Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Američania znižujú stavy: Armádu do dvoch rokov opustí 40 000 vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká armáda plánuje znížiť počty svojich vojakov o 40.000 počas najbližších dvoch rokov a dotkne sa to všetkých jej domácich aj zahraničných vojenských základní, informoval podľa agentúry Reuters v utorok denník USA Today. Dodal, že armáda plánuje znížiť súčasne o 17.000 stavy civilných zamestnancov.

Tieto škrty by znížili počty vojakov armády v aktívnej službe zo súčasných asi 490.000 na 450.000, čo by bolo najmenej od toho času, ako USA vstúpili do druhej svetovej vojny. Zníženie počtov bolo ohlasované už vo februári 2014, keď vtedajší minister obrany Chuck Hagel predstavoval rozpočet Pentagónu na finančný rok 2015. Tieto počty sú zahrnuté aj vo štvorročnom pláne Pentagónu - Quadrennial Defense Review 2014 (Štvorročný prehľad obrany 2014).

Predstavitelia obrany v utorok potvrdili, že armáda ide uskutočniť plán redukcie vojenského aj civilného personálu. Očakáva sa, že podrobnosti o tom, ktorých jednotiek sa dotknú, oznámia vo štvrtok.

K personálnym škrtom dochádza v čase, kedy sa Pentagón pokúša absorbovať plánovanú redukciu výdavkov na obranu vo výške takmer jedného bilióna dolárov počas desaťročia.

Viac o téme: USABarack obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu