Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nastal deň D v kauze Kramný: Experti roztrhali na franforce obhajobu s otravou!

Petr Kramný na súde
Petr Kramný na súde (Zdroj: profimedia.sk)

OSTRAVA - Na ostravskom súde pokračuje aj dnes proces s Petrom Kramným v ostro sledovanej kauze záhadnej smrti jeho najbližších. Dcéra Klárka zomrela na náhle zlyhanie srdca po zasiahnutí elektrickým prúdom. Vyplynulo to z výpovede znalca Marka Dokoupila. Kramný je obžalovaný z toho, že svoju manželku a dcéru na dovolenke v Egypte zavraždil. Od začiatku to popiera, jeho žena s dcérou podľa neho zomreli pravdepodobne na otravu. Závery o smrti elektrickým prúdom potvrdila aj znalkyňa Margita Smatanová, ktorá pitvali telo Kramného manželky.

Dokoupil, ktorý vykonával pitvu mladšej z obetí, na súde popisoval, v akom stave sa jej telo dostalo z Egypta do Česka. Neboli na ňom podľa neho patrné žiadne známky sebaobrany ani zranenia svedčiace o fyzickom útoku. Smrť podľa znalca musela nastať náhle, na tele neboli žiadne známky svedčiace o postupnom vyhasínaní životných funkcií, agónia.

Klárku zasiahla elektrina

Znalec povedal, že smrť spôsobilo náhle zlyhanie srdca bezprostredne po pôsobení vonkajšieho faktora. Lekári podľa neho vylúčili všetky z možností, ktoré by takúto náhlu smrť mohli spôsobiť, pôsobenie jedu alebo dusenie. Jedinou možnosťou, ktorá všetky symptómy vysvetľuje, je tak podľa Dokoupila zásah elektrickým prúdom. "Pri tom náleze, ktorý máme, sa nám v súčasnosti nejaví žiadna ďalšia možná eventualita ako reálna," povedal Dokoupil na otázku sudkyne, či pripúšťa aj inú príčinu smrti ako zásah elektrickým prúdom.

Znalec povedal, že od egyptského posudku sa jeho závery líšia. Egyptský lekár ale podľa neho nepitval dôkladne mozog ani srdce. Nálezy podľa znalca nepotvrdzujú ani dlhotrvajúce hnačky, ako o ňom hovoril obžalovaný. V zažívacom trakte mŕtvych bola normálna stolica.

Dokoupil si prezrel fotografie zhotovené egyptskou políciou, ktoré nechal až minulý týždeň zaniesť do spisu prokurátor. Upozornil na to, že na niektorých snímkach je vidieť hnedasté sfarbenie na perách mladšej obete. Znalec povedal, že pri pitve to považovali za známky rozkladu, keď ale vidí, že boli na tele vzápätí po smrti, nemôže vylúčiť, že aj to môže ukazovať na pôsobenie elektrického prúdu. Podobné prípady podľa neho boli dokumentované v literatúre.

Podľa znalcov do tela Klárky vstúpila elektrina na väčšej ploche. Stáva sa to napríklad vo vlhkých podmienkach, ako sprcha, vaňa, teda kúpeľňa, cituje slová znalca, ktoré odzneli pred senátom, český portál tn.nova.cz.

Manipulácia s telom

Aj keď znalci nemali k dispozícii obsah žalúdka mŕtvych žien, mali dostatok iného materiálu, vrátana krvi. "To len potvrdzuje, že nedošlo k pomalému zlyhávaniu organizmu, ale k náhlej smrti," uviedol Dokoupil a doplnil, že po desiatich hodinách od smrti Klárky, niekto s jej telom manipuloval a pretočil ho z brucha na chrbát. To však nesedí s Kramného výpoveďou. Smrť ohlásil o tretej v noci a následne tvrdil, že so ženami ešte o 22-hej hodine hovoril. Túto verziu ale pitva vylučuje. Aj Monika bola pôvodne na bruchu, neskôr ju niekto otočil na chrbát. Za tým si znalci stoja. Kramný ale tvrdí, že ich našiel ležať na boku. Na súde odznelo, že znalci žiadne príznaky zvracania alebo hnačky neobjavili.

Moniku zasiahla elektrina

Margita Smatanová potvrdila, že aj v prípade Kramného manželky išlo o akútne zlyhanie srdca spôsobené zásahom elektrickým prúdom. Pre túto variantu podľa nej svedčili aj zmeny na krku, chrbte či nohe obete. "Naozaj sme postupovali komplexne a zvažovali sme všetky možné varianty. Pokiaľ budeme hodnotiť komplex úrazových zmien, komplex nálezov, ktoré sme mali, potom je príčina smrti takmer jednoznačná," povedala Smatanová.

Uviedla, že je možné, že pri zásahu prúdom sa obete dotýkali. V prípade dcéry podľa nej možno zvažovať aj to, že s mamou bola v kontakte s ústami. "Máme jednoznačné prúdové známky (vstup a výstup elektriny) u Moniky Kramnej. U Kláry nie, ale mohlo dôjsť ku kontaktu medzi dvoma osobami. Pri dotyku na väčšej ploche dôjde i k usmrteniu druhej osoby," cituje český portál znalkyňu Smatanovú. Podľa nej sa zrejme Klárka dotýkala mamy rukami a ústami. Súhlasila so svojím kolegom, ani ona neobjavila stopy po zvracaní, ktoré by potvrdili Kramného verziu u smrti najbližších. Rovnako potvrdila rýchlu smrť, nie pomalé umieranie. "Dôkaz na chrbte nebol v správe uvedený, ale trvám si na tom, že popáleniny vznikli za života a elektrickým prúdom," doplnila.

Ľahké popáleniny po zásahu prúdom mala Monika na krku, dolnej časti chrbta a na ľavom predkolení. Podľa znalkyne je jednoznačnou príčinou úmrtia násilná smrť, a to po zásahu elektrickým prúdom. Nasvedčujú tomu aj podliatiny a výrazný opuch pľúc.

Vypovedala znalkyňa z odboru toxikológie

Znalkyňa z odboru toxikológie Marie Staňková povedala, že v telách vylúčila prítomnosť opiátov, kyanidu, liekov a ďalších látok, vrátane chemikálií, ktoré sa používajú v domove dôchodcov či automobilke, kde pracovali manželia Kramný.

Vyvrátila Kramného verziu o otrave. "Na skúmanie boli dodané časti pečene, pľúc a pažeráka. Boli vylúčené všetky škodlivé látky, prchavé látky, kovy, inzulín, jedy a ďalšie. V čase, keď došlo k smrti, neboli poškodené ovplyvnené toxikologickými látkami," cituje lekárku český portál.

Ostatní svedkovia

Na súde vypovedala aj Kramného milenka Kateřina. Uviedla, že Petr o Monike hovoril pekne, nesmopínal, že by mali problémy. Po tom, čo sa Kramný vrátil z Egypta, mu chcela byť nápomocná, priznala, že sa jej ako muž páčil.
 
Lekár Igor Dvořáček sa zaoberal zdravotným stavom Kramného po smrti žien. Pred senátom uviedol, že po výplachu žalúdka už ďalší deň hnačku nemal, ani nezvracal. Testami u neho nebola preukázaná intoxikácia ani na orgánoch. Ani egyptskí kolegovia nemali u Kramného podozrenie na otravu či intoxikáciu.

Po dnešných výsluchoch znalcov z odboru súdneho lekárstva budú v ďalších dňoch vypovedať psychologička či psychiatrička. Súdne pojednávanie je naplánované do piatku, možno ale predpokladať, že v tento deň neskončí. Hovorca súdu Dalibor Zech povedal, že ďalší priebeh pojednávania záleží okrem iného na tom, či budú účastníci konania chcieť, aby sa na súde čítali všetky listiny.


 

 

Viac o téme: VraždaSúd MonikaKlárkaPetr Kramný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu