Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Osudný deň pre Grécko a Európu: Kľúčový summit sa skončil, rozhodnúť sa má v nedeľu

Alexis Tsipras Zobraziť galériu (11)
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY/BRUSEL – Grécky premiér Alexis Tsipras sa dnes večer na mimoriadnom summite eurozóny prvýkrát po nedeľňajšom referende vo svojej krajine stretne s ostatnými predsedami vlád či prezidentmi štátov platiacich eurom. Predstaviť by im mal nový návrh, ako by Grécko, ktorému stále hrozí bankrot, mohlo získať potrebnú finančnú pomoc po tom, čo pôvodné podmienky Gréci v hlasovaní jednoznačne odmietli. Slovensko na summite eurozóny odpisovanie dlhov Grécku odmietne.

Náš ONLINE sa skončil, sledujte nás s novinkami o Grécku aj zajtra ráno.

23: 52 Mimoriadny summit o osude Grécka sa skončil. Alexis Tsipras odchádza.

Alexis Tsipras odchádza zo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

23:42 Konečný termín je v nedeľu. Buď dosiahneme dohodu na konci týždňa, alebo zvolám Európsku radu v nedeľu popoludní.

 

23:31 Podľa slovenského premiéra Fica predseda EK Juncker na summite eurozóny oznámil, že komisia sa pripravuje aj na "plán B", teda grécky odchod z eurozóny.

Robert Fico
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

23:12 Tusk a Merkelová potvrdili nedeľu ako finálny deň summitu. Prezident Európskej únie Donald Tusk dnes v Bruseli povedal, že posledný termín pre dosiahnutie dohody o novom balíku pomoci pre Grécko "sa skončí tento týždeň" a dodal, že na nájdenie "konečnej dohody" zostáva päť dní. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Merkelová pre agentúru Reuters povedala, že lídri všetkých 28 členských krajín EÚ sa stretnú, aby rokovali o podpore Grécka za podmienky, že grécky premiér Alexis Tsipras predloží do štvrtka uspokojivé podrobné návrhy na reformy spolu so žiadosťou o požadovaný úver. Merkelová vyjadrila nádej, že dostane od Grécka tento týždeň dostatočné reformné návrhy, ktoré jej umožnia požiadať nemecký parlament, aby schválil rokovania o novom dlhodobom programe pomoci pre Atény.

Donald Tusk (vľavo), Angela Merkelová (napravo v strede) a Francois Hollande (vpravo).
Zobraziť galériu (11)
Donald Tusk (vľavo), Angela Merkelová (napravo v strede) a Francois Hollande (vpravo).  (Zdroj: SITA)

23:05 Volal som všetkým lídrom EÚ a snažil som sa nájsť konsenzus. Všetky strany zdieľali zodpovednosť za súčasné status quo.

22:42 Autority eurozóny sú pripravené spraviť všetko, čo je potrebné na zaistenie finančnej stability celej eurozóny, povedal Donald Tusk.

 

21:51 Vladimir Putin telefonoval s Francoisom Hollandom, riešili Grécko a situáciu v eurozóne

 

21:17 Situácia za rokovacím stolom v Bruseli...

 

20:41 Grécko chce od partnerov v eurozóne, aby pristúpili na dočasné riešenie jeho finančných potrieb, ktoré by pokrývalo obdobie do konca júla. Počas tohto obdobia by sa hľadala dlhodobejšia dohoda o riešení gréckej krízy. Uviedol to zdroj z gréckej vlády. Informovala o tom agentúra Reuters. "Grécka strana navrhuje predbežné riešenie platné do konca mesiaca... s cieľom pripraviť počas tohto obdobia rozsiahlu a životaschopnú dohodu," uviedol zdroj.

20:22 Predstaviteľ gréckej vlády dnes pripustil, že je nepravdepodobné, že by sa grécke banky otvorili tento týždeň, a to napriek predchádzajúcim vládnym sľubom. Banky sa zavreli pred viac ako týždňom po ohlásení referenda o ďalšom vyjednávaní s eurozónou, keď už masívny výber vkladov zo strany obyvateľov prekročil únosnú hranicu. Výber peňazí bol obmedzený na 60 eur denne a pre dôchodcov na 120 eur týždenne. Námestník ministra pre reformu štátnej správy Jorgos Katrugalos v gréckom rozhlase upozornil, že je pre otvorenie bánk nutné prijať príslušné administratívne rozhodnutie, čo sa zatiaľ nestalo. "To asi nebude technicky možné tento týždeň," povedal.

20:15 Štátnici jednajú na summite v Bruseli - zľava nemecká kancelárka Angela Merkelová, šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, francúzsky prezident François Hollande, španielsky premiér Mariano Rajoy, grécky premiér Alexis Tsipras a jeho taliansky náprotivok Matteo Renzi.

Štátnici konajú na summite
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

20:02  Európske akcie pred mimoriadnym summitom o Grécku zoslabli. Pozornosť investorov sa sústredí na rokovanie o riešení gréckej dlhovej krízy. Dnešný mimoriadny summit eurozóny mnohí považujú za poslednú šancu pre Atény zabezpečiť si ďalšiu pomoc. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 klesol o 1,6 percenta a index Euro STOXX 50, ktorý sleduje predná akcie v eurozóne, oslabil o 2,1 percenta.

19:50 Novinári práve zistili, že ich akreditácia neplatí len pre dnešný summit, ale po celý júl. Znamená to, že bude summitov viac?

 

19:32 Alexis Tsipras hovorí so guvvernérom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim

Osudný deň pre Grécko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

18:50 Mimoriadny summit eurozóny o osude Grécka sa začal 

 

18:30 Alexis Tsipras sa stretol s Merkelovou, Hollandom a Junckerom pred začiatkom summitu eurozóny.

Alexis Tsipras jednal s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

18:26 Obama telefonoval s Tsiprasom. Spojené štáty americké podporujú skoré riešenie gréckej dlhovej krízy s cieľom udržať Atény v eurozóne. Americký prezident Barack Obama o tom ubezpečil gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa v telefonickom rozhovore, ktorý sa uskutočnil pre krízovým summitom eurozóny. Agentúra Reuters citovala gréckeho vládneho predstaviteľa, podľa ktorého Tsipras Obamu informoval, že Grécko požiada veriteľov o nové záchranné úvery.

18:03 Po skončení posledného záchranného programu pre Grécko chýba teraz právny základ pre rokovania s Aténami, upozornila pri príchode na mimoriadny summit eurozóny nemecká kancelárka Angela Merkelová. Zdôraznila tiež, že vec musí byť vyriešená nasledujúce dni. Francúzsky prezident Francois Hollande po príchode uviedol, že teraz je potrebná zodpovednosť, solidarita, ale aj rýchlosť.

17:40 Grécko veľmi skoro požiada o pomoc z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), povedal po dnešnom rokovaní ministrov financií krajín platiacich eurom šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Holandska. O žiadosti by podľa neho už v stredu dopoludnia mali prostredníctvom telekonferencie ministri znovu konať. Grécky minister Euklidis Tsakalotos dnes ešte nové návrhy Atén na riešenie situácie podľa Dijsselbloema neposkytol. Grécky predstavy by mal Tsakalotos ponúknuť čo najskôr, myslí si Dijsselbloem. Tento vývoj bude podľa neho štartom rokovaní. Príslušné inštitúcie potom musia rýchlo zhodnotiť finančnú situáciu Grécka, jeho potreby a udržateľnosť dlhu.

Prehlásenie Dijsselbloema po skončení jednanie ministrov financií eurozóny

16:54 Grécko dnes pred mimoriadnym summitom eurozóny v Bruseli prekvapivo neprinieslo žiadne nové písomné návrhy na dohodu o medzinárodnej finančnej pomoci tejto zadĺženej krajine. Podľa nemenovaného zdroja, ktorý citovala agentúra Reuters, sa grécka delegácia obmedzila na hmlistý sľub, že tak urobí "možno" v stredu. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz potvrdil, že ten istý deň má grécky premiér Alexis Tsipras vystúpiť na pôde parlamentu. Podľa agentúry ANSA navyše Tsipras chce žiadať o preklenovací úver vo výške sedem miliárd eur, aby sa zabránilo štátnemu bankrotu.

16:39 Jednanie euroskupiny pre dnešok skončilo, oznámil fínsky minister financií Stubb na sociálnej sieti Twitter

 

16:19 Mario Draghi jedná pred summitom eurozóny s prezidentom EÚ Donaldom Tuskom

16:01 Odchod Grécka z eurozóny nie je možné riskovať, povedal dnes francúzsky premiér Manuel Valls. Základy dohody o finančnej záchrane tejto zadĺženej krajiny podľa neho existujú a diskusia o znížení dlhu by nemala byť tabu. Bývalý britský minister zahraničia William Hague dnes v tamojšom tlači varoval, že súčasná situácia v Grécku je podľa neho iba začiatkom krízy eurozóny a že "ďalšie na rade" sú Taliansko a Španielsko.

Francúzsko je presvedčené, že takzvaný Grexit, teda odchod Grécka z eurozóny, nie je možné riskovať z ekonomických ani z politických dôvodov. "Vystúpenie Grécka z eurozóny by predstavovalo riziko pre svetový hospodársky rast a ekonomiku," povedal dnes Vall rozhlasovej stanici RTL. Pre Európsku úniu teraz podľa neho nastal rozhodujúci okamih.

 

 

15:42 Gréci dorazili do Bruselu bez nového návrhu riešenia ich zdevastovanej ekonomiky. Informuje britský denník Financial Times. Vyzerá to na veľmi horúcu noc, keďže ani druhá strana (lídri EÚ)  nechce robiť ústupky. 

15:02 Slovensko na summite eurozóny odmietne odpisovanie dlhov Grécku. Robert Fico to práve oznámil na zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti. Odpisovanie dlhov absolútne vylúčil. Je vraj zvláštne, že ide na rokovanie bez akýchkoľvek podkladov. Podľa jeho názoru sa zrejme veľké krajiny už dohodli a im len ukážu návrh. Budú využívať únavu a rozhodnutie zrejme padne niekedy neskoro v noci. Správu priniesla RTVS.

14:45 Gréckym lekárňam dochádzajú zásoby, pacientom trpezlivosť. "Odkaz Európe, že voláme SOS," hovorí Flora (66) a po lícach jej stekajú slzy. "Potrebujeme vedieť, či nám pomôžu, alebo nie. A tú odpoveď potrebujeme." Zásoby sa nebezpečne tenšie. Keď pacient príde so žiadosťou o sedem balení konkrétneho lieku, môže si objednať len dve. Vládne reštriktívne pravidlá povoľujú lekárňam mať len obmedzené množstvo zásob, vysvetľuje Flora.

Osudný deň pre Grécko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

A zúfalá finančná situácia znamená, že majú problémy kúpiť si aj to malé množstvo, čo môžu. Denné dodávky liekov sa scvrkli na jednu igelitovú tašku naplnenú krabičkami. V zásuvkách a vitrínach zostáva prázdno. Farmaceutickým firmám údajne gréckej nemocnice a štátne zdravotné poisťovňa dlhuje viac ako 1,1 miliardy eur - nezaplatili im od decembra minulého roka.

14:20 Odchod Grécka z eurozóny si v súčasnosti želá polovica Francúzov. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá odkazuje na výsledky prieskumu agentúry Odoxa zverejnené v dnešnom vydaní denníka Le Parisien. Internetový prieskum, na ktorom sa zúčastnilo 1003 ľudí, uskutočnili v pondelok, teda jeden deň po referende v Grécku, kde voliči jednoznačne odmietli podmienky pokračovania programu záchrany tamojšej ekonomiky. Spomedzi opýtaných 75 percent nesúhlasilo s výrokom, že "politika šetrenia je jedinou cestou z ekonomickej krízy v Európe", zatiaľ čo 55 percent sa vyslovilo v prospech reštrukturalizácie gréckeho dlhu. 

14:11 Akýkoľvek návrh, ktorý dnes Grécko predloží veriteľom, musí byť vierohodný. Vyhlásil to Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, pred začiatkom mimoriadneho summitu o Grécku. "Potrebujeme si najskôr vypočuť gréckou vládu ... Zistiť, ako chcú dospieť k dohode," povedal Dijsselbloem a upozornil, že dnešné rokovania budú obzvlášť ťažké. Euroskupina nemôže totiž akceptovať výsledok, ktorý poškodí jej dôveryhodnosť - a to je aj základné kritérium akejkoľvek dohody s Gréckom. Dohoda musí byť podľa Dijsselbloema presvedčivá a vierohodná, a to ako z pohľadu budúcnosti Grécka, tak eurozóny ako celku.

Grécky minister financií Euclid Tsakalotos (vpravo) a Jeroen Dijsselbloem počas stretnutia ministrov financií eurozóny
Zobraziť galériu (11)
Grécky minister financií Euclid Tsakalotos (vpravo) a Jeroen Dijsselbloem počas stretnutia ministrov financií eurozóny  (Zdroj: SITA)

Veritelia totiž požadujú od Atén, aby prijali také reformy a úsporné opatrenia, ktoré pomôžu krajine postaviť sa na vlastné nohy a fungovať aj bez pomoci zvonka. Grécka vláda však odmieta pristúpiť na  akúkoľvek dohodu, v ktorej nebude zahrnutá aj reštrukturalizácia gréckeho dlhu. Grécky premiér Alexis Tsipras už pricestoval do Bruselu.

13:50 Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel pripustil ochotu diskutovať o odpísaní časti dlhu Grécka, pokiaľ sa Atény zaviažu k reformám. "O možnosti zníženia dlhov sa dá hovoriť iba vtedy, ak grécka vláda preukáže realizáciu reforiem," povedal Gabriel, ktorému vo vládnom kabinete kancelárky Merkelovej patrí aj post ministra hospodárstva.

13:40 Zasadanie Euroskupiny začalo

 

10:41 Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro gratuloval gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi k "brilantnému politickému víťazstvu", informovala dnes tlačová agentúra DPA. Castro sledoval grécke referendum v televízii, vyplýva z jeho listu, ktorý v pondelok miestneho času zverejnil kubánsky vládny portál Cubadebate. Kubánsky líder v ňom tiež vyhlásil, že obyvatelia Latinskej Ameriky a Karibiku obdivujú, ako Grécko bráni svoju "identitu a kultúru" pred hrozbami zvonku.

09:58 Vlády členských krajín eurozóny by mohli uvažovať o odpísaní časti gréckeho dlhu, ale iba v prípade, že sa Atény zaviažu k realizácii balíčka reforiem. Povedal to v utorok luxemburský minister financií Pierre Gramegna. "Čiastočné odpísanie dlhov nie je pre Luxembursko tabu v tom zmysle, že o všetkom sa dá rokovať," povedal minister pre rozhlasovú stanicu 100,7.

"Ale musí sa o tom hovoriť v rámci celkového balíčka. Ak by to bolo prezentované takým spôsobom, že 18 partnerov musí čiastočne odpísať dlhy a Grécko si bude jednoducho robiť čo chce, bude to neakceptovateľné," dodal šéf luxemburského rezortu financií. 

09:43 Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v utorok v Európskom parlamente povedal, že grécka vláda musí prísť s návrhmi na riešenie svojej dlhovej krízy. "Lopta je teraz na strane gréckej vlády," uviedol pred utorkovým summitom eurozóny v Bruseli. Juncker konštatoval, že naďalej nesúhlasí s tými, ktorí vyzývajú na vylúčenie Grécka z eurozóny, ale zároveň kritizoval predstaviteľov Atén za časť ich rétoriky.

Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

08:17 Medzinárodný menový fond (MMF) nemôže poskytovať finančné prostriedky krajinám, ktoré neuhradili splatné záväzky voči MMF. Túto informáciu dostalo v pondelok od MMF Grécko. Informoval o tom predstaviteľ fondu. Šéfka MMF Christine Lagardeová hovorila s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom o výsledkoch gréckeho referenda, v ktorom grécki občania odmietli dohodu s veriteľmi. Šéfka MMF vysvetľovala, že MMF nemôže poskytovať prostriedky vzhľadom na svoju politiku v prípade omeškania splátok. Grécko neuhradilo MMF dlh vo výške takmer 1,6 mld. eur. Atény mali dlh splatiť do 30. júna.

08:06 Francúzsko a Nemecko vyzvali v pondelok Grécko, aby ponúklo seriózne návrhy s cieľom reštartovať rokovania o finančnej pomoci. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande vyzvali Atény, aby konali rýchlo, ak chcú dosiahnuť dohodu a vyhnúť sa odchodu z eurozóny.

Grécko podľa Tsiprasa potrebuje okamžité ukončenie režimu kapitálových kontrol v krajine. Grécky premiér to počas telefonického rozhovoru povedal šéfovi ECB Mariovi Draghimu. Grécke banky sú už zatvorené vyše týždňa a výbery z bankomatov sú obmedzené. Tieto opatrenia majú zabrániť kolapsu bankového systému v krajine. Grécke banky zostanú podľa gréckej bankovej asociácie v utorok a v stredu zatvorené.

03:36 Americký minister financií Jack Lew hovoril v pondelok telefonicky s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom a novým ministrom financií Euklidisom Tsakalotosom. Povedal im, že Washington dúfa v obnovení rozhovorov Atén s ďalšími stranami, ktoré by viedli k vyriešeniu gréckej krízy. Informovala o tom hovorkyňa amerického ministerstva financií.

Lew vyjadril nádej, že takýto záver "umožní Grécku prijať ťažké, ale nevyhnutné finančné a štrukturálne reformy, vrátiť sa k rastu a dosiahnuť dlhovú udržateľnosť v rámci eurozóny," citovala dnes tlačová agentúra Reuters z vyhlásenia ministerstva. Lew sa podľa tohto zdroja ponúkol, že v najbližších dňoch zostane v dosahu.

Hollande a Merkelová sú prístupní gréckemu vyjednávaniu 

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok večer po stretnutí v Paríži povedali, že rešpektujú výsledok víkendového gréckeho referenda, ktoré odmietlo ďalšie reštriktívne opatrenia a sú otvorení vyjednávaniu. Vyjadrili sa tesne pred dnešným mimoriadnym summitom eurozóny v Bruseli. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Hollande zdôraznil "naliehavosť" potreby nájsť riešenie ekonomickej slepej uličky, zatiaľ čo Merkelová uviedla, že je na gréckom premiérovi, aby prišiel s návrhmi, ako viesť ďalej grécku ekonomiku.
 
 
"Situáciu treba vyriešiť," zdôraznila Merkelová a dodala, že posledná ponuka predložená Grécku predtým, ako sa rozhodlo vypísať kontroverzné referendum, bola "štedrá". "Je na Tsiprasovi, aby predložil seriózny a dôveryhodný návrh, ktorý sa transformuje do dlhodobého a trvácneho programu," uviedol Hollande. 

 

 
Tsipras hovoril s oboma, Hollandom i Merkelovou, predtým, ako sa francúzsky prezident a nemecká kancelárka v pondelok večer stretli v Paríži. V pondelok všetky hlavné grécke politické strany, s výnimkou komunistov a ultrapravicovej strany Zlatý úsvit, vyjadrili podporu premiérovi, ktorý cestuje na mimoriadny summit eurozóny. "Premiér pôjde do Bruselu rokovať v mene všetkých Grékov," vyhlásil v televíznom príhovore k občanom minister obrany Panos Kammenos.
 

Po referende čaká lídrov eurozóny nové kolo diskusie o gréckej kríze

Mimoriadny summit, na ktorom nebude chýbať nemecká kancelárka Angela Merkelová či francúzsky prezident François Hollande, začína v Bruseli podvečer. Už krátko popoludní sa v Bruseli zišli ministri financií 19-ich krajín eurozóny, aby schôdzku svojich šéfov pripravili. Grécko na rokovaniach euroskupiny v posledných mesiacoch zastupoval Janis Varufakis, po jeho pondelňajšej rezignácii už príde nový minister Euklidis Tsakalotos.
 
Atény chcú jednať o prísune peňazí a odpise dlhov, aby odvrátili hroziaci bankrot, už minulý mesiac nesplatili splátku Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Ich európski partneri sa však k možnosti úspechu stavajú skôr skepticky. A niektorí z nich už otvorene spomínajú možnosť takzvaného Grexitu, teda odchodu Grécka zo systému európskej meny.
Viac o téme: SummitGréckoAngela MerkelováAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu