príčinu smrti zlyhanie srdca po zásahu elektrickým prúdom, podľa neho išlo o násilnú smrť.

Znalkyňa Smatanová tieto slová potvrdila, aj podľa nej bol bezprostrednou príčinou smrti zásah elektrickým prúdom, a teda násilná smrť. Píčina smrti je takmer jednoznačná. 

6. Kramný tvrdil, že dievčatá mali zažívacie ťažkosti a hnačky. Podľa znalcov bola v zažívacom trakte obetí bežná stolica. Nenašli nič, čo by vypovedalo o hnačkovom ochorení.

7. Podľa znalca Dokoupila sa v mozgu a srdci obetí našlo príliš veľa tekutej krvi. Ak by došlo k otrave, postupne by odchádzali funkcie a v orgánoch by tak bolo málo krvi.

8. Znalec vyvrátil aj Kramného slová o tom, že Klárka vracala. Nenašiel žiadne poleptanie sliznice, pažeráka, ani ústnej dutiny. Egyptská pitevná správa uvádza, že žalúdok bol negatívny.

9. Znalec sa vyjadril aj k fotkám, ktoré vznikli krátko pred pitvou v Egypte a do Česka sa dostali len pred niekoľkými týždňami. Podľa znalca sú na nich badať hnedasté Klárkine ústa, čo mohlo byť spôsobené elektrinou. Podľa Smatanovej je na fotkách vidieť rozsiahle škvrny na telách obetí, čo hovorí o tom, že smrť u žien nastala rýchlo. Nešlo teda o pozvoľné umieranie, ktoré je typické pre dehydratáciu. 

10. Expert nespozoroval na Klárkinom tele stopy po resuscitácii, čo nasvedčuje tomu, že Kramný dcérku neoživoval.  

 

 

 

Viac o téme: VraždaSúd MonikaKlárkaPetr Kramný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu